Reportáž skončila 30. 5. 2010 18:17

Volby do Poslanecké sněmovny 2010

Zdroje: Zpravodajové iDNES.cz, MF DNES a ČTK

20:12
Volby v zahraničí vyhrála TOP 09 s 39,6 %. Druhá ODS měla 27,4 %, uvedla ČT.
19:47
20:09
"Pan Nečas volby prohrál a nevšiml jsem si, že by se zabývali jeho odchodem z vedení ODS," prohlásil poněkud nepochopitelně Bohuslav Sobotka z ČSSD.
20:08
"Pan prezident Václav Klaus k současné politické situaci dnes žádné prohlášení neučiní. Uvidíme zítra v průběhu dne," řekl iDNES.cz Radim Ochvat, mluvčí Václava Klause.
20:06
Lídr ODS Petr Nečas Jiřímu Paroubkovi poděkoval za všechno dobré, co Paroubek vykonal v české politice. Řekl, že by jeho odchod mohl přispět ke konci konfrontační atmosféry v české politice.
Nečas také zmínil, že odmítání ODS spolupracovat s ČSSD nestálo na osobě Jiřího Paroubka a nadále trvá. Stejný postoj a držení slova volební lídr ODS očekává od ostatních stran.
Za nereálnou považuje i variantu, že by se ČSSD spojila s VV. Takový projekt by bez TOP 09 potřeboval podporu komunistů. "Předpokládám, že všichni budou držet své slovo. ODS absolutně," řekl Nečas.
Lídr ODS také slíbil, že nastaví mechanismus silného dialogu mezi vládou a opozicí například v otázkách zahraniční politiky nebo důchodové reformy.
19:58
"Jsme přesvědčeni, že tato personální změna povede ke zmírnění konfrontační atmosféry v české politice," řekl Petr Nečas. "Nadále považujeme spolupráci s ČSSD za nepřijatelnou kvůli volebnímu programu a politickému stylu."
19:51
Chybí sečíst hlasy v jediném okrsku - Tuchoměřice, Praha západ. "Něco tam opravují," říká Ladislav Pištora z tiskového oddělení ČSÚ. Statistikům už poděkoval i Jan Fischer, končící premiér, který před nástupem do Úřadu vlády ČSÚ vedl.
19:50
Setmělo se i nad možnou budoucností Jiřího Paroubka coby prezidenta. On sám dříve připouštěl, že by musel být nejdříve úspěšným premiérem, aby se ucházel o Hrad. Teoreticky to ani tak nejde vyloučit, byl by to ale hodně neobvyklý tah. A hlavně - ve Sněmovně, tedy mezi budoucími voliteli prezidenta (pokud neprojde přímá volba), nemá teď kandidát ČSSD takovou podporu.
19:43
Statutární místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že očekává, že prezident Václav Klaus pověří sestavením vlády nejprve politiky sociální demokracie jakožto vítězné strany. Právě Sobotka nyní stranu povede, Paroubek chce oficiálně rezignovat během sedmi až deseti dnů.
19:41
Členové vedení ČSSD a manželka Petra tleskají končícímu předsedovi Jiřímu Paroubkovi. Zdeněk Škromach třímá plyšáka a také tleská.
19:40
Je to zcela nebývalá situace v dějinách České republiky. Volby smetly tři předsedy politických stran, které ve Sněmovně zasedaly.
19:39
Pokračuje Jiří Paroubek: "Strana potřebuje nový začátek. Nezlobte se, že vám - novinářům - nebudu poskytovat žádné rozhovory. Budu působit ve prospěch Ústeckého kraje, kde jsem získal hodně preferenčních hlasů."
19:39
Prvotní informace iDNES.cz se potvrzuje - předseda Jiří Paroubek složil funkci.
19:37
Pokračuje Jiří Paroubek: "Je třeba udělat analýzy toho, proč jsou výsledky těch voleb v takovém rozporu s předvolebními výzkumy. Prohráli jsme jako strana, ale co je nejdůležitější, prohráli zájmy obyčejných lidí. Prohráli obyčejní lidé. Nicméně tak to v demokracii bývá, že si lidé vybrali směr, kterým má republika jít. Osobně to respektuji. Pro mě osobně z toho vyplývá závěr odejít z funkce předsedy ČSSD."
19:35
Tisková konference grémia ČSSD: "ČSSD získala největší počet hlasů, chtěl bych poděkovat voličům za podporu," začíná Jiří Paroubek. "Chtěl bych poděkovat i nejbližšímu týmu mých spolupracovníků, volebnímu štábu, tisícům dobrovolníků. Volební výsledek jsme očekávali lepší. Ale tak už to někdy bývá."
19:35
Letos byl volební odhad, exit poll, který dělala agentura SC&C, vcelku přesný, vyšel v rámci statistické chyby - plus minus dvě procenta. Těsně před sečtením všech okrsků má sociální demokracie 22 procent (odhad - 20 procent), ODS slabě přes 20 procent (odhad - 20 procent), TOP 09 má téměř 17 procent (v odhadu měla strana 17 procent), komunisté mají slabě přes 11 procent (odhad 11 procent), Věci veřejné mají téměř 11 procent (odhad hovořil o 11 procentech). Odhad sice říkal, že lidovci se dostanou do sněmovny s pěti procenty – to se jim sice nepovedlo, přesto se exit poll od skutečného výsledku (téměř 4,5 procenta) lišil v rámci statistické chyby.
19:34
Vedení KSČM otevřelo šampaňské. Ve volebním štábu se připíjí na volební výsledek. Strana získala 11,28 % hlasů (sečteno je 99,93 % okrsků). Je to méně, než byly původní odhady, ale úspěch je prý to, že KSČM neztratila tolik jako ostatní velké strany.
19:33
Grémium ČSSD dojednalo, připravuje se na tiskovou konferenci. Začne za pár okamžiků.
19:22
VÝSLEDKY VOLEB DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY:
(sečteno 99,97 % okrsků)

