Reportáž skončila 30. 5. 2010 18:17

Volby do Poslanecké sněmovny 2010

Zdroje: Zpravodajové iDNES.cz, MF DNES a ČTK

09:50
V hotelu U Zlaté studně na pražské Malé Straně se sešli lídři ODS a Věcí veřejných. Jednali zhruba 40 minut. "Byla to první informativní schůzka, stejně jako včera večer s Karlem Schwarzenbergem," komentoval jednání lídr ODS Petr Nečas. - více čtěte zde
09:25
Španělský list La Vanguardia si je tím, že vládu sestaví pravice, téměř jistý. Alespoň podle svého titulku, v němž nepředpokládá jinou možnost. Jediným problematickým článkem této koalice může být podle Španělů strana Věci veřejné, která se "u některých témat v průběhu kampaně prezentovala jako hnutí protestu". - více čtěte zde
08:39
"Masivní ztráty hlasů" zaznamenaly největší politické strany při volbách v Česku, píše německý server zeitonline.de. A i když vyhráli sociální demokraté, nepodaří se jim vytvořit menšinovou vládu s komunisty, což se tak trochu přepokládalo. Diskuse o sestavení nové vlády zřejmě povede na druhém místě skončivší ODS s menšími pravicovými stranami, shoduje se server s dalšími zahrančními médii.
08:29
Čeští voliči nasměrovali svou zemi k pravici, napsala britská stanice BBC. Všechna pravicová uskupení, která se do parlamentu dostala, k sobě mají blízko, přesto může trvat týdny, ne-li měsíce, než se politici dohodnou na sestavení nové vlády, míní zpravodaj BBC.
08:22
Volby přinesou do Sněmovny spoustu nových tváří. Tak například z ČSSD vyšle do svých lavic hned tři hejtmany, ODS dva náměstky ministrů. David Rath se v dolní komoře Parlamentu potká se svým zarytým odpůrcem Markem Šnajdrem. TOP 09 zastupuje exnáčelník horské služby Rudolf Chlad a Věci veřejné dopravní expert Stanislav Huml. Více čtěte v článku: Kdo bude sedět ve Sněmovně: tři oranžoví hejtmani i horská služba
08:15
Američtí zpravodajové si všimli, že je to poprvé po dvaceti letech, co komunisté neskončili na tradičním třetím místě, ale "zaznamenali pád". "Velice nás to těší," citoval zpravodajský server Allvoices.com slova Karla Schwarzenberga, předsedy nové strany TOP 09, která KSČM z třetí pozice sesadila. - více si přečtěte zde
07:34
Více než čtyři pětiny nových zákonodárců se mohou pyšnit akademickým titulem. Oproti minulým volbám se nyní do Sněmovny dostalo o dvacet inženýrů méně, zvoleno jich bylo 62. Druhým nejrozšířenějším titulem je magistr, dále následují doktoři medicíny, doktoři práv a doktoři filozofie.
07:09
V nové Sněmovně zasedne 44 žen. To je nejvíc v historii, o třináct víc než dosud. Průměrný věk poslanců a poslankyň je 47,21 roku, spočítala ČTK. Poslanci jsou nyní v průměru zhruba o dva roky starší než poslankyně. průměrný věk zvolených mužů je 47,68 roku a žen 45,55 roku. - více čtěte zde
23:59
Z vyjádření prezidentova tajemníka Ladislava Jakla pro Českou televizi vyplynulo, že považuje Stranu zelených ze extremisty a je rád, že se zelení nedostali do nové Sněmovny. "Pro mě jedno z těch sdělení (z voleb) je, že parlament opouští jedna z extremistických stran, což je pro mě docela příjemná záležitost," uvedl v ČT. Když moderátor poznamenal, že je zjevné, že Jakl naráží právě na zelené, prezidentův tajemník odvětil: "Jak jste to uhádl, pane redaktore?"
23:40
První místopředseda ODS David Vodrážka bagatelizoval schůzku ve Žlutých lázních, kde se podle spekulací za účasti vlivných podnikatelů vyjednává o spolupráci ODS a Věcí veřejných. Podle něj je to scůhůza lidí z pražské ODS, která má zrekapitulovat, co se stalo. "Není to žádná antinečasovská schůzka," uvedl Vodrážka. Pražská část strany se podle něj bude zabývat i tím, že v metropoli prohrála s TOP 09.
23:34
Poprvé od vzniku samostatné České republiky zvítězil v jednom z krajů někdo jiný než ODS nebo ČSSD. TOP 09 sebrala v Praze vavříny ODS, jež dosud metropoli ovládala bezkonkurenčně. ČSSD zvítězila v devíti krajích, občanští demokraté uspěli ve čtyřech. Z hlediska úspěchu v jednotlivých regionech je vítězství ČSSD přesvědčivější, než úspěch ODS v roce 2006, kdy byla nejsilnější pravicová strana první v osmi krajích.
23:14
Ve Sněmovně bude 114 nových poslanců, svá křesla uhájilo 86 zákonodárců.
23:11
Radek John zmírnil vyjádření VV, že strana bude trvat na odebrání deseti miliard z rozpočtu armády ve prospěch školství.
Na dotaz, co VV udělají, když si ODS a TOP 09 dají podmínku "armádě neubírat", iDNES.cz řekl: "Máme patero základních priorit, budeme se snažit vyjednat maximum z toho, co nám voliči dali mandátem jedenácti procent. Kdybychom měli 20 procent, byla by váha našeho mandátu větší. Ta jednání budou někde složitější, někde lehčí, ale chceme si co nejlepší podmínky vyjednat z očí do očí.
23:04
Jak lze číst povolební postoj ČSSD?

