Reportáž skončila 9. 4. 2010 11:49

Podpis smlouvy START v Praze

Zdroje: zpravodajové iDNES.cz a MF DNES s využitím agentur ČTK a Reuters a televizního zpravodajství

09:14
Politolog Igor Zevelev pro ruský list Kommersant:
"Část strategicky smýšlející elity USA dobře chápe, že Amerika, dokud je silnější než všichni globální hráči, musí položit základy světového řádu, který by zajišťoval její zájmy v budoucnu, kdy se relativní moc Washingtonu zmenší. Do toho se počítá přijetí takových pravidel hry, kdy se vůdčí země světa zavážou krotit své ambice. Jedním z nástrojů je kontrola zbrojení. George Bush v těchto kategoriích nemyslel."
09:07
Na střeše hotelu Four Seasons jsou odstřelovači. Ochranka hlídá všechny vchody hotelu, je i na každém rohu okolních ulic, hlásí z místa reportérka iDNES.cz.
09:06
O čem vlastně dnes podepisovaná smlouva START je?
- Obě strany se zavazují, že do sedmi let podstatně sníží počty svých strategických zbraní. Každá země smí mít maximálně 1550 jaderných hlavic, platí také limit 700 kusů pro rozmístěné strategické nosiče (rakety, letadla, ponorky).
- Doba platnosti smlouvy je deset let a musí ji ještě ratifikovat americký Senát a ruská Státní duma.
- Smlouva zahrnuje doložku o odstoupení od smlouvy a nijak neomezuje výstavbu plánovaného protiraketového štítu. Rusko ale oznámilo, že pokud štít USA vyhodnotí jako nebezpečný, od smlouvy odstoupí.
08:54
Analytik Jan Eichler pro Českou televizi:
"Dnešní smlouva znamená definitivní konec studené války. Obama je prvním americkým prezidentem, který našel politickou odvahu ustoupit od výsady použít jaderné zbraně jako první, toto právo si vyhradil jen vůči několika zemím. Narazit může na republikánský odpor v Kongresu, který musí smlouvu také schválit, aby vstoupila v platnost."
08:51
Ve stejný čas, v 9:15, kdy Dmitrij Medveděv vyrazí od hotelu Four Seasons k Pražskému hradu, přistane Barack Obama v Ruzyni. Prostor nad letištěm zatím kontroluje vrtulník, kolona pro amerického prezidenta je již připravená.
  • Na Pražském hradě se na poslední chvíli vyvěšují státní vlajky. (8. dubna 2010) / Autor: Petr Štefan, iDNES.cz

08:52
Na Pražský hrad se podle cestovek kvůli summitu nepodívá na 30 tisíc návštěvníků. To je sice ekonomická ztráta, na druhou stranu přinese podpis v Praze Česku prestiž.
08:47
V tuto chvíli již pouští ochranka novináře zpátky do vyhrazeného prostoru na ruzyňském letišti. Dva agenti nahlíželi do všech batohů, dívali se i skrz objektivy fotoaparátů. Na místě je asi 60 až 70 žurnalistů.
08:43
V půl deváté pustili novináře čekající na letišti z vyhrazeného prostoru ven. Veškerou techniku museli nechat na místě, aby je zkontrolovala ochranka se psy. Po kontrole se novináři mohou vrátit. Vysílání musely přerušit i televize, které z letiště přenášejí živě.
08:42
Setkání Medveděva a Obamy se pravděpodobně obejde bez velkých demonstrací. Shromáždění nahlásili magistrátu pouze aktivisté z iniciativy Ne základnám. Sejít se chtějí na náměstí Jana Palacha, odkud se jich prý asi desítka pokusí dostat do blízkosti Pražského hradu.
08:24
Pražský hrad je neprodyšně uzavřen, kontroly jsou velmi přísné. Novináři nemuseli skoro vůbec čekat, ani rušičky telefonů jim zatim práci nekomplikují.
  • Policisté v operačním středisku v Kongresové ulici v Praze sledují dopravní situaci v souvislosti s plánovaným podpisem smlouvy prezidenty Obamou a Medveděvem / Autor: Jiří Meixner, iDNES.cz

