Děkan Krček skropil desítky vozů.

Děkan Krček skropil desítky vozů. | foto: Petr Lemberk, MF DNES

Požehnané auto nebourá, věří věřící

  • 26
Kolikrát musel děkan Zdeněk Krček namočit kropenku do svěcené vody, aby pokropil projíždějící auta před děkanským chrámem v Polné a tím jim dal požehnání na cesty, neví. Nepočítal to.

"Bylo to mnohokrát. Těch vozidel bylo opravdu hodně. Od svěcené vody jsem celý mokrý," smál se.

Před děkanským chrámem Nanebevzetí Panny Marie v Polné se včera dopoledne konal církevní obřad žehnání aut.

"Není to nic magického. Žehnání je klasický obřad katolické církve. Je to prosba o boží ochranu, aby Bůh byl s řidiči na cestách a uchránil je před nehodami. Je to také prosba, aby řidiči byli ohleduplní vůči sobě i ostatním," vysvětluje.

Samotnému aktu předcházela mše svatá a závěrečná modlitba, při které děkan prosil, aby Bůh setrval s řidiči na cestách a uchránil je před zlým.

Pak celé procesí desítek a desítek vozů nejrůznějších značek a stáří projíždělo před chrámem a děkan Krček je všechny do jednoho pokropil svěcenou vodou. Někteří farníci vtipkovali, že přijedou také s kolem nebo s kočárkem, ale nakonec zůstalo pouze u osobních aut.

Jedním z mnoha lidí, kteří si nechali vůz požehnat, byla i Ludmila Kuncová z Věžnice: "Jako věřící bereme toto žehnání jako ochranu na cesty. Jezdíme totiž po silnicích s autem denně."

V Polné žehnali takto hromadně auta poprvé. Co k tomu polenského děkana Krčka přivedlo?

"Auta žehnám docela často jednotlivcům, kteří za mnou s touto žádostí přijdou. Před časem jsem žehnal auto jednomu našemu farníkovi. Pak za mnou přišel s tím, že měl dopravní nehodu a že díky požehnání vše dopadlo dobře a nikomu se nic nestalo. Přivedl mne tak na myšlenku, že bychom žehnání mohli udělat pro více lidí ve velkém počtu," vysvětluje děkan Krček.

Žehnání aut není nic neobvyklého. K tomu, aby sloužily dobru, se svěcenou vodou a modlitbou žehnají nejrůznější věci sloužící lidem. Například nově postavené domy, hasičská auta, zástavy obcí, vlajky, zvony, ale třeba také léčivé prameny, včelstva, pole. Žehnají se i zvířata či pracovní nástroje.

"Žehnat lze věci, které mají člověku pomáhat, které jsou určeny ke konání dobra," uzavírá polenský děkan Zdeněk Krček.


Video