Poslanecká křesla získají (5 % a více):
Česká strana sociálně demokratická (22,09 %)
Občanská demokratická strana (20,22 %)
TOP 09 (16,70 %)
Komunistická strana Čech a Moravy (11,28 %)
Věci veřejné (10,88 %)

Příspěvek za hlasy a na činnost získají (3-5 %):
Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová (4,39 %)
Strana práv občanů - Zemanovci (4,33 %)
Suverenita - blok Jany Bobošíkové (3,67 %)

Příspěvek za hlasy získá (1,5-3 %):
Strana zelených (2,44 %)

Pod nárokem na státní peníze (0,1-1,5 %):
Dělnická strana sociální spravedlnosti (1,15 %)
Česká pirátská strana (0,81 %)
Strana svobodných občanů (0,74 %)
Volte Pravý Blok (0,47 %)
Občané.cz (0,26 %)
Moravané (0,23 %)

Ostatní pod 0,1 %:
Konzervativní strana, Koruna Česká, STOP, SPR-RSČ, Česká strana národně socialistická, Klíčové hnutí, Humanistická strana, Evropský střed, Česká strana národně sociální, Liberálové.cz
19:11
Do sídla lidovců dorazila první místopředsedkyně Michaela Šojdrová, také ona je ochotná složit svou funkci, ale na druhou stranu nechce, aby strana zůstala do červnového sjezdu bez vedení. Definitivně se chce rozhodnout po dnešním jednání předsednictva.
Sama nevylučuje, že by se ucházela o funkci šéfa strany, ale spíše vidí řešení v tom, kdyby se do čela strany postavil úplně nový člověk, který by dokázal oslovit mladé lidi či voliče z velkých měst.
Místopředsedkyně Šojdrová míní, že za neúspěchem křesťanských demokratů ve volbách je do určité míry odliv voličů k Věcem veřejným či TOP 09, ale zrovna tak si to podle ní lidovci způsobili sami, že neuměli dobře prodat témata, kterými by mohli oslovit voliče.
Načíst další