Reportáž skončila 30. 5. 2010 18:17

Volby do Poslanecké sněmovny 2010

Zdroje: Zpravodajové iDNES.cz, MF DNES a ČTK

22:31
Konečné výsledky voleb v přepočtu na mandáty tedy jsou: ČSSD 56 mandátů, ODS 53, TOP 09 41, KSČM 26, VV 24.
21:57
Při použití standardní statistické metody - součtu druhých mocnin odchylek odhadovaných od skutečných výsledků jednotlivých stran - Factum Invenio dosahuje čísla 85,6, Median 91,8, CVVM 125,3 a STEM 148,8. Platí přitom, čím méně, tím lépe.
21:56
Jak přesně předpovídaly volební výsledky modely agentur před volbami?

Factum Invenio se u osmi zmiňovaných stran (ODS, ČSSD, KSČM, TOP 09, VV, SZ, SPOZ, KDU-ČSL) odchylovalo u každé nejvýše o 5,81 procentního bodu, Median maximálně o 6,1. CVVM až o 8,4 procentního bodu a STEM o 8,8 (pokud preference, udávané STEM, hrubě přepočteme na volební model - STEM volební modely nevydává). Obě naposledy zmíněné agentury se takto odchýlily u předvídání výsledku ČSSD.
21:38
"Možnost, že by vládu sestavovala ČSSD, vidím v tuto chvíli velmi skepticky. Spíše je pravděpodobnější, že koalici vytvoří ODS, TOP 09 a VV," uznal statutární místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.
21:35
Ve Valdštejnské restauraci u Senátu začalo povolební vyjednávání. Lídr ODS Petr Nečas se sešel s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. Shodli se, že mají společnou vůli sestavit vládu rozpočtové zodpovědnosti.
21:35
Český statistický úřad už má výsledky ze všech okrsků. Teď se definitivně určí počet mandátů.
21:26
Volební účast 62,6 % je druhá nejnižší od pádu komunistického režimu. Nižší byla jen v roce 2002 - 58,0 %.
21:11
Věci veřejné podobně jako TOP 09 a ODS odmítly spolupráci se sociálními demokraty. Ale Věci veřejné jsou si vědomé své ceny: jako nepřekročitelnou podmínku udávají odebrání deseti miliard ročně armádě. "Začít jednání tím, že si diktuju něco v přímém přenosu, je nejlepší způsob, jak se na ničem nedohodnout," řekl novinářům Miroslav Kalousek z TOP 09.
Nabízí se nicméně otázka, co by se dělo, pokud by se VV nedohodly ani s pravicí. Pak je možná prakticky už jen velká koalice, což zřejmě není model, který si Věci veřejné představují - nikdo by na ně nemusel brát ohled, nic by neprosadily. Velká koalice by zemi také mohla dovést jen k předčasným volbám, kde by VV zdaleka nemusely zopakovat svůj současný úspěch.
21:05
Levice, která ze současných voleb vychází jako jasný poražený, se po součtu mandátů může utěšovat aspoň jedním: ODS, TOP 09 a Věci veřejné mají 118 hlasů. Mít o dva více, dokázaly by tyto strany bez ohledu na ČSSD a KSČM měnit ústavu.
20:49
ODS od minulých voleb ztratila 800 tisíc hlasů, ČSSD přišla o 600 tisíc voličů, oznámila Česká televize. Končící lídři jsou čtyři: Jiří Paroubek (ČSSD), Ondřej Liška (SZ), Cyril Svoboda (KDU-ČSL) a Miloš Zeman (SPOZ).
20:42
První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek podle ČTK varoval Věci veřejné, že si zveřejňováním podmínek pro vstup do vlády uzavírají cestu k dohodě o povolební spolupráci.
20:36
Jana Hamanová ze společnosti SC&C poděkovala v ČT všem více než 23 tisícům respondentů, kteří se zúčastnili dotazování po odchodu od volebních uren. "Úroveň odmítání byla výrazně nižší než v roce 2006, letos se pohybovala kolem 30 %, řekla ředitelka výzkumu Hamanová. "Exit polls" letos byly velmi přesné, všechny strany předpověděly v rámci statistické chyby.
