Místo ledničky trouba. Novinka, kterou letos představí Haier. | foto: Jan Kužník, Technet.cz

Chytrá trouba nahradí ledničku. Jídlo uchová čtrnáct dní a není to drahé

  • 43
Punta Umbria (Od zpravodaje Technet.cz) - Společnost Haier letos uvede na trh troubu, která svým způsobem funguje jako lednička. Místo toho, abyste hotové jídlo uchovali v chladu, necháte ho ve speciálním oddílu trouby, kde zahřívané bezpečně vydrží i čtrnáct dní. V jakémkoliv okamžiku připravené k servírování.

Čínská společnost Haier raketově roste a její cíl je zřejmý. Kromě významné role na poli spotřební elektroniky se chce stát celosvětovou jedničkou mezi výrobci bílé techniky. Proto pohltila značky jako GE Electrical, Hoover a naposledy i českým zákazníkům dobře známou značku bílé techniky Candy. 

Na letošním veletrhu IFA, který proběhne v září Berlíně, kromě obří expozice s televizory a další audio video technikou lze tedy očekávat ještě větší stánek s technikou do kuchyně.

Novinkou, kterou firma představila v rámci akce IFA Global Press Conference vybraným novinářům z celého světa, je trouba značky Hoover s označením H-KEEPHEAT 700. A není to obyčejná trouba. Je první na světě, která dokáže svým způsobem nahradit ledničku.

Zatímco dřív jste nedojedenou pečínku uložili do ledničky a později znovu ohřáli v mikrovlnce, Hoover ji dokáže uchovat připravenou k okamžitému podávání až po dobu čtrnácti dnů. Výrobce předpokládá, že pokrm je buď zavakuován v běžně dostupných speciálních sáčcích, nebo uzavřen v opakovaně použitelných krabičkách vhodných pro mikrovlnou troubu. 

Prostor konvekční trouby lze mobilní přepážkou rozdělit na dva nezávislé prostory, přičemž v jednom můžete normálně péci. V druhé části systém udržuje podle programu teplotu 63 nebo 70 stupňů a uložené pokrmy tak hygienicky uchová podobně jako lednička.

Výhody jsou zřejmé. Pokrm neprojde opakovaným teplotním šokem, lépe se zachová jak aroma, tak i chuť. Teplota nad 60 stupňů Celsia zajistí, že do jídla se nedostanou bakterie.

Pohodlné a překvapivě levné

První otázka, která napadne každého, bude směřovat k nákladům na provoz takového zařízení. Čínský výrobce se omezil na konstatování, že provoz nevyjde dráž než jeden šálek domácí kávy denně. 

Trouba má v režimu uchovávání potravin běžet vždy osm sekund na plný výkon 1 500 W a následně tři minuty zůstat ve vypnutém stavu. Z toho lze vypočítat, že denně bude v provozu přibližně 61 minut a spotřebuje tedy zhruba 1,5 kWh. Při průměrné cenně elektřiny 5 Kč za KWh pak dojdeme k nákladům 7 - 8 Kč denně. Což je zhruba dvojnásobek, než například u A++ ledničky s mrazákem (kam se toho však vejde o něco víc).

Hoover dokáže teplotu pečení snížit na teplotu pro uchování během 20 až 25 minut. Uživatel si tak může připravit jídlo dopředu a z trouby jej rovnou servírovat na stůl. 

Trouba samozřejmě umí připravovat pokrmy metodou sous-vide (dlouhé vaření za nízké teploty). Spolupracuje s mobilní aplikací, ze které si dokáže stáhnout vybraný recept a nastavit způsob pečení automaticky podle něj.

Cenu novinky výrobce zatím nezveřejnil. Půjde o prémiový produkt, tudíž lze předpokládat, že k zákazníkům se dostane v balení i s vakuovačkou a případně dalším příslušenstvím nebo spotřebním materiálem.

První takzvaná chytrá trouba (značky Dacor) byla představena v roce 2013 na veletrhu CES.