Reportáž skončila 23. 8. 2002 7:27

VELKÁ VODA (22. 8.)

Připravují redaktoři iDNES
ve spolupráci se zpravodaji MF DNES a iDNES.tv,
s využitím informací agentury ČTK

13:11
Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že na internetových stránkách www.infopovodne.cz bude od příštího týdne přehled a stav zdrojů pitné vody.
13:10
Hygienici zakázali koupání na Orlíku, Slapech a v povodí Berounky. Pokud lidé musí do vody v zaplavených územích, tak v holinkách. Hrozí infekce. Koupání po povodních je tabu
12:52
Povodeň si vybrala 14. oběť. V Roztokách u Prahy vyplavila Vltava tělo 24letého Slováka. Ve vodě ležel 10 dní, lékaři nenašli stopy po násilí, řekla policejní mluvčí. Vltava vyplavila 14. oběť
12:33
Všechny mosty v Ústeckém kraji jsou průjezdné pro kamionovou dopravu, a to včetně mostů přes Labe ve Štětí a Roudnici nad Labem. Většina komunikací v kraji je opět průjezdná, některé silnice III. tříd však stále zůstávají uzavřeny kvůli úklidu.
12:30
Ze záplavami postiženého Berouna vyvezly technické služby 1300 tun odpadu. "Za týden úklidových prací jsme odvezli tolik jako za sedm až osm měsíců normálního provozu," řekl ředitel firmy Luboš Kácel. Upozornil, že úklid stále pokračuje a nelze odhadnout, kdy skončí.
12:18
Švédská vláda schválila další pomoc ve výši čtyř milionů švédských korun (13 milionů Kč) pro oblasti v České republice, jež byly postiženy záplavami. Další technickou pomoc zaslalo do Česka také Švýcarsko.
12:16
Společnost Člověk v tísni při České televizi hledá další dobrovolníky. "Chybějí zejména muži na těžší fyzickou práci a dobrovolníci pro práci v Praze, kteří jsou ochotni pracovat alespoň několik dní," informoval koordinátor humanitární pomoci společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek. Zájemci se mohou hlásit na pražská telefonní čísla 71914217, 71914218 a na e-mailovou adresu: dobrovolnici@centrum.cz.
12:09
Pražská energetika už zapojila téměř 20 tisíc zákazníků z více než 60 tisíc, kteří museli být odpojeni během záplav. Firma také dosud zprovoznila 255 trafostanic z 520 zařízení vypnutých či zaplavených povodní.
12:05
Pražská energetika zprovoznila na internetové adrese http://mapy.pre.cz mapu s aktuálním přehledem dodávky elektrické energie v postižených oblastech Prahy.
12:05
Charitativní koncert folkové a country hudby nazvaný Morava Čechám, který se konal v noci na brněnském náměstí Svobody, vynesl 320 tisíc korun. Dary v podobě potravin, oblečení, nářadí nebo hraček naplnily nákladní vůz. "Vše odvezeme do jižních Čech. Najdeme zde deset menších vesnic, kde dary rozdělíme mezi lidi postižené povodněmi," řekl organizátor akce Josef Pecl.
12:02
Záplavy poškodily během týdne na území České republiky zhruba 30 velkých a dalších 30 malých čistíren odpadních vod. "Předběžné škody činí podle odhadu půl miliardy korun, některé čistírny jsou zatím ale ještě pod vodou a další škody se mohou projevit teprve v zimě, kdy mráz může potrhat potrubí, které se nyní zdá být nepoškozené," řekl ředitel odboru ochrany vod ministerstva životního prostředí Jaroslav Kinkor.
11:59
Městská policie v Ústí nad Labem zdržela šestatřicetiletého muže z Ústí, který kradl v zatopeném území. "V jednom z domů v Krásném Březně odcizil pneumatické kladivo. Strážníci při zadržení museli použít donucovacích prostředků a pout," řekl mluvčí magistrátu Milan Knotek.
11:53
Ministerstvo průmyslu odhadlo škody podniků zasažených vodou na 8 miliard korun. Z toho 5,5 jsou přímé škody na majetku. Zbytek tvoří ztráta na tržbách.
11:52
Veřejnou sbírku, která má usnadnit opravy vodou zničených divadelních scén a vrátit je divákům, vyhlásila ve spolupráci s Nadací Alfréda Radoka, Asociací profesionálních divadel ČR a Divadelním ústavem divadelní a literární agentura Aura-pont. Číslo konta je 179201477/0300.
11:41
Záplavová voda se stále drží v lagunách v pražské Chuchli, Lahovicích, Císařském ostrově, Císařské louce a ve Stromovce. Krizový štáb se chce zamezit v těchto místech invazi komárů a proto rozhodl o postřiku. Plošně se v Praze s postřikem nepočítá. Kropicí vozy čistí pražské ulice vodou s lehkou příměsí sava.
