Reportáž skončila 29. 2. 2012 19:20

Týden neklidu studentů pokračuje protesty v ulicích

Studenti v Praze pochodovali k Úřadu vlády. Protestuje se i v dalších městech.

11:24
"Myslím, že je to dobře, že se zde sešlo tolik lidí. A zajímalo by mě, kolik ještě bude lidí potřeba, aby si pan ministr uvědomil, že je v té reformě něco fundamentálně špatně," řekl iDNES.cz rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl.
11:06
Hlučení davu roste úměrně se zkracující se vzdáleností ke Strakově akademii. A čelo průvodu už je u ní. Na studenty tu čekalo množství novinářů. Konec průvodu je zatím stále u Čechova mostu, průvod se hodně natáhl.
  • Studenti během protestního týden neklidu na pražském náměstí Jana Palacha (29. února 2012) / Autor: Petr TopičMAFRA

11:02
Mezi studenty dál kráčí šedovlasý muž s protievropským transparentem. Podle jednoho ze členů antikonfliktního týmu je to známá firma, co chodí na všechny demonstrace. Čelo průvodu se blíží ke Strakově akademii.
10:59
Průvod přechází Čechův most, houkáním "pozdravila" studenty loď. "V čele pár lidí skanduje 'reforma smrdí', jinak se jde celkem v klidu," hlásí reportér iDNES.cz.
10:50
Průvod velmi zvolna postupuje k Právnické fakultě. Studenti pískají a volají "vzdělání není zboží".
10:43
Na demonstraci dorazil i postarší muž s transparentem odsuzujícím vstup ČR do Evropské unie a NATO.
10:41
Protestující se dávají do pohybu a směřují do ulice 17. listopadu. Odhady o počtu účastníků se různí. ČTK s odvoláním na policisty mluví o dvou tisících lidí, jeden z účastníků odhadl počet na deset tisíc. Pravda se ale bude spíše blížit nižší hranici rozmezí. Fotoreportér iDNES.cz na ochozu Filozofické fakulty odhadl třítisícovou účast.
10:37
Štěch pokračuje zostra. Dobeše nazval ministrem zmatku, který ani neví, jak se do funkce dostal. "Chceme stažení reformy, ne kosmetické změny," řekl.
  • Studenti během protestního týden neklidu na pražském náměstí Jana Palacha (29. února 2012) / Autor: Petr TopičMAFRA

10:36
Prezident totiž v úterý odřekl návštěvu Brna, kde měl přednášet na Masarykově univerzitě. "Nemám v úmyslu poskytovat záminku pro laciné politické útoky," uvedl Václav Klaus. Loni v prosinci označil studium na VŠ zadarmo za parazitování studentů na zbytku společnosti.
10:30
Další řečník je prorektor UK Stanislav Štěch. "Přišli jsme, protože nám ukradli reformy. Nabízejí nám univerzitu jako firmu, to chceme?" ptá se emotivně. Dav sborově volá "Ne!" Podle Štěcha hrozí privatizace vysokých škol. "Nejsme paraziti a sobci, to zejména sedí od člověka, který omilostňuje korupčníky a kšeftaře se vzděláváním," obul se Štěch do prezidenta Václava Klause.
10:27
Objevují se už klasické transparenty "Dobeše do koše", ale i další. Náměstí je z velké části zaplněné, přijeli studenti třeba ze Zlína či z Ostravy. "Musíme dát jasně najevo, že nám na vysokých školách záleží. Stojíme o takovou reformu, která zlepší kvalitu vysokého školství. Taková tato reforma není," řekl do mikrofonu na pódiu zástupce studentů v Radě vysokých škol Miroslav Jašurek.
  • Studenti během protestního týden neklidu na pražském náměstí Jana Palacha (29. února 2012) / Autor: Petr TopičMAFRA

10:24
Reportér iDNES.cz odhadl počet účastníků demonstrace na tři tisíce.
10:20
Na pódiu běží "soutěž" v připomínkování nových zákonů. Než však soutěžící nějaké připomínky stihne říct, čas vyprší. Protestující tak narážejí na to, že univerzity neměly moc šancí se na reformě podílet.
09:59
Krátce před začátkem shromáždění je na náměstí Jana Palacha kolem tisíce lidí. Studentky Vysoké školy chemicko-technologické přišly v bílých pláštích s heslem Jsme chudí studenti, šukáme snad bankomat? "Chceme tím říct, že se nám nelíbí, že by se ze vzdělání stal byznys. Také nám vadí omezení demokracie na školách," vysvětluje studentka Marie, která drží transparent.
  • Studenti během protestního týden neklidu na pražském náměstí Jana Palacha (29. února 2012) / Autor: Petr TopičMAFRA

09:45
Čtvrt hodiny před začátkem pochodu je před Filozofickou fakultou několik set lidí - podle odhadu reportéra iDNES.cz kolem půl tisíce. Je klid, na pódiu se hraje divadlo, na okolních domech jsou transparenty. Přestože ministr školství Josef Dobeš ustupuje od zavádění školného, je na místě možné podepsat petici právě proti školnému.
09:22
Na náměstí Jana Palacha jsou zatím desítky lidí, hlásí fotoreportér iDNES.cz. Mají připravené pódium, transparenty dosud zůstávají zabalené.
Načíst další