Reportáž skončila 27. 10. 2013 22:50

Volby do Poslanecké sněmovny 25.-26. října 2013

Konečné výsledky předčasných voleb: ČSSD 20,5 % (50 mandátů); ANO 18,7 % (47); KSČM 14,9 % (33); TOP 09 12 % (26); ODS 7,7 % (16); Úsvit 6,9 % (14); KDU-ČSL 6,8 % (14). Jiné strany se do Sněmovny nedostaly. Volební účast činila 59 procent. On-line reportáž pro vás připravili Věra Žilková, Jan Wirnitzer, Barbora Sedlářová a Martina Topinková.

19:15
Milí čtenářky a čtenáři, děkujeme Vám za pozornost, kterou jste věnovali našim videopřenosům z volebních štábů stran. Videopřenosy nyní končí, pokračujeme v textové on-line reportáži.
19:10
ODS se nevidí jako jedinná strana, která prohrála. Miroslava Němcová, místopředsedkyně občanských demokratů vidí jako více poraženou ČSSD, která se 7 let připravovala na vládnutí. Dále ODS zmiňuje neúspěch stran, které podporoval prezident Miloš Zemana a exprezident Václav Klaus.
  • Ve volebním štábu KDU-ČSL se začalo slavit ještě před sečtením všech hlasů. (26. října 2013) / Autor: Petr TopičMAFRA

19:03
Z jihomoravské ODS začínají opatrně zaznívat hlasy, že by ODS mohl vést jihomoravský lídr v parlamentních volbách - emeritní rektor Masarykovy univerzity a bývalý ministr školství Petr Fiala. O jeho oblibě mezi voliči svědčí především více než 11 tisíc preferenčních hlasů. Fiala však stranu zatím reprezentuje jako nestraník, musel by tedy do ODS nejprve vstoupit. "Teď je důležitá debata o tom, jak obnovit ODS a českou pravici. A na tom jsem připraven se podílet," připustil Fiala.
19:01
Nezničitelný Marek Benda (ODS) se zřejmě opět probil do Sněmovny. Kroužkování ho v Praze vyneslo na volitelné místo (čtvrté ze čtyř, které strana získala). Poslancem je od roku 1990.
19:01
ANO vytvořilo čtyřčlenný vyjednávací tým, v jeho čele stanul Andrej Babiš. O případné povolební spolupráci bude za hnutí jednat i Věra Jourová. Babiš nyní odjíždí na dvoudenní dovolenou do Francie.
18:53
Začíná přímý přenos tiskové konference ODS. Přepněte si prosím na příslušnou kartu ve videopřenosech.
  • Zemanovci nepustili novináře do svého volebního štábu nedaleko Pražského hradu. Na snímku je předseda SPOZ Zdeněk Štengl (vlevo). (26. října 2013) / Autor: Jan ZatorskyMAFRA

18:50
"Cítíme odpovědnost vůči těm, kteří volili náš program. Určitě vás nezradíme. Na řadě je nyní pan prezident a vítězná ČSSD," uvedl předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci a poděkoval voličům.
18:49
Analýza MF DNES: O tom, jaká bude vláda a z jakých stran bude složená, rozhodne politický nováček a lídr hnutí ANO Andrej Babiš. A tradičním "jazýčkem na vahách" budou v této roli zkušení sněmovní navrátilci, lidovci s předsedou Pavlem Bělobrádkem. Co bude dál? Rozhodnou Babiš s Bělobrádkem
18:45
Bohuslav Sobotka oznámil, že je připraven o koalici vyjednávat se všemi stranami, které se dostaly do Poslanecké sněmovny. Spolupráci vyloučil jen s ODS a TOP 09.
18:41
Pravděpodobné zisky stran: ČSSD 50 mandátů, ANO 48 mandátů, KSČM 33 mandátů, TOP 09 26 mandátů, ODS 15 mandátů, Úsvit 14 mandátů a KDU-ČSL 14 mandátů.
18:41
Ve videopřenosu ze štábu ČSSD začíná tisková konference ČSSD.
18:40
"Česká sociální demokracie má určité limity. Je to dáno i tím, že v Čechách je velmi silná komunistická strana, na Slovensku je slabá. Nicméně, důležité je, že ČSSD vyhrála. Teď musí usilovat o sestavení vlády, ale Bohuslavu Sobotkovi jeho pozici nezávidím," řekl v rozhovoru České televizi slovenský premiér Robert Fico. Dodal, že patovou situaci by podle něj další předčasné volby nevyřešily.
18:38
Sociální demokraté, kteří nepříliš přesvědčivě zvítězili ve volbách, do vyjednávání s dalšími stranami podle informací ČTK vyšlou skupinu ve složení: předseda strany Bohuslav Sobotka, statutární místopředseda Michal Hašek a místopředsedové Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec.
18:36
Podle Miroslava Kalouska ve volbách zvítězily komunisticko-socialistické a populistické strany. Místopředseda TOP 09 vylučuje, že by strana utvořila koalici s některou z úspěšných stran. Jedenáct procent, které TOP 09 získala, však přesto považuje za úspěch a ideje strany je připraven hájit z opozice. Rozhovor s Miroslavem Kalouskem čtěte zde.
18:35
"Výsledky voleb jsou obrazem nálady občanů. Jedná se o jejich demokratické rozhodnutí. Nyní musí vítězné strany zasednout a jednat a pokusit se v nejbližší době sestavit vládu, která bude schopná společně vést zemi," uvedl premiér v demisi Jiří Rusnok pro ČTK. Nutné je podle něj upřednostnit řešení ve prospěch země, nikoliv ve prospěch "některých skupin".
18:30
Vít Bárta, který v minulém volebním období byl v Poslanecké sněmovně za Věci veřejné a nyní kandidoval jako lídr plzeňského kraje za Úsvit Tomia Okamury, se do Sněmovny nedostane.
  • Cyril Svoboda a Daniel Herman diskutují ve volebním štábu KDU-ČSL. (26. října 2013) / Autor: Petr TopičMAFRA

