Reportáž skončila 27. 10. 2013 22:50

Volby do Poslanecké sněmovny 25.-26. října 2013

Konečné výsledky předčasných voleb: ČSSD 20,5 % (50 mandátů); ANO 18,7 % (47); KSČM 14,9 % (33); TOP 09 12 % (26); ODS 7,7 % (16); Úsvit 6,9 % (14); KDU-ČSL 6,8 % (14). Jiné strany se do Sněmovny nedostaly. Volební účast činila 59 procent. On-line reportáž pro vás připravili Věra Žilková, Jan Wirnitzer, Barbora Sedlářová a Martina Topinková.

16:47
Jana Bobošíková: "Nezakrýváme, že jsme z výsledku voleb zklamáni. Nyní budeme situaci analyzovat, hledat příčiny neúspěchu. Jsme i nadále pro spolupráci pravicových stran na platformě hnutí Hlavu vzhůru, která tudíž může pokračovat." Na otázku, zda nebylo na škodu angažmá Václava Klause: "Z hlediska ideového nikoliv, z hlediska nálad ve společnosti se ukázalo, že rozhodně ano."
16:47
Neúspěch SPOZ podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky oslabil přímý vliv prezidenta Zemana. Hlava státu podle něj nyní má jednat se všemi, kteří ve volbách uspěli.

Jan Zahradník, č. 11 na kandidátce ODS v Jihočeském kraji díky preferenčním hlasům přeskočil krajského lídra a úřadujícího předsedu ODS Martina Kubu. Ten se tak vinou nízkému zisku strany do Sněmovny nedostane.
16:44
Ve videopřenosu ze štábu hnutí ANO právě mluví jihomoravský lídr Martin Stropnický.
16:43
Zemanovci získali s podporou Miloše Zemana jen třetinu toho, co v minulých volbách bez něj, s menší kampaní a bez vlády.
16:42
Je sečteno 90 % okrsků. První je ČSSD s 21 %, za nimi ANO s 18,7 %, KSČM s 15,4 %, TOP09 11,2 %, ODS s 7,4 %, Úsvit s 7,1 % a KDU-ČSL s 6,8 %. První pod hranicí jsou zeleni s 2,98 procenta.
  • Lídr hnutí ANO Andrej Babiš neskrývá spokojenost z předběžných výsledků předčasných voleb. (26. října 2013) / Autor: David NeffMAFRA

16:41
"Chyba se stala u nás. Samozřejmě nemá smysl svalovat vinu na někoho jiného. Je třeba poblahopřát vítězům," komentoval nízký volební zisk SPOZ ministr vnitra v demisi Martin Pecina. " Trošku mě mrzí, jak nízký výsledek má tady levice nebo ti, kteří se k ní hlásí. Na druhou stranu je dobře, že strany, které byly v koalici, mají výsledek taky mizerný," dodal Pecina.
16:40
Ve videopřenosu ze štábu ODS bude za chvíli hovořit úřadující předseda strany Martin Kuba.
16:39
Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek varuje, že je možná koalice mezi ČSSD, KSČM a Úsvitem. "Určitou logiku dává menšinová vláda sociální demokracie s ANO a námi, ale vůbec to nebude jednoduché, protože jak s ANO, tak s ČSSD máme razantně rozdílné názory na důležité věci," řekl Bělobrádek. Dodal, že lidovci nechtějí být ve vládě za každou cenu. Důrazně odmítl případnou účast na vládě s komunisty nebo Úsvitem.
16:37
Špičky ČSSD netají zklamání. Sobotka by chtěl sjezd, když nesloží vládu. Přečtěte si více ve článku Josefa Kopeckého z centrály strany v Lidovém domě. A Hana Válková přináší článek ze sídla hnutí ANO o tom, že Andrej Babiš nechce do vládní koalice.
16:33
Nejvíc preferenčních hlasů u hnutí ANO ve Středočeském kraji dostal Miloš Babiš. Není příbuzným šéfa hnutí.
16:33

Volební lídryně ODS Miroslava Němcová označila průběžný výsledek své strany za prohru (kolem 7 procent). "Voliči nás poslali na střídačku," glosovala situaci. Úřadující předseda ODS Martin Kuba byl ve svých jižních Čechách vykroužkován a zatím se nedostal do Sněmovny. Z 11. místa na kandidátce ho přeskočil první hejtman jihočeského kraje Jan Zahradník.

  • Miroslava Němcová odpovídá na dotazy novinářů ve volebním štábu ODS. (26. října 2013) / Autor: Jan ZátorskýMAFRA

16:31
Ve videopřenosu z ČSSD právě mluví Michal Hašek, první místopředseda.
16:30
V olomouckém štábu TOP 09 budí podle reportérky MF DNES více než celkové výsledky pozornost souboj "na preferenční hlasy" mezi krajskou lídryní Jitkou Chalánkovou a dvojkou Bořivojem Šarapatkou. Z kraje totiž do sněmovny nejspíš zamíří jen jeden kandidát a zatím se na tomto postu oba pravidelně střídají. "Poptávka po nějakém spasiteli byla očividně hodně vysoká," glosoval pak jeden z přítomných volební výsledek hnutí ANO.
  • Petr Pithart (vlevo) a Pavel Bělobrádek ve volebním štábu KDU-ČSL v Praze. (26. října 2013) / Autor: Petr TopičMAFRA


Průběžný stav po sečtení 86,57 % okrsků
16:30
Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura: "Takovýto výsledek považujeme za ohromný úspěch. Jsme ale hnutí, nebudeme vládnout, pouze podpoříme ty strany, které budou chtít prosadit naše priority. A to hlavně obecné referendum a odvolatelnost politiků."
16:28
Ve videopřenosu ze štábu TOP 09 právě hovoří předseda strany Karel Schwarzenberg.
16:27
Slavná skladba skupiny Queen "We are the champions - Jsme šampioni" předcházela hlášení místního rozhlasu v obci Kyjovice na Opavsku, které oznamovalo zdejší výsledky předčasných voleb. V Kyjovicích suverénně vyhrála ČSSD s 33,78 %, která vyhrála i poslední obecní volby. Další strany (ANO, KDU-ČSL a KSČM) zde získaly 14 až 15 procent hlasů.

Michal Hašek z druhého čísla na kandidátce preferenčními hlasy přeskočil krajského lídra v Jihomoravském kraji a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku.
16:26
Předseda KSČM Vojtěch Filip hodnotí předběžné výsledky: "Levice nedosáhla takový výsledek, jak se očekávalo." Dle Filipa je výsledek dán tím, kolik se vloží peněz do kampaně. Na průběžné vítězství ČSSD říká, že by to nemělo být tak, jako dříve, že kdo vyhrál, nepustil ostatní strany k tomu, aby prosazovaly svůj program. Filip je přesvědčen, že už nebude platit, že se s někým po volbách nemluví. "Kdyby spolu někdo nejednal ve Sněmovně z 6-7 stran, byla by to velká politická chyba." Výkonný výbor komunistů bude jednat v 17 hodin.
16:24
Celý štáb Úsvitu netrpělivě čekal na na příchod předsedy hnutí Tomia Okamury, který přišel se synem. Dá se říct, že Okamurovo uskupení zažívá velký úspěch, průzkumy jeho výsledky podhodnotily. Po sečtení 85% hlasů získává přes 7 %. Zdá se, že má vstup do Poslanecké sněmovny jistý. Jak se ale vyrovná s tím, že zasedne do lavic vedle těch, "kteří zde přes dvacet let způsobovali ten marasmus," jak řekl ve čtvrteční superdebatě České televize?

