Petr Zelenka se zatím přiznal k osmi vraždám.

Petr Zelenka se zatím přiznal k osmi vraždám. | foto: Repro MF DNES

MF DNES: Je obětí osm, devět - nebo víc?

  • 95
Kolik lidí nechal Petr Zelenka v havlíčkobrodské nemocnici ve skutečnosti vykrvácet? Nejspíš mnohem víc než sedm, jak doposud tvrdila policie. Během úterý vyšlo najevo, že se Zelenka přiznal k osmi vraždám. Jenže ani toto číslo pravděpodobně nebude definitivní.

ČTĚTE TAKÉ:
Obětí nemocničního vraha přibylo, je jich osm

První oběť, ke které se přihlásil, totiž zemřela na předávkování heparinem 11. června. V té době už však řešil primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení záhadná úmrtí svých pacientů několik týdnů. Jen v květnu ho zarazilo náhlé vykrvácení třech nemocných.

Primář Pavel Longin řekl, že má seznam sedmnácti "podezřelých" pacientů. Kolik lidí ze svého seznamu tedy považuje za oběti? "Nevím, tak snad těch sedm, jak tvrdí policie," řekl Longin.
 
Jenže policisté tvrdí pokaždé něco jiného. Mluvčí východočeské policie Iva Marková v úterý například přiznala, že policie zkoumá osm vražd. Později to však odvolala s tím, že jí šéf krajské policie Petr Přibyl nařídil, aby oficiálně mluvila jen o sedmi obětech.

Kriminalisté, kteří v úterý objížděli pozůstalé, však tvrdili, že Zelenka zavraždil nejméně devět pacientů. "Řekli nám, že tátu zřejmě opravdu v nemocnici oddělali. Nejsme prý jediní, těch obětí je zatím devět a seznam podle policie ještě není konečný," řekl Petr Škvařil. Jeho otec byl první, k jehož vraždě se Zelenka přiznal.

Tématu se věnuje dnešní MF DNES.


Video