20:31
Radek John v České televizi řekl, že jen poskytuje spousty rozhovorů novinářům a ještě nestihl zatelefonovat Petru Nečasovi, jak chtěl, aby mu popřál k volebnímu úspěchu. Nečas totiž přál včera Johnovi, ať se jeho straně daří. Přes televizní obrazovku John lídrovi ODS vzkázal, že mu zavolá, jakmile to půjde. Bývalý novinář John zároveň dodal, že se do vlády nemíní vnucovat. Celou dobu rozhovoru mu hrál na tváři úsměv.
20:29
"Upřímně řečeno, zase tak sklesle, jak by jeden čekal, lidovci nevypadají. Asi to čekali," dodává reportérka.
20:24
Po jednání předsednictva KDU-ČSL oznámil bývalý šéf strany Cyril Svoboda, že předsednictvo přijalo jeho rezignaci a že celé vedení strany rezignuje na své funkce na sjezdu strany. O jeho termínu by měla rozhodnout celostátní konference lidovců svolaná na příští sobotu. Předběžně lidovci mluvili o tom, že sjezd by chtěli mít 19. června, hlásí reportérka MF DNES Radka Wallerová.
20:23
Občané Líbeznic, Měšic a Mratína odmítli v referendu konaném soubežně s parlamentními volbami rozšíření letiště Vodochody na mezinárodní terminál. V Líbeznicích se hlasování zúčastnilo 54,6 procenta lidí - letiště odmítlo 81 procent. v Měšicích bylo při účasti 65 procent proti 93,78 procenta. V Mratíně se plebiscitu zúčastnilo 64 procent lidí, ne řeklo záměru společnosti Penta 91,34 procenta voličů.
20:20
Jaké jsou nyní alternativy dalšího vývoje? Vše bude záležet na tom, koho prezident Václav Klaus pověří složením vlády.
Pokud by pověřil ČSSD - patrně Bohuslava Sobotku - strana by mohla využít konce Jiřího Paroubka a oslovit Věci veřejné. Toho totiž Johnova strana označuje za dinosaura, se kterým by do vlády nešla. Duo ČSSD a VV by se patrně pokusilo získat podporu pro menšinovou vládu "napříč politickým spektrem", což by ve skutečnosti znamenalo hledání hlasů u komunistů. Tato varianta by ale znamenala otočení kurzu VV.
Druhou možností je, že prezident formálně osloví ČSSD, tak zkusí sestavit koalici, neuspěje, s menšinovou vládou požádá o důvěru a zřejmě ji nedostane.
Třetí a nejnadějnější variantou je, že vládu zkusí sestavit Petr Nečas z ODS. Osloví TOP 09 a Věci veřejné. I tady jsou ale třecí plochy: Věci veřejné třeba odmítají účast ve vládě s Miroslavem Kalouskem. Ten má zájem o ministerstvo financí, které už vedl, z ODS ale po tomto úřadu pokukuje Martin Kocourek. Věci veřejné také budou chtít vzít armádě deset miliard a vložit je do školství.
20:15
Odchod Paroubka kvitovala hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová. "Jsem spokojená, protože je nespravedlivý," řekla. Hejtmanka potvrdila, že Paroubka nemá ráda kvůli tomu, že ji před lety přiměl odejít z ministerstva zdravotnictví. "Ve způsobu, jakým to udělal byl kus arogance. Já jsem mu to nikdy neodpustila," prohlásila Emmerová. Hejtmanka se nejspíš díky preferenčním hlasům dostane do Sněmovny.
20:14
Jaroslav Foldyna, ČSSD: "Neúspěch sociální demokracie nebyl postaven jen na Jiřím Paroubkovi. Je za tím řada věcí, které je třeba analyzovat. Je předčasné ptát se na nástupce, je třeba nejprve zjistit příčiny a vytvořit koncepci. Škála lidí, kteří by mohli stát v čele strany, je široká, ať už je to Bohuslav Sobotka nebo Michal Hašek."
Načíst další