Reportáž skončila 8. 8. 2013 19:03

Rusnok důvěru Sněmovny nezískal, na podzim budou volby

Premiér Jiří Rusnok prohrál hlasování o důvěře své vládě poměrem 93 : 100. Koaliční stojednička se rozpadla odchodem poslanců Floriána, Peake a Úlehly, budou nové volby. Dění sledujeme minutu pro minutě, on-line reportáž píší Jan Vaca a Hana Válková.

14:33
Za poslanecký klub ODS vystoupil předseda klubu Marek Benda. Řekl, že je sám otevřen změně ústavy kvůli tomu, jak volně si ji prezident Zeman vykládá.
14:32
Začíná odpolední jednání. Poslanci jsou řešit důvěru Rusnokově vládě.
13:05

Projev Jiřího Rusnoka, který četl programové prohlášení vlády, skončil. Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek vyhlásil devadesátiminutovou přestávku, poslanci se znovu sejdou ve 14:30.

  • Premiér Jiří Rusnok u řečnickéhu pultíku ve Sněmovně před hlasováním o důvěře jeho vládě (7. srpna 2013) / Autor: Tomáš KristMAFRA

12:44
David Rath si u soudu, který začal projednávat jeho případ, postěžoval, že mu nebylo umožněno účastnit se dnešního hlasování o důvěře vládě. "Byl jsem připraven podpořit vládu premiéra Jiřího Rusnoka," uvedl.
12:10
Premiér Jiří Rusnok čte programové prohlášení vlády. To je známé už několik dní, najdete ho zde.
12:08
Pořad schůze byl schválen jako celek. Začíná se prvním bodem - žádost vlády ČR o vyslovení důvěry.
12:07
Dobrá zpráva především pro sněmovní skrutátorky. Hlasovací zařízení ožila.
11:59
Poslanci se dál probírají pořadem schůze.
11:57
Pohled do sněmovních statistik (zdroj zde) nyní říká, že sám Skokan se zdržel hlasování celkem 336x, tedy téměř v šesti procentech případů.
11:52
Poslanec Skokan opět v akci. Nelíbilo se mu, že zařazení "stojedničkové deklarace" po hlasování o důvěře vládě podpořilo 101 poslanců, proti bylo 90 a ve Sněmovně bylo 193 poslanců, tedy o dva více. "Matematicky to nevychází," tvrdil Skokan. Zaorálek mu trpělivě vysvětloval, že se někteří poslanci mohli zdržet hlasování. Skokan to buď nepochopil, nebo chce schůzi rozbít. Každopádně není moc jasné, o co mu jde.
11:49
Karolína Peake rozeslala prohlášení o tom, že nemá přislíbený post ministryně vnitra. Problém je v tom, že šéfka LIDEM je nevyzpytatelná, například několik hodin před vystoupením z Věcí veřejných usilovně tvrdila, že se její odchod ze strany nechystá...
11:49
Hlasuje se o tom, zda bude po hlasování o důvěře Rusnokově vládě následovat deklarace pravicové "stojedničky", že jsou ochotni a schopni sestavit vládu podporovanou sněmovní většinou. Přítomno je 193 poslanců, pro hlasovalo 101, proti 90. Zdá se, že "stojednička" je ve Sněmovně v plné síle.
11:46
Prezident Miloš Zeman svým projevem ani tak nepodpořil Rusnokovu vládu, jako marně hájil svůj "zoufale nekompetentní postup" při jejím jmenování, řekl podle ČTK místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.
11:42
Aktuálně tedy vládě deklaruje podporu 91 přítomných poslanců (plus možná nezařazení Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka), přítomno jich může být nanejvýš 196. Kvórum je 99.
11:39
Petr Skokan se snaží zdržet hlasování o důvěře, seč může. Podal námitku proti Zaorálkově rozhodnutí, že se jeho výhradami ke svolání schůze nebude zabývat. Opět se s jeho rukou ale zvedlo jen pár rukou poslanců VV.
11:32
Lubomír Zaorálek zápolí s nástrahami hlasování bez elektronického hlasovacího zařízení a snaží se zajistit sečtení přítomných poslanců. Hlasuje se o návrhu poslance Skokana na odročení schůze o deset dní. Marně, schůze se bude konat dnes.
11:28

Prezident odešel, Sněmovna má krátkou pauzu.

  • Prezident MIloš Zeman končí svůj projev před Sněmovnou (7. srpna 2013) / Autor: Tomáš KristMAFRA

11:26
Z prezidentova projevu je tak nejdůležitější sdělení, že premiér Jiří Rusnok bude vládnout, i když důvěru nezíská. A to do té doby, než skončí Ištvanovo vyšetřování.
11:19
"Každý z vás má své osobní zájmy, většina z vás má zájmy politické strany, kterou hájí. Ale nad těmito zájmy je blaho republiky. Budete-li si na těch několik měsíců přát návrat oné smutné katastrofické Kalouskovy vlády, hlasujte proti vyslovení důvěry," řekl Zeman.
11:15
Zeman připomněl závazek žalobce Ištvana, že se vyšetřování kauzy kolem Jany Nagyové, které vede, během několika týdnů zásadně pohne. Prezident jako základ vyšetřování vidí propojení politiků s kmotrovskými mafiemi. Ištvan podle něj tvrdí, že se v tomto směru chystá senzace a že pro ni už má důkazy. "Ujišťuji vás, že během těchto několika týdnů žádný druhý pokus nepodniknu, i kdybyste mě lámali kolem," řekl prezident Zeman v závěru svého projevu.
Načíst další