Vychovatel z ústavu půjčil svým svěřencům zbraně a hrál s nimi scénky, při nichž je "popravovali"

Vychovatel z ústavu půjčil svým svěřencům zbraně a hrál s nimi scénky, při nichž je "popravovali" | foto: Policie ČR, Jeseník

Vychovatel v ústavu učil své svěřence hajlovat a střílet

  • 36
Na mladé delikventy měl dohlížet a vychovávat je. Místo toho je učil střílet, nechal je nosit oblečení s nacistickými symboly, hajlovat nebo hrát scénky, ve kterých se navzájem "popravovali". Navíc si při tom šestadvacetiletý vychovatel své svěřence fotil.

Pracovníka Výchovného ústavu ve Vidnavě na Jesenicku nyní, po měsíčním vyšetřování, policisté obvinili z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka, za což mu hrozí až pět let vězení.

Policisté se o podivných praktikách vychovatele z ústavu ve Vidnavě dozvěděli v červnu. "Muž na začátku roku zapůjčil nejméně čtyřem svěřencům své legálně držené zbraně," uvedla tisková mluvčí jesenické policie Tereza Neubauerová. Šlo o krátkou střelnou zbraň ráže 9 mm a dlouhou malorážku.

Vychovatel z ústavu půjčil svým svěřencům zbraně a učil je hajlovat

"Uspořádal pro ně střelecký výcvik, umožnil jim nosit oděv s nacistickým symbolem a používat fašistický pozdrav," popsala Neubauerová činnost vychovatele. Své svěřence muž fotografoval a chtěl tyto snímky mezi chovance ústavu rozšířit.

,

Video