Online reportáž

Vládní krize kvůli údajnému zneužívání moci Andrejem Babišem

Zeman svolal schůzku předsedů koaličních stran, místo Sobotky dorazí Chovanec | Babiš odmítá odstoupit
Autoři: ČTK, iDNES.cz

14:48

Pelikán vyzval poslance, aby nebyli pokrytci. „Třeba i vás někdo nahrává,“ podotkl.

14:45

Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) nelze na jedné straně odsuzovat vznik nahrávek a na druhé straně diskutovat o jejich obsahu. „Dámy a pánové, pokud budete vážně debatovat o tom, co je obsahem těchto anonymních neautentických nahrávek, tak se tím stáváte spolupachateli a nástroji toho, toho, kdo ty nahrávky postupně pouští do světa,“ řekl.

14:40

14:40

„Zaznělo tady a bude zaznívat x-krát a je to pravda, že Sněmovna je suverén a může přijmout usnesení jako chce a to nikdo nezpochybňuje, ale na jedno bychom neměli zapomenout: nad Sněmovnou je ještě silnější suverén, a to je volič. On by měl rozhodnout, kdo se bude podílet na řízení naší země,“ prohlásil Faltýnek.

14:35
14:35

Razie na ministerstvu školství podle místopředsedy ANO Faltýnka není jediný problém, který je nutné v tuto chvíli překrýt. Připomněl třísetmilionový dluh ČSSD vůči dnes již zesnulému advokátu Altnerovi.

14:34

Premiér Sobotka opustil jednání Sněmovny. Je na cestě na letiště, odkud odcestuje na dvoudenní návštěvu Lucemburska.

14:34

Místopředseda ANO Faltýnek poslanců připomněl, že druhý den poté, co premiér Sobotka oznámil demisi vlády, rozjela policie rozsáhlou akci souvisejícími s dotacemi do českého sportu, do které je podle něj zapletena sociální demokracie, jde o dotační podvody v řádu stovek milionů korun a figuruje v ní náměstkyně a kamarádka ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD). „Já myslím, že to je průser jako Brno, a ten se musí nějak přikrýt,“ prohlásil Faltýnek.

14:27

ImageText

14:24

„Premiér Sobotka (ČSSD) útočí na hnutí ANO a jeho předsedu Babiše v podstatě od loňských krajských voleb, které ANO vyhrálo a toto vítězství ohrozilo dlouho fungující „penězovody“ v krajích, na jejichž budování se ČSSD také podílela,“ prohlásil Faltýnek. 

14:19

„Já tuto schůzi považuji za zinscenované divadlo s předem jasným koncem,“ řekl předseda poslaneckého klubu ANO a první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek.

14:19

Sněmovna už jedná víc než hodinu a poslanci se ještě nedostali k hlasování o programu. Zatím hovořili jen řečníci s přednostním právem.

14:16

„Babiš se chová způsobem, který kdyby Sněmovna tolerovala, tak by opravdu souhlasila s tím, že nejsme civilizovaná evropská země,“ uvedl Kalousek.

14:12

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že všechny tři uniklé nahrávky s ministrem Babišem svědčí o naprosto bezprecedentním zneužívání politické moci vůči demokratickým institucím.

14:12

„Chtěl bych se obrátit na českou veřejnost: přestaňte věřit tomu, že když je někdo zajištěn, že je to bezpečnější,“ prohlásil před poslanci Zaorálek a tvrdil, že takový člověk je schopen svými penězi zaplatit „kde co“ a je schopen využívat kombinace svého vlivu a peněz.

14:11

Babiš podle ministra zahraničí a místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka tak dlouho říkal, že bojuje s matrixem, že se nakonec ukazuje, že matrix buduje. Zaorálek také poukázal na to, že bohatí lidé jsou schopni zaplatit si „kde co“. „Když vstupují lidé jako vy do politiky, je v tom obsaženo velké nebezpečí,“ řekl Zaorálek. Soudí, že Babiš do politiky jen proto, aby hájil zájmy svého podniku, tedy skupiny Agrofert.

14:10

Babiš podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska posouvá svým chováním Česko mezi „banánové republiky.“

14:08

Zaorálek by byl rád, aby Sněmovna hlasovala o Babišově odchodu z vlády.

14:02

Zaorálek obvinil před poslanci Babiše z vydírání. „Odvolejte mě, a já vám ukážu, co dokáží moje média,“ řekl mu údajně Babiš před několika dny.

13:59

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) začal své vystoupení vtipem, který znal od svého otce. „Opilý muž nastoupí do tramvaje a vyzvrací se cestujícímu do klína. Znečištěný cestující mu začne nadávat. Podívejte se, vy jste čuně! Opilec mu odpoví: Já že jsem čuně? Podívejte se na sebe, jak vypadáte,“ řekl ministr zahraničí. Zaorálek k tomu řekl, že v takové situaci si připadá po Babišově projevu.

Načíst další