18:28
Celé vedení ODS (grémium) dalo k dispozici své funkce. Zítra se tím bude zabývat výkonná rada strany.
18:24
ČSSD vyhrála volby, ale má nejhorší výsledek za 20 let. Vítěz voleb nikdy nezískal tak málo hlasů. Politici zatím vylučují snadné složení vlády.
18:21
Právě začíná živě tisková konference ANO. Přepněte si na kartu ANO.
  • Lídr Strany zelených Ondřej Liška sleduje předběžné volební výsledky. (26. října 2013) / Autor: František VlčekMAFRA

18:19
KSČM přeje vítězné politické straně, aby nastavila takový proces, který povede ke změně politiky. Dle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa je nepřípustné pokračovat v dosavadní politice. "Sestavení vlády bude velmi složité," podotkl Filip. Pro KSČM je podstatná programová shoda.
18:18
Právě začíná živě tisková konference TOP 09. Přepněte si na kartu TOP 09.
18:13
Předseda KSČM Vojtěch Filip zdůrazňuje, že komunistická strana je jedinou stranou, která zvýšila počet svých voličů. Větší počet stran ve Sněmovně podle něj povede k tomu, že by bylo velmi dobré, aby prezident inicioval setkání všech politických stran, které se tam dostaly. Dle Filipa je vzkaz voličů: "Změna je nutná."
  • Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek sleduje předběžné volební výsledky ve štábu strany v Praze. (26. října 2013) / Autor: Petr TopičMAFRA

18:05
Dvojka pražské kandidátky ODS Bohuslav Svoboda zdůraznil, že je nutné rozdílně vnímat celostátní a pražské výsledky ODS. "V Praze máme výrazně lepší volební výsledek, protože jsme se dokázali očistit a mít na kandidátce jen lidi bez sebemenšího škraloupu. Kdyby toto dokázali udělat všude, jsme na třetím nebo čtvrtém místě," uvedl Svoboda. Poměrně kladné hodnocení přichází i z Plzně. Primátor Plzně Martin Baxa z ODS řekl: "Čtyřicet procent preferenčních hlasů pro Jiřího Pospíšila (lídra kandidátky ODS v kraji, pozn. red.) je výborných." Podle soukromého názoru Baxy má Pospíšil potenciál vést ODS.
18:01
Petr Bendl, ODS: "Děkuji voličům, kteří nám důvěřovali. Českou republiku čeká těžké období a ODS, která dnes patří k poraženým, je připravena si své chyby odpracovat."
17:58
"Je dobré mít potravinářský průmysl, je dobré mít média a když si člověk může koupit celou republiku, tak to stojí také za to," prohlásil lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg směrem k lídrovi ANO Andreji Babišovi.
  • Předseda SPOZ Zdeněk Štengl vyšel před kancelář strany, aby poskytl rozhovor České televize. Do svého volebního štábu Zemanovci nepustili žádné novináře. (26. října 2013) / Autor: Jan ZatorskyMAFRA

17:53
Prezident Miloš Zeman se k výsledku voleb vyjádří až v neděli. Redakci iDNES.cz to řekla mluvčí Hradu Hana Burianová. Předpokládá, že prezident své vyjádření sdělí v televizních Otázkách Václava Moravce.
17:52

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg vylučuje jakoukoli účast na vládě. "S odpuštěním, má matka mi vždy říkala: vyvaruj se špatné společnosti," uvedl Schwarzenberg. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že budou silnou, kvalifikovanou a profesionální opozicí. "Nebudeme na všechno automaticky říkat ne, ale budeme důsledně hájit ideje a hodnoty, které jsme přislíbili," dodal.

  • Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg ve volebním štábu TOP 09 v Praze. (26. října 2013) / Autor: Michal ŠulaMAFRA


Průběžný stav po sečtení 99,29 % okrsků
17:50
Zuzana Roithová ve štábu lidovců není, místopředseda strany Marián Jurečka ji nicméně zmínil a na dálku jí poděkoval za podporu. To, co lidovce odlišuje od jiných stran, je podle Bělobrádka soudržnost, velkou výzvou je podle něj vyrovnat podporu voličů v Čechách a na Moravě. "Co je dobré pro KDU-ČSL je, věřím, dobré i pro Českou republiku a naopak," prohlásil předseda Bělobrádek.
Načíst další