Jiří Matas | foto: David Neff, MAFRA

Aby nás umělá inteligence zničila, musela by to chtít, tvrdí profesor Matas

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Je držitelem řady vědeckých ocenění i speciální ceny Al Awards pro odborníky, kteří určují směr celosvětového vývoje technologií umělé inteligence. V zahraničí je jedním z nejcitovanějších českých vědců. Prof. Ing. Jiří Matas (56), Ph.D., z Katedry kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT, patří ke světové špičce ve výzkumu umělé inteligence.

Jak byste charakterizoval pojem umělá inteligence?
Význam toho pojmu se časem hodně změnil. Umělou inteligenci jsem vystudoval jako jeden z prvních v Československu a v té době jsem si myslel, že je to něco jako umět hrát šachy a zvládnout pomocí počítače řešit věci, které považujeme za těžké. Postupem času se ukázalo, že je těžké udělat uměle to, co je pro člověka lehké. Chodit, sebrat předmět, zašroubovat matku... Umělá inteligence jsou vlastně samoučící se algoritmy založené na datech. Pokrok v poslední době je evoluční, nic nového se neděje, jenom systémy začínají lépe fungovat, vše je spolehlivější a flexibilnější. Zejména jde o posun ve statistickém rozpoznávání a vnímání. Umělá inteligence už bez problémů pozná auto, odliší, když je někdo nešťastný, jestli je někomu 50, nebo 58 let... A více se diskutuje o pojmu „silná umělá inteligence“, jež lidi straší ve sci-fi knihách a filmech. V tomto ohledu málokdo ví, co se bude dít. Až jde z toho trochu strach. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma