Připravujeme online reportáž

Sníh pokryl silnice. Řidiči kloužou, stojí i některé železniční tratě

Zdroj: zpravodajové iDNES.cz a MF DNES, agentura ČTK

08:55
Komunikace v Praze jsou sjízdné, avšak se zvýšenou opatrností. Na hlavních tazích leží vrstva mokrého či rozbředlého sněhu. Na vedlejších pak většinou vrstva uježděného sněhu. Problémy jsou zejména v okrajových částech města. V ulicích je všech 130 strojů TSK.
08:54
I v nejnižších polohách Pardubického kraje se tvoří četné sněhové jazyky. Nejvíc problémů na silnicích je aktuálně na Chrudimsku, kde na silnici 37 do Pardubic havarovala dvě osobní auta, a tradičně také na Svitavsku, kde se od rána klouže na silnici I/35 spojující východ Čech s Moravou
08:53
Železniční trať mezi Kolínem a Ledečkem je opět průjezdná. Ve Středočeském kraji ale dál vlaky nejezdí na trasách mezi Pečky a Kouřimí a mezi Mladou Boleslaví a Mělníkem.
08:53
V Jihočeském kraji mají silničáři všechnu techniku v terénu. V regionu se stále objevují sněhové přeháňky, v noci nejvíc sněžilo na Táborsku. Silničáři zatím udržují všechny silnice sjízdné a pluhují. Kvůli silnějším mrazům ale pomalu přestává účinkovat posypová sůl.
08:51
V osm hodin ráno bylo podle údajů profesionálních meteorologických stanic nejchladněji na Šeráku v Jeseníkách, -12.6°C. Nejtepleji bylo v Doksanech u Roudnice nad Labem -3,5°C
08:49
Silničáři varují řidiče v Olomouckém kraji před sněhovými jazyky, které se mohou tvořit na na řadě míst. Největší potíže hrozí na Javornicku a v okolí Rejvízu na Jesenicku, na Konicku a na Drahanské vrchovině na Prostějovsku, u Maletína a Studené Loučky na Šumpersku a také na cestách mezi Uhřínovem a Středolesím a Partutovicemi a Spálovem na Přerovsku. Na hlavních tazích v regionu leží nejčastěji rozbředlý sníh nebo sněhová kaše, na silnicích nižších tříd místy také ujetý sníh. Teploty se v kraji pohybují od -10 do -3 stupňů.
08:48
Dálnici D11 v Královéhradeckém kraji pokrývají zbytky asi centimetrové vrstvy rozjetého sněhu. Navíc stále sněží. Silničáři tah neustále projíždějí, pluhovali i odstavný pruh. Ve vyšších polohách sníh nafoukává jazyky, což může komplikovat provoz zejména na silnicích v Krkonoších. U obce Zábrodí na Náchodsku ráno zapadl autobus do příkopu, nikdo se nezranil.
08:47
Sněhová nadílka komplikuje na Vysočině i dopravu na železnici. Zpoždění nabírají vlaky z Havlíčkova Brodu. Spoj na Čáslav měl ráno 42 minut zpoždění, rychlík do Brna dokonce 67 minut.
08:44
Na výjezdu z Havlíčkova Brodu směrem na Jihlavu uvázly v kopci kamiony. Tvoří se kolona až do centra města. Policie se spolu se silničáři snaží silnici uvolnit.
08:38
Dopravu v Praze komplikuje sníh a ledovka. V Praze 8 na Cínovecké ulici je ledovka a sněhové jazyky.
08:34
Starosta Frýdlantu vyhlásil ráno kvůli přívalům sněhu kalamitní stav. Zvažují ho i v Libereckém kraji. Sněžení a vítr neustává.
08:34
Místní silnici z Chocenic do Lidbořic na Kolínsku zavál sníh. Úsek je označen značkou o neudržované komunikaci.
08:30
Na jihu Moravy sněží, místy se objevuje i mrznoucí déšť. Teploty se pohybují od -2 do -7°C. Ve vyšších polohách se místy tvoří závěje, objevuje se i zledovatělý sníh.
08:24
Silný vítr, který tvoří na sněhové jazyky a závěje, komplikuje dopravu v Plzeňském kraji. Podle dispečerů jednotlivých správ a údržeb silnic napadlo mezi pěti a deseti centimetry sněhu. Cestáři museli uzavřít dvě silnice třetích tříd. Jednu mezi Starým a Mladým Smolivcem a druhou mezi Kasejovicemi a Újezdem. "Jsou to malé spojovací silnice, do nichž se dá dojet jinudy," uvedl dispečer ze Starého Plzence.
08:26
Silnice I/35 z Rožnova pod Radhoštěm na Slovensko klouže. Na sněhu se vytvořila kolona, která jede rychlostí do 30 kilometrů v hodině. Od Horní Bečvy až k hraničnímu přechodu je třeba nasadit řetězy.
08:21
Silnice v Moravskoslezském kraji jsou i přes noční sněžení sjízdné. Místy na nich leží rozbředlá vrstva posoleného sněhu nebo ujetý sníh krytý posypem. Oproti úterý je už průjezdná silnice I/56 z Ostravice na Bílou, po níž předchozí dva dny nemohly jezdit kamiony.
08:20
Při hromadné nehodě na R35 u Lipníku nad Bečvou se zranil 22letý řidič jednoho z kamionů. "S pohmožděninami hrudníku, nohy a tržnou ránou na hlavě jsme ho přepravili do Fakultní nemocnice v Olomouci," řekl mluvčí záchranné služby Olomouckého kraje Jan Weinberg.
08:18
V prvních osmi hodinách středečního dne zasahovali hasiči Pardubického kraje celkem u 15 událostí spojených se sněhovou nadílkou. Mimo uvázlých kamionů pomáhali vyprostit i sanitku či dva sypače.
08:14
Letiště Ruzyně zatím stíhá odklízet sníh z přistávacích drah. "Provoz je plynulý, dva zrušené lety souvisí se situací v místech, odkud letěly, tedy v Mnichově a Vídni," řekla iDNES.cz mluvčí letiště Michaela Lagronová.
08:14
Na 37. kilometru rychlostní silnice R4 havaroval ve směru na Strakonice řidič osobního auta. Vozidlo skončilo na střeše. Na místě zasahují hasiči,kteří vyprošťují posádku. Vážnější zranění ale nebylo ohlášeno.
  • Noční zasněžená Jihlava (15. prosince 2010) / Autor: Petr Lemberk, MAFRA

