Reportáž skončila 9. 4. 2010 11:49

Podpis smlouvy START v Praze

Zdroje: zpravodajové iDNES.cz a MF DNES s využitím agentur ČTK a Reuters a televizního zpravodajství

11:41
Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý pro ČT:
"Vojensky Česká republika bude už vždy součástí NATO. Problémový je druhý aspekt. Objevují se názory, že touto smlouvou USA odcházejí z Evropy a nechávají ji žít svým životem. Rusko se přitom nevzdalo svých ambicí," říká generál o symbolice a významu podpisu smlouvy v Praze.
11:38
Mediální džungle má svá neúprosná pravidla, boj novinářů z celého světa, aby na Pražském hradě získali nejlepší záběry dvou nejmocnějších mužů světa, byl nemilosrdný. "Vyhráli ti, kteří měli rychlý krok a hodně ostré lokty," píše z tlačenice reportér iDNES.cz. - reportáž čtěte zde
  • Bezpečnostní opatření v okolí pražského hotelu Four Seasons, kde je ubytovaný ruský prezident Dmitrij Medveděv. (8. dubna 2010) / Autor: Ondřej Vetiška iDNES.cz

11:35
Oběda na Pražském hradě se zúčastní také předsedové a místopředsedové Sněmovny a Senátu, šéfové ODS a ČSSD Petr Nečas a Jiří Paroubek, pražský primátor Pavel Bém a předseda Asociace krajů Michal Hašek, zjistila MF DNES.
11:31
Ve Španělském sále Pražského hradu, kde Obama a Medveděv smlouvu za půl hodiny mají podepsat, už je živo. Na záběrech ČT je nový pražský arcibiskup Dominik Duka i jeho končící předchůdce Miloslav Vlk, ministryně Dana Jurásková či její kolega Jakub Šebesta. Sál se pomalu zaplňuje.
11:13
"Na summit se akreditovalo 1 100 novinářů z celého světa. Z kapacitních důvodů jsme bohužel museli odmítnout velký počet došlých žádostí o akreditaci a tím výrazně omezit počet novinářů přítomných samotnému aktu podpisu smlouvy a následné tiskové konferenci (...) Vyřídit kladně všechny žádosti o akreditace nemohlo být v daných podmínkách bohužel reálné," sdělil tiskový mluvčí Pražského hradu Radim Ochvat.
11:09
S ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, který je také v Praze, se šéf české diplomacie Jan Kohout setkal už ve středu ještě před slavnostní večeří na Hradě. "Byla to krátká zhruba patnáctiminutová schůzka mezi čtyřma očima. Probrali celé spektrum otázek ohledně vzájemných bilaterálních vztahů," řekl iDNES.cz mluvčí českého ministerstva zahraničí Filip Kanda s tím, že detaily o tématech schůzky česká diplomacie zveřejňovat nebude.
  • Do letadla v americké letecké základně Andrews nastupoval Barack Obama v modré kravatě, v Praze vystupoval v červené. (8. dubna 2010) / Autor: AP

11:04
Kromě už zmíněného Kyrgyzstánu se prezidenti při jednání dotknou i jiného citlivého tématu, sankcí proti Íránu. Západ tuto zemi podezírá, že pod rouškou civilního jaderného výzkumu vyvíjí jadernou bombu. Teherán to odmítá. Kvůli možnému šíření jaderných technologií mezi islámské teroristy je téma důležité i pro Rusko.
10:50
Publicista a vojenský analytik Lukáš Visingr v České televizi upozornil, že snížení počtu hlavic na 1550 je tak trochu klamný údaj. Za jednu hlavici totiž smlouva počítá i bombardér, který může střel nést více.
10:41
"V době průjezdu prezidentských kolon se krátkodobě tvořily kolony v ulicích navazujících na Evropskou, kterou jel americký prezident, i v okolí hotelou Four Seasons, odkud vyjížděl prezident Medveděv. Nyní je vše naprosto bez problémů," řekl iDNES.cz policista z pražského dopravního centra.
10:35
Dvě otázky na tiskové konferenci po podpisu smlouvy START prezidentům položí američtí novináři, dvě ruští. Na Čechy se zřejmě nedostane.
10:32
Pražský hrad žije mimo jiné hemžením novinářů. "Co mám povídat?" ptá se Barnaby Phillips svého kameramana. "Nevím, něco si vymysli," odpovídá technik. Za pár minut čeká Phillipse živý vstup na zpravodajské stanici Al-Džazíra.
  • Členové hnutí Ne základnám v Jelení ulici poblíž Pražského hradu / Autor: Jiří Meixner, iDNES.cz

