Reportáž skončila 28. 11. 2010 22:20

Komunální volby a volby do Senátu 2010

Volby do zastupitelstev obcí a první kolo voleb do Senátu 15. a 16. října

16:43
V 16:50 ve videopřenosu iDNES.cz zhodnotí dosavadní výsledky voleb kandidát ČSSD na pražského primátora Jiří Dienstbier mladší.
16:37
Proč je nejrychlejší Vysočina?
Nejvíce sečtených okrsků je zatím na Vysočině. Jsou to už dvě třetiny. "Je to dáno tím, že tam výrazně převažuje osídlení v malých obcích," vysvětlil místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal. Naopak na chvostu sčítání je metropole, kde mají sečteno necelá 4 procenta okrsků. "Praha má velké sčítací okrsky," zdůvodnil nízkou rychlost Drápal.
16:41
Senátní kandidát ODS Petr Bratský právě odpovídá v našem videopřenosu. Po něm bude následovat kandidát VV na Praze 7 Dalibor Sadovský.
16:35
"Prognóza je slibná, ale zatím jsem opatrný. V této době je třeba být velmi pokorný. Důležité je uspět ve druhém kole senátních voleb, které bývá mnohem těžší," řekl kandidát na senátora za ČSSD Zdeněk Škromach.
16:32
Extrémně vysoká volební účast provázela volby v šumavské obci Horská Kvilda. Přišlo tam volit 93 procent voličů. Je to zřejmě důsledek toho, že do obce se krátce před volbami přihlásilo k trvalému pobytu 14 nových občanů a počet voličů se tak zvýšil o šestinu. Místní starousedlíci se obávali, že se to děje kvůli spekulacím s místními pozemky.
Volby v obci vyhrálo se ziskem 47 procent hlasů SNK Šumaváci od Antýglu dosavadního starosty Jana Janouška.
  • Volby skončily, je čas přepočítat hlasy / Autor: Bořivoj Černý, MAFRA

16:34
V 16:40 bude ve videopřenosu iDNES.cz rozhovor s kandidátem ODS do Senátu v Praze Petrem Bratským.
16:31
Podle prvních dvou procent z Prahy 10 vede současný senátor Jaromír Štětina. V patách se mu drží Stanislav Lipovský z ODS, třetí je Miroslav Svoboda z ČSSD, čtvrtá Jana Bobošíková ze Suverenity.
16:28
V Praze v komunálních volbách zatím vede TOP 09 s 27 procenty před občanskými demokraty, dobře si vede i ČSSD. Sice zatím nebyly sečteny ani 3 procenta okrsků, protože však v hlavním městě rozdíly mezi okrsky nejsou tak velké jako v jiných částech země, může tento údaj naznačovat i konečný výsledek voleb. Velmi špatně na tom jsou Věci veřejné, mají 5,8 %.
16:29
V 16:45 vystoupí v našem videopřenosu Dalibor Sadovský, kandidát Věcí veřejných v Praze 2.
16:26
Velké změny se dějí v Severočeském kraji. V průběžných senátních výsledcích tu ČSSD ztratila Most a Ústí nad Labem ve prospěch hnutí Severočeši.cz. V Karlových Varech už Jan Horník z TOP 09 vede nad Jaroslavem Borkou z KSČM.
16:25
Nejstarším zatím zvoleným kandidátem do obecních zastupitelstev je 87letý muž z Písecka. iDNES.cz o tom informoval místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal. Nejmladšími již zvolenými zastupiteli jsou tři 18letí muži mimo jiné ze Strakonicka a Písecka.
16:19
Politolog Josef Mlejnek ml. pro iDNES.cz: V komunálních volbách zvítězí nezávislí kandidáti, to je jisté od začátku, avšak důležité bude porovnat, kolik zastupitelů získají (uhájí) celostátní politické strany, jak ty tradiční, tak ty nové. ODS obhajuje zhruba 7 000 zastupitelů, lidovci zhruba 5 000, ČSSD a KSČM po 4 000. Boj na pravici spočívá v tom, kolik z oněch 7 000 ODS zůstane a kolik z tohoto počtu "ukousne" TOP 09. Na levici jsou v komunální politice síly sociálních demokratů a komunistů vyrovnané a pokud chce ČSSD na levici dominovat, měla by letos komunisty výrazně porazit. Kandidáti VV mohou být přitažliví jak pro potenciální voliče ODS, tak pro potenciální voliče ČSSD.
16:17
Co je zajímavé - podle průběžné bilance zisků a ztrát křesel by nyní ČSSD získala 12 nových senátorů. Právě o dvanáct míst v horní komoře parlamentu ČSSD bojuje, aby získala možnost brzdit vládní reformy a vracet návrhy zákonů pravicové Sněmovně.
16:14
V Karviné odevzdaly sečtené hlasy jako první dva nejmenší okrsky - oba jsou v Karviné-Dolech. Zdravotní středisko má 98 a ubytovna Průkopník 90 voličů v seznamech. Hlasy odevzdaly v půl čtvrté. "Tradičně bývá v Průkopníku jedna z nejnižších volebních účastí, tentokrát přišlo jen 17 lidí," uvedla mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová. "Další větší okrsky očekáváme po sedmnácté hodině," dodala Swiderová.
16:13
Na Karlovarsku slábne průběžný výsledek komunistického kandidáta do Senátu Jaroslava Borky. Už má jen 20,08 %, přičemž ještě před pár minutami držel daleko silnější výsledek 28 %. Naopak na třetí místo se posunul exhejtman Josef Pavel z ODS.
  • Konec voleb ve Zbyslavicích na Ostravsku. (16. října 2010) / Autor: Alexandr Satinský, MAFRA

16:10
Po sečtení hlasů z 19,6 % okrsků je volební účast překvapivě poměrně vysoká - 56 %. V minulých třech volbách do obecních zastupitelstev se pohybovala kolem 45 %.
16:02
Naopak jsou i politici ODS, kteří nemůžou mít z průběžných výsledků velkou radost. Bývalý hejtman Karlovarského kraje, známý politik ODS Josef Pavel, je čtvrtý s velkou ztrátou. Lucie Talmanová na Kutnohorsku možná utrpí porážku už v prvním kole. Manželka bývalého předsedy ODS Mirka Topolánka je po sečtení čtvrtiny okrsků až třetí: nepoustoupila by ani do druhého kola. - více o boji Talmanové na Kutnohorsku čtěte zde
16:05
Pokud bude platit, že s postupem sčítání budou přicházet výsledky z větších, pravicovějších okrsků, má poměrně dobrou šanci na zvolení už v prvním kole Přemysl Sobotka (ODS) z Liberce. Po sečtení pouhých 7,7 % okrsků tu má s 38 % výrazný náskok.
Načíst další