08:19
Před hotelem Four Seasons se začali rozmísťovat policisté, kteří zatím postávali v hloučcích. V Křižovnické ulici je zaparkovaných šest policejních aut, z toho tři větší. Kolona prezidenta Medveděva by měla vyrazit k Pražskému hradu kolem 9:15 hodin.
08:17
Po letištní ploše ještě poslední nečistoty odklízí čisticí vůz. Za necelou hodinu by zde mělo přistát letadlo s americkým prezidentem. Baracka Obamu čeká stejný uvítací ceremoniál jako jeho ruský protějšek včera. Do letadla ho přijdou vyzvednout kancléř Jiří Weigl a šéf protokolu Jindřich Forejt.
08:08
Choť prezidenta Livia Klausová má samostatný program, schůzek s politiky se nezúčastní.
08:00
Návštěvu prezidentů doprovází slunečné počasí, podle předpovědi má být až 19 stupňů. Mluvčí Hradu Radim Ochvat potvrdil, že podle plánu proběhne focení v zahradách pod Hradem. Předpověď počasí nejen na dnešek najdete zde.
07:58
Se zpožděním musejí počítat i cestující, kteří mají naplánovaný let z Ruzyně. Vzdušný prostor musí zůstat volný, takže přistávající letadla budou muset počkat ve vzduchu. Odlety se také zdrží, zhruba do půl hodiny, informovala mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová. Víc se dozvíte zde.
07:45
Další dopravní uzavírky a omezení zasáhnou až do pátečního poledne hlavně Bubeneč a Dejvice. Podrobnosti o uzavírkách najdete zde.
07:41
Řidiči, kteří se dnes nemohou vyhnout centru, by se měli připravit na kolony. Těžko průjezdný bude po deváté hodině úsek mezi Ruzyní a Pražským hradem. Právě po deváté má přistát Air Force One s americkým prezidentem, který se rovnou přepraví na Hrad.
07:32
Manželka prezidenta Livia Klausová odjela limuzínou z areálu Pražského hradu, informovala z místa reportérka iDNES.cz. Vůz mířil směrem k Malostranské.
07:27
V ulici U Prašného mostu čeká asi třicet lidí na prohlídku akreditací, aby se dostali do areálu Pražského hradu. Jde o novináře, diplomaty nebo pracovníky z Hradu.
07:24
Bezpečnost ruského prezidenta Medveděva je jištěna i z vody, na Vltavě nedaleko hotelu Four Seasons je zaparkovaný policejní motorový člun.
  • Americký prezident Barack Obama nastupuje do letounu Air Force One před odletem na summit do Prahy (8. dubna 2010) / Autor: Jens Meyer AP

07:16
U pražského hotelu Four Seasons, kde nocuje ruský prezident Dmitrij Medveděv, je zatím klid. Problémy nehlásí ani další místa, kde přes den hrozí uzavírky. Dopravu přes den omezí hlavně průjezdy kolon s politiky.
07:15
Prezident USA Barack Obama už je na cestě do Prahy. Jeho letoun Air Force One odstartoval v noci na dnešek z letecké základny Andrews.
Dobrý den, vítejte u druhého dne on-line reportáže ze summitu Follow on START v Praze. Dnes Prahu čeká jednání amerického prezidenta Baracka Obamy a ruského prezidenta Dmitrije Medveděva. Na Pražském hradě podepíší dohodu o omezení jaderných zbraní.
Vážení čtenáři, on-line reportáž z příjezdu ruského prezidenta Medveděva končí. Děkujeme za pozornost. Další dění okolo summitu USA - Rusko přineseme v on-line reportáži zítra.
23:22
Dmitrij Medveděv zmizel uvnitř hotelu. Další program bude mít ruský prezident zítra, kdy do Prahy přiletí i americký prezident Barack Obama. Na Medveděva vydrželo u hotelu čekat asi 50 lidí. Když se rozcházeli, jeden z nich zakřičel: "Táhni domů, Rusáku"
23:12
Kolona, kterou vedou policejní motocykly, dojela k hotelu Four Seasons.
23:08
Policie začala uzavírat křižovatku nedaleko hotelu Four Seasons. Zdá se, že kolona s prezidentem Medveděvem už brzy přijede.
Načíst další