11:38
V Praze se do štol propadly ulice Haštalská a Petrská v centru města. Nemocnice Na Františku zahájí svůj provoz o týden později, než se původně předpokládalo, neboť má stále vodou poničený generátor, uvedl pražský krizový štáb.
11:30
Po včerejších vydatných lokálních srážkách se mírně zvedl průtok na přítocích do Lipenské přehrady. Nebyl však překročen ani I. stupeň povodňové aktivity. Povodí Vltavy pokračuje ve vyprazdňování nádrží na Vltavské kaskádě.
11:31
Na pražském povodňovém kontu se už nashromáždilo téměř sedm milionů korun, informoval krizový štáb.
11:26
Pražský krizový štáb oznámil, že lidé, kteří se odmítli evakuovat a záchranáři se pro ně vraceli do ohrožených objektů, dostanou pokutu. Zatím není známa její výše, rozdávat ji budou hasiči. Případy budou posuzovat individuálně.
11:20
Do vodou poničeného pražského Karlína vjedou dnes od 18. do 21. hodiny první osobní auta pro nahromaděný odpad. Při úklidu obyvatelům pomůže další stovka příslušníků protichemické jednotky, starým a postiženým další stovka studentů vojenské akademie z Vyškova. Od zítřka budou moci s úklidem pomáhat i příbuzní postižených obyvatel a zaměstnanci tamních zničených firem. Ke vstupu budou potřebovat zvláštní propustku.
Více
11:14
Až po střechu zaplavila povodeň objekty Středočeského muzea v Roztokách u Prahy. "Sbírky jsme zachránili, ale veškeré vybavení je na odpis a chybí zázemí. Škody byly předběžně odhadnuty na více než 40 milionů korun," řekla pracovnice muzea Táňa Pekárková.
10:57
Obří nákladní loď, která u Těchlovic na Děčínsku po opadnutí vody v Labi uvízla na silnici a brání dopravě, začala ráno rozřezávat specializovaná firma.
10:55
Pražská doprava nezaznamenala v ranní špičce výraznější změny proti minulým dnům. Wilsonova ulice a Hlávkův most byly ráno průjezdné jen obtížně. Ve směru jízdy na Prahu 7 řidiči jen stěží postupovali ulicemi Bubenská a Veletržní, stejně jako oblastí Letenského náměstí. V těchto místech se tvořily dlouhé stojící kolony vozidel.
10:33
Severočeské plynárenské se v Ústeckém kraji zatím podařilo obnovit přívod plynu pro 611 zákazníků, bez dodávek zemního plynu tak zůstává už jen 59 lidí. Severočeská energetika zprovoznila od středečního večera 23 trafostanic, zatopeno nebo vypnuto jich tak zůstává 79.
10:32
Česká lékařská komora nabízí finanční pomoc lékařům, jejichž ordinace zničily záplavy. Na tuto pomoc hodlá využít několika milionů z rezervního fondu. Zprostředkuje rovněž finanční pomoc od farmaceutických firem a nemocnic tím, že jim poskytne seznam zařízení, která ji naléhavě potřebují. "ČLK není ze zákona zodpovědná za dostupnost zdravotní péče, ale chce pomoci, aby v postižených oblastech byla péče co nejdříve obnovena," vysvětlil prezident ČLK David Rath.
10:28
Lidé v Plzni mohou využívat MHD stále zdarma. Magistrát původně stanovil datum do dneška, kdy končil stav nouze. Vláda ho prodloužila do 31. srpna. Zástupci města zatím nevědí, odkdy budou lidé muset platit. Budou je o tom informovat prostřednictvím médií, řekla mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová.
10:21
Přibližně 160 metrů krychlových půdy se ve středu sesulo ze svahu hráze přehrady Jesenice u Chebu. Travnatá část hráze se utrhla v důsledku intenzivní hodinové bouřky, při níž spadlo asi 45 milimetrů srážek, řekl ředitel karlovarského závodu Povodí Ohře Jiří Nedoma.
10:19
Leteckou pumu o váze 600 kilogramů objevili ve středu v Písku při demolici domu zničeného záplavami záchranáři z olomoucké výcvikové základny. Kvůli nálezu musela policie znovu evakuovat obyvatele v okolí. Munice pocházela z druhé světové války.
10:12
Druhý stupeň povodňové aktivity, pohotovost, platí v jižních Čechách na řece Lužnici v Klenovicích a v Bechyni. Hladiny jihočeských řek nadále klesají a meteorologové nepočítají s tím, že by se tato tendence měla v důsledku srážek změnit.
Načíst další