Adolf Beznoska preferenčními hlasy přeskočil krajského lídra ve Středočeském kraji Petra Bendla.
16:21
Politolog Josef Mlejnek pro iDNES.cz: Špatný výsledek ČSSD v podstatě vylučuje variantu menšinové jednobarevné vlády této strany, o níž se dlouho před volbami spekulovalo a se kterou i vedení sociálních demokratů patrně počítalo. Výsledky voleb logicky napovídají i to, že se hnutí ANO patrně nebude moci vládní odpovědnosti vyhnout.
16:20
"Jsem nezkušený politik, jsem tady poprvně. Bez kolegů se nevyjadřuju," opakoval Babiš. "Pravda je na mé straně, soud vyhraju," řekl o svém sporu s Ústavem paměti národa na Slovensku, který Babiše označil za agenta StB.
16:17
"Je to pro mě určitě zklamáním, ale respektujeme ty průběžné výsledky tak, jak jsou. Je to rozhodnutí občanů a musíme to tak respektovat," komentoval fiasko SPOZ předseda strany Zdeněk Štengl. Už dnes, nejpozději zítra podle něj lze čekat oznámení personálních změn.
16:17
"Úspěch ANO a Úsvitu je ranou do vazu demokratickému systému v naší zemi," prohlásila ve volebním štábu ODS Miroslava Němcová.
  • Bohuslav Sobotka ve volebním štábu ČSSD v Praze. (26. října 2013) / Autor: Dan MaternaMAFRA

16:16
"Určitě nepodpoříme TOP 09 a ODS, které pro nás symbolizují korupci," řekl také Babiš. Jako možného partnera vyloučil i KSČM. Pokud jde o ČSSD, chce Babiš počkat na konečné výsledky. Vzhledem k programu strany si ale spolupráci nedokáže představit. "Určitě nepodpoříme vládu levice. Chceme v parlamentu konečně prosadit věci, které parlament už řeší hrozně dlouho." Základ je podle Babiše v iniciativě Rekonstrukce státu. Více čtěte zde
16:15
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pro iDNES.cz: "S výjimkou ODS a TOP 09 chceme jednat se všemi subjekty ve Sněmovně. Pokud by se ČSSD nepodařilo sestavit vládu, je to na svolání mimořádného volebního sjezdu strany." ČSSD bude volební výsledek řešit večer na stranickém grémiu.
16:14
Jaroslav Foldyna z ústecké ČSSD očekává dohodu o menšinové vládě ČSSD, podporované hnutím ANO a komunisty. Na druhou stranu Andrej Babiš takový scénář výslovně odmítl.
16:13
Místopředseda ČSSD Michal Hašek na otázku iDNES.cz, zda bude výsledek strany stát místo předsedu Bohuslava Sobotku: "Nebudu to předjímat, začneme diskutovat o volebním výsledku, ale nemusí to nutně znamenat, že budou padat výzvy k rezignaci. Nesmíme udělat stejnou chybu jako v roce 2010, kdy jsme se vzdali pokusu sestavit vládu, musíme se o to pokusit." Hašek dává stále přednost jednobarevné menšinové vládě opřené o podporu jiných stran. S výjimkou ODS a TOP 09 jsou sociální demokraté podle Haška ochotni jednat se všemi partnery, tedy i s Tomiem Okamurou. Výsledek ČSSD Hašek hodnotí slovem "zklamání".
  • Michal Hašek ve volebním štábu ČSSD v Praze. (26. října 2013) / Autor: Tomáš KristMAFRA

16:12
Andrej Babiš k prozatímním volebním výsledkům, podle nichž ANO získalo 19 %: "Vypadá to nadějně, je to příjemné, ještě ale není konec." Situaci se zdráhal podrobně komentovat, musí se prý poradit se svými stranickými kolegy. Nechtěl spekulovat ani o možných koalicích. "Vždy jsme říkali, že nechceme jít do vlády, chceme hlavně prosadit zákony. Je to taková zvyklost, že strany říkají něco jiného před volbami a po volbách, my takoví nebudeme."
Načíst další