08:10
Silnici I/9 u Bořanovic ve směru Líbeznice - Zdiby ve Středočeském kraji zatarasila nákladní auta. Uvázla na zasněžené vozovce.
08:07
V Královéhradeckém kraji napadlo až 15 centimetrů sněhu. Nejvíce sněžilo v Krkonoších. Vítr na silnicích tvoří sněhové jazyky a závěje. U obce Zábrodí na Náchodsku ráno zapadl autobus do příkopu. Nikdo z cestujících nebyl zraněn. Na silnici z Bašnice do Hořic na Jičínsku zapadl kamion. Po dobu vyprošťování kamionu bude silnice uzavřena, informovala policie.
08:05
Na silnici R35 ve směru z Olomouce do Ostravy bouralo na 292. kilometru v hromadné nehodě nejméně šest aut. Několik kilometrů od této nehody blokovaly silnici rozsypané vánoční stromky.
08:04
V Karlovarském kraji znovu mrzne a vítr spolu s novým sněhem vytváří na silnicích sněhové jazyky a místy i závěje. Uzavřeny zůstávají úseky silnic Mnichov - Poutnov, Nové Hamry - Jelení a nově nad ránem uzavřeli policisté silnici Bochov - Toužim kvůli nehodě kamionu. "Řidič oznámil, že uvázl ve sněhu," řekl krajský policejní mluvčí Pavel Valenta. Stojí i vlaky na dvou tratích na Chebsku.
Načíst další