Reportáž skončila 4. 2. 2019 17:32

Čechy zasáhlo silné sněžení

Autoři: ČTK, iDNES.cz

12:04

Do 11 hodin hasiči v Plzeňském kraji za sebou 70krtá odstraňovali stromy ze silnice. Stromy padají pod náporem těžkého mokrého sněhu. Celkem mají za sebou podle mluvčího Petra Poncara za sebou 83 zásahů, když se započítá i vyproštění vozidel, dopravní nehody, nebo jiné technické zásahy.

11:55

Několik silnic v Plzeňském kraji je neprůjezdných kvůli sněžení nebo spadlým stromům. Silnici u Zelené Lhoty v lokalitě Na Sedle na Šumavě blokuje autobus, po smyku stojí napříč silnicí. Silnici by se mělo podařit otevřít kolem 12:00. Nesjízdná je kvůli sněhové kalamitě silnice z Rejštejna do Srní. Spadlé stromy zablokovaly komunikaci ze Šťáhlav směr Lhůta na Plzeňsku.

11:40
03.února 2019 v 11:25, příspěvek archivován: 03.února 2019 v 11:39

Karlovarsko - Husté sněžení komplikuje dopravu v Krušných horách. Na Boží Dar je vjezd možný pouze se sněhovými řetězy, které by si měli řidiči nasadit na vhodném místě už pod Jáchymovem. Silnice jsou zasněžené, ale průjezdné. Na místě řídí dopravu hlídky @PolicieCZ .

11:37

Sníh z ulic Prahy odklízela od časného rána veškerá technika, kterou má Technická správa komunikací (TSK) k dispozici, situaci ale komplikoval vítr a neustávající sněžení. „Celá technika vyjela ve 04:55,“ řekla mluvčí společnosti Barbora Lišková. Do terénu vyrazilo 71 velkých sypačů určených na hlavní tahy a 51 dalších vozů, které jezdí například v historickém centru či méně vytížených silnicích. 

Silnice jsou prosolené, leží na nich většinou rozbředlý sníh.

11:34

Video

Čechy zasáhlo sněžení. Vločky padaly na horách i v nížinách

11:29

Do Brna byly odkloněny spoje z Madridu a Amsterodamu. Do rakouské metropole pak byly odkloněny letecké linky z Istanbulu, Londýna a Tel Avivu. Cestující, kteří měli s uvedenými spoji z Prahy posléze odletět, mají kontaktovat své letecké společnosti.

11:28

„Šest letů bylo dosud odkloněno. Pět linek přistálo na letištích v Brně a ve Vídni. Jedná se o lety z Madridu a Amsterdamu, které přistály v Brně, a z Istanbulu, Londýna a Tel-Avivu, které přistály ve Vídni. Jeden let se vrátil zpátky do Frankfurtu. Provoz není jinak nijak zásadně omezen, probíhá odklízení drah, proto může dojít k drobným zpožděním,“ řekl iDNES.cz mluvčí letiště Roman Pacvoň.

11:23

Od rána bylo z pražského letiště odkloněno kvůli sněhové nadílce pět letů, a to do Vídně a do Brna. Řada spojů nabrala zpoždění v desítkách minut.

11:12

Těžký mokrý sníh v jižních Čechách láme stromy, které padají do vedení a jsou nejčastější příčinou poruch. „Aktuálně jich na jihu Čech evidujeme na vedení vysokého napětí 12. Největší problémy jsou na Prachaticku a Strakonicku, kde se bez dodávek elektřiny ocitlo zhruba 13 tisíc domácností,“ uvedla Martina Slavíková z E.ONu.

11:11

Vydatné sněžení v jižních Čechách způsobilo problémy i s dodávkami elektřiny. 

11:08
03.února 2019 v 11:06, příspěvek archivován: 03.února 2019 v 11:08

Jihočeští hasiči mají nejvíc zásahů mají na Písecku, Strakonicku a Prachaticku. Po celém kraji odklízejí stovky stromů. Například ve Strakonicích padaly na zaparkovaná auta. Drobných nehod je na jihu zatím okolo třiceti. Vše se zatím obešlo bez zranění.

11:06
  • Husté sněžení komplikuje dopravu i na Plzeňsku (3. února 2019)
11:05

Silnice ve vyšších polohách Vsetínska pokrývá od nedělního rána uježděná vrstva sněhu o tloušťce mezi pěti až deseti centimetry. V některých úsecích se z ní však stává rozbředlá kaše, místy motoristé narazí také na vyjeté ledové koleje. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Vozovky v ostatních částech Zlínského kraje jsou povětšinou holé a mokré, případně vlhké.

11:02

Popadané stromy zablokovaly trať mezi stanicemi Písek a Záhoří, vlaky nejezdí ani mezi Střelskými Hošticemi a Plzní, kde jeden vlak najel do spadlého stromu. 

Vlaky stály i mezi Čížovou a Vráží u Písku, v tomto úseku už byl provoz obnoven.

11:00

Také silnice ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka pokrývá od nedělního rána rozbředlá vrstva sněhu, případně zmrazky. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Vozovky v ostatních částech Olomouckého kraje jsou většinou holé, mokré a sjízdné bez omezení.

10:59

V Beskydech na Frýdecko-Místecku je na silnicích rozbředlá vrstva sněhu. Na Opavsku jsou místy zbytky zledovatělého sněhu. Na Bruntálsku jsou silnice mokré. Místy je v Moravskoslezském kraji mlha nebo dohlednost ztěžuje déšť. 

10:57
03.února 2019 v 10:08, příspěvek archivován: 03.února 2019 v 10:57

#snihvpraze Do 10:00 hodiny jsme v Praze zasahovali u celkem 8 případů popadaných stromů pod tíhou mokrého sněhu. Ve Zderazské ulici v Radotíně jsme navíc vyprostili několik osobních vozidel na zcela neprůjezdné komunikaci.

10:55

„Zaznamenali jsme enormní nárůst zásahů ve spojitosti se sněhem. Nejvíce je to ho na Benešovsku a Příbramsku,“ řekl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Od půlnoci do 10:00 podle něj hasiči řešili kolem čtyř desítek případů. „Převažují popadané stromy, šlo také o pár drobnějších nehod a poměrně často jsme voláni k vytažení kamionů nebo autobusů, které zůstaly napříč silnicí,“ dodal Svoboda.

Problémy se objevily i na železnici, kvůli překážkám na trati musel být přerušen provoz mezi Kralupy nad Vltavou a Velvary, Berounem a Karlštejnem či Lochovicemi a Jinci.

10:50

Mokrý sníh na jihu Čech vyvrací stromy do silnic a na železnici, hasiči měli od rána kvůli odstraňování následků sněžení téměř sto výjezdů. 

10:48
03.února 2019 v 10:44, příspěvek archivován: 03.února 2019 v 10:47

Vlivem velkého spadu sněhu dochází k nepravidelnostem v síti MHD, zvláště pak autobusů. Sledujte sekci mimořádné události na https://t.co/Hu7dNFk2OO.

Načíst další