Zadržení Japonci

Zadržení Japonci - Záběr arabské televize Al-Džazíra ukazuje dva ze tří Japonců zajatých v Iráku skupinou Brigády mudžáhidů. (8. dubna 2004) | foto: Reuters

Iráčané unesli další spojenecké muže

  • 886
Iráčtí radikálové znovu potvrdili, že hodlají vydírat spojence únosy. Po ranních útocích na vojenský konvoj oznámili, že zajali šestici rukojmích: čtyři Italy a dva Američany. Předchozí den se zmocnili několika Japonců, Jihokorejců či jednoho Brita.

Povstalci drží šestici rukojmích v mešitě na předměstí Bagdádu Abú Graíb. Dva z nich, italské muže, ukázali dokonce v areálu svatostánku novinářům.

Podle Reuters byl jeden z Italů poraněn na rameni, oba prý vypadali velmi zdrceně a plakali.

Američany zajali rebelové při dvou různých přestřelkách. Vojenský důstojník potvrdil, že ví o chybějících mužích, další informace ale odmítl prozradit. 

Ozbrojené milice věrné radikálnímu šíitskému duchovnímu Muktadovi Sadrovi už dříve oznámily, že zadržují několik španělských a jednoho amerického vojáka. Ovšem představitelé Madridu i koalice v Iráku popřeli, že by někoho ztratili.

Milice, které spojenci viní z krvavých nepokojů v posledním týdnu, při nichž zahynulo v celé zemi na 500 lidí, chtějí rukojmí podle agentury AFP vyměnit za zatčeného Sadrova spolupracovníka Mustafu Jakubího.

Dočkají se Japonci smrti?
Japonce, mezi nimi jednu ženu, drží neznámá irácká skupina Brigády mudžáhidů. Prohlášení o únosu i s videonahrávkou rukojmích zaslala arabské satelitní televizi Al-Džazíra. "Stáhněte do tří dnů své vojáky, jinak rukojmí zabijeme," žádá skupina.

Na záznamu lze spatřit trojici v civilních šatech. Podle údajů natočených pasů se zadržená žena jmenuje Takato Nahoko, zbylí dva muži Noriaki Imai a Soičiro Korijama. Nejméně jeden z nich má u sebe novinářský průkaz.

Japonsko nedlouho před únosem oznámilo, že nebude kvůli dalšímu zhoršení bezpečnostní situace v Iráku činit žádné ukvapené závěry. Svou 550člennou nebojovou jednotku má ve městě Samáva. Kolem její základny vybuchlo několik náloží.

Zmizeli i jihokorejští duchovní
Další skupina neznámých ozbrojenců unesla ve čtvrtek osm jihokorejských křesťanských duchovních. Jeden byl posléze propuštěn, oznámila agentura Yonhap s odvoláním na zdroj z ministerstva zahraničí v Soulu.

Duchovní odjeli z Jižní Koreje do Iráku 5. dubna. Ozbrojenci se jich zmocnili zhruba 250 kilometrů západně od Bagdádu.

Na počátku tohoto týdne zmizela během přestřelky s italskými vojáky dvojice jihokorejských humanitárních pracovníků. Šíitští muslimové je posléze nezraněné propustili.

V Iráku působí 600 vojenských inženýrů a lékařů, Soul dále plánuje vyslání dalších tří tisíc mužů, kteří by pomohli s obnovou země.

Boje v Násiríji pohltily Brita
V jihoiráckém městě Násiríja, kde se odehrávají tvrdé střety mezi šíitskými ozbrojenci a iráckými vládními jednotkami, byl v pondělí unesen britský obchodník.

"Unesený muž se jmenuje Gary Teeley," řek agentuře Reuters spojenecký činitel, podle něhož se muže snaží najít vojáci.

Britské ministerstvo zahraničí oznámilo, že je v kontaktu s rodinou sedmačtyřicetiletého muže i koaličními úřady v Iráku.


Video