Reportáž skončila 28. 11. 2010 22:20

Komunální volby a volby do Senátu 2010

Volby do zastupitelstev obcí a první kolo voleb do Senátu 15. a 16. října

17:12
Do druhého kola senátních voleb by po sečtení hlasů ze 36,4 % okrsků postoupilo 22 kandidátů ČSSD, 17 za ODS, čtyři za koalici TOP 09 a Starostů, tři zástupci KDU-ČSL a po dvou kandidátech stran Severočeši.cz a Věci veřejné.
  • Sčítání volebních lístků v jihlavském volebním okrsku číslo 41. / Autor: Anna Vavríková, MAFRA

17:13
Předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí bude mluvit ve videopřensou iDNES.cz v 17:20.
17:09
Věci veřejné, původně pražská komunální strana, se v metropoli stávají ohroženým druhem. Je reálně možné, že se kvůli systému volebních obvodů a malému zisku vůbec nedostanou do zastupitelstva.
17:08
Orlickoústecký starosta Richard Pešek tvrdí, že na výsledky voleb čeká v klidu. "Byl jsem nervózní před čtyřmi lety, když jsem měl sestavovat první zastupitelstvo. Teď jsem v pohodě. Buďto budu po volbách vycházet z našeho baráku předním vchodem, tedy na radnici, nebo zadním vchodem, tedy do ateliéru," řekl Pešek. Ten totiž přišel do politiky právě z ateliéru, je to výtvarník. Den tráví na radnici. Opoziční strana Oušťáci rozbila stan v divadelním klubu Malá scéna. "Prožívám to kupodivu v klidu, srovnal jsem si to v sobě a budoucí strategii jsem si rozmyslel," řekl jejich lídr Petr Hájek.
17:07
V Berouně proběhlo střídání na průběžném prvním místě senátních voleb. Věra Kovářová z TOP 09 z něj minimálně dočasně sesadila Jiřího Oberfalzera z ODS.
17:05
Ve volbách do vedení Prahy sice ještě nebylo sečteno ani deset procent okrsků, zatím to však vypadá na slušný relativní úspěch sociálních demokratů. Jsou třetí s dvaceti procenty. "Mou ambicí je mít možnost ovlivňovat Prahu, jít do koalice. Chci Prahu změnit k lepšímu," řekl lídr ČSSD v Praze Jiří Dienstbier mladší.
17:04
Expremiér a bývalý předseda ČSSD Vladimír Špidla míří do druhého kola senátních voleb. V boji se senátorem Tomášem Jirsou sice zatím výrazně prohrává, ale na Zdeňka Troupa z TOP 09, který je zatím třetí, má tři procentní body náskok.
17:03
V 17:15 nabídne náš videopřenos rozhovor s Janem Jakobem, mluvčím TOP 09. Hovořit bude o zákulisí volebního štábu. V 17:45 pak dosavadní výsledky voleb zhodnotí místopředseda strany Miroslav Kalousek.
17:00
Nejvíce okrsků v komunálních volbách z hlavního města bylo zatím sečteno v Praze 3. Vede tam s přehledem TOP 09 s téměř 27 procenty, druhá je ODS se zhruba 20 procenty, třetí ČSSD s 18 procenty.
16:58
KDU-ČSL bojuje o účast ve druhém kole senátních voleb ve čtyřech obvodech. Baštou je jí zatím Orlickoústecko, kde vede, její kandidáti jsou na druhém místě v Blansku, Brnu-městu a Brnu-venkově.
16:57
"Zatím se jedná o předběžné výsledky, ale nevypadá to špatně. Pokud bychom v Praze dosáhli 20 procent, tak je to pro nás historický úspěch," řekl iDNES.cz kandidát ČSSD na pražského primátora Jiří Dienstbier mladší. O koalici je ochoten jednat s kýmkoliv.
16:56
Sčítání je - alespoň co do počtu okrsků - ve třetině. V komunálních volbách je sečteno 34,2 % okrsků, v senátních 31,9 %.
16:53
Největší šanci na zvolení senátorem už v prvním kole mají Zdeněk Škromach z ČSSD na Hodonínsku (zatím 41,06 %) a Přemysl Sobotka z ODS na Liberecku (39,46 %). Oba obvody jsou zatím poměrně málo sečtené.
16:52
Dorazily první výsledky ze senátního obvodu Brno-město. Po sečtení hlasů ze dvou procent okrsků tu vede Václav Božek z ČSSD (23,45 %) před Stanislavem Juránkem z KDU-ČSL (19,54 %).
16:51
V komunálních volbách tvořily plnou třetinu kandidátů ženy. Ty zatím bodují i při vyhodnocování voleb. Podle průběžných výsledků je 27 procent žen mezi zvolenými zastupiteli.
16:50
Velmi těsný je souboj o post senátora za Prahu 6. Vede Petr Bratský z ODS se 22,51 %, druhý Jan Kohout z ČSSD má 22,25 %. Třetí Bedřich Moldan z TOP 09 drží 19,37 %, čtvrtá Lucie Ramnebornová (nez.) má 18,58 %.
16:49
Populistická politička ODS proslulá skandálem s titulem z plzeňských práv Ivana Řápková zatím komunální volby v Chomutově prohrává. Po sečtení 10 procent okrsků jsou občanští demokraté se 14 procenty hluboko za vedoucí ČSSD (téměř 24 procent).
16:44
Politolog Josef Mlejnek ml. pro iDNES.cz: Průběžné výsledky zatím signalizují spíše propad Věcí veřejných. Ukazuje se, že úspěchu v parlamentních volbách tato formace dosáhla jako protestní strana, a angažmá ve vládě ji tedy spíše obírá o voliče. Na horším výsledku se patrně podepíše i personální slabost strany, která horko těžko dala dohromady kandidátní listiny pro parlamentní volby. Neúspěch VV by se mohl projevit i napětím ve vládní koalici, například tak, že ODS a TOP 09 budou požadovat, aby se, s odkazem na klesající popularitu, VV vzdaly některých postů.
16:42
Po sečtení hlasů ve čtvrtině okrsků vedli v senátních volbách zástupci ČSSD ve 12 obvodech, ODS v osmi, TOP 09 ve dvou, KDU-ČSL a VV v jednom.
Načíst další