Nynější hlavní tvář strany Bohuslav Sobotka říká: "My se domníváme, že by bylo vhodné, aby v příštích dnech pan prezident absolvoval schůzku se zástupci všech politických stran, zejména se zástupcem vítězné politické strany." Zároveň připouští, že ČSSD nežádá pověření, aby sestavovala vládu.
Bohuslav Sobotka nemůže samozřejmě říct (ani naznačit), že za hlavou státu vůbec přijít nechce - to si politik v demokratické zemi dovolit nemůže. Ale velmi výrazně naznačuje, že ambice ČSSD jsou blízko nuly.
22:50
Ladislav Jakl v ČT řekl, že prezidentovi navrhne, aby na pondělí pozval na Hrad zástupce pěti stran, které se dostaly do Sněmovny. Potom by se prezident mohl rozhodnout, jak bude postupovat při výběru kandidáta na premiéra.
22:50
"Bylo by předvídavé nezabouchnout žádné dveře, nedělat ramena, nebourat nic dopředu," komentoval začínající vyjednávání tajemník prezidenta Ladislav Jakl v České televizi.
22:44
Radek John řekl iDNES.cz, že Věci veřejné upraví systém svých webových referend, aby nebyla snadno zneužitelná. "Kdyby byl dramaticky zvýšený počet hlasujících, tak to zmrazíme, aby mohli hlasovat jen véčkaři, co se přihlásili do nějakého konkrétního data. Do budoucna počítáme s elektronickým podpisem," uvedl.
Referenda VV na webu dosud trpěla potenciální zneužitelností a ovlivnitelností, ale dosud k tomu nebyl příliš důvod. Teď, když se na jejich základě bude rozhodovat potenciální vládní strana, je ale situace jiná.
22:38
"Je to realita, člověk to tak musí brát a přijímat s pokorou," komentoval svůj osobní volební neúspěch Ivan Langer v ČT. "Jsem ale člověk, který je zvyklý dýchat s týmem. Pro mě je nejdůležitější, že jsme poslali Jiřího Paroubka do důchodu," dodal muž, který má v plánu zpracovat závěry z celé předvolební kampaně a dál pracovat na strategii pro ODS. Také je připraven učit na vysoké škole.
22:35
Ze sociální demokracie je novinářům k dispozici zřejmě už jen Milan Urban. Udržuje fazonu: "Předpokládám, že nás pan prezident pověří složením vlády jako vítěznou stranu, jsme ochotni jednat o ní se všemi parlamentními stranami, i když víme, že to bude obtížné," řekl ČT.
22:35
Slovenské opoziční pravicové formace SDKÚ-DS a KDH přivítaly úspěch pravice v českých parlamentních volbách. Označily ho za povzbuzení před slovenskými volbami, které budou za dva týdny. "Zvítězila odpovědnost nad populismem, nabízení řešení nad útoky," reagovala na výsledky volební vůdkyně SDKÚ-DS Iveta Radičová. (Celý článek čtěte zde.)
Načíst další