10:22
Krátce po desáté ukončila svůj happening organizace Ne základnám. "Projely obě kolony, ruská i americká, obě nás viděly s transparenty," řekl iDNES.cz její mluvčí Jan Májíček. Happeningu se podle něj účastnilo dvacet lidí, na sobě měli bílé kombinézy, v rukou transparenty s hesly v angličtině a ruštině. Jeden z nich hlásal: "Likvidace šrotu není odzbrojení".
10:19
Focení je u konce, politici zmizeli v útrobách Pražského hradu. Na programu je teď jednání Obamy a Medveděva v Hudebním salonku.
  • Prezidenti Dmitrij Medveděv, Václav Klaus a Barack Obama při schůzce na Pražském hradě. (8. dubna 2010) / Autor: Roman Vondrouš ČTK

10:11
Teď je na řadě společné fotografování. Protože počasí přeje, odebrali se politici do zahrad Pražského hradu.
10:06
Václav Klaus doprovází po červeném koberci Dmitrije Medveděva. Lze tak očekávat, že po uvítací konverzaci v angličtině, když doprovázel Baracka Obamu, zní na červeném koberci ruština. Tu český prezident také dobře ovládá.
09:57
Řečeno s pohádkovou klasikou: Už jedou? Jedou! Medveděvova kolona přejela Mánesův most a blíží se k Hradu.
09:52
Do pancéřovaného mercedesu u Four Seasons nastoupil ruský prezident. Vozidlo se za okamžik vydá k Pražskému hradu, bude tam za několik málo minut.
09:50
U hotelu Four Seasons panuje zatím klid. Dmitrij Medveděv ještě nevyrazil z hotelu. Podle protokolu ho totiž má Obama na Hradě přivítat.
09:45
Kolona nablýskaných limuzín týmu Baracka Obamy přijela k Pražskému hradu. Obama se zdraví s Václavem Klausem. Avizované rušičky už jsou v provozu: reportérka iDNES.cz hlásila, že při průjezdu kolony vypadla síť.
09:42
Na koberci před Pražským hradem už vyhlíží dvojici vzácných hostů prezident Václav Klaus. I pro něj je to důležitý moment - mnoha politikům se podaří vítat amerického či ruského prezidenta, ale aby přijeli někam oba společně, to se zase tak často neděje.
Fotografové a kamery jsou na svých místech před Matyášovou bránou.
09:38
Bílý dům uvedl, že na přetřes při schůzce prezidentů Obamy a Medveděva se nejspíš dostane i situace v Kyrgyzstánu. Ze země prchnul prezident, moci se včera chopila opozice. - o dění v Kyrgyzstánu čtěte zde
09:31
Rušno je i u Medveděvova hotelu Four Seasons. Policisté zastavili dopravu. U zadního vchodu je připravená policejní kolona, ještě ale nevyjela. Medveděvova kolona je u hlavního vchodu. Obamova limuzína Cadillac One mezitím odjela z ruzyňského letiště.
  • Účastníci happeningu iniciativy Ne základnám se ráno snažili dostat co nejblíže k Pražskému hradu. (8. dubna 2010) / Autor: Stanislav Peška ČTK

09:31
Obama ve dveřích prezidentského speciálu zamával levicí a seběhl po schůdkách, pod nimiž se přivítal se šéfem hradního protokolu Jindřichem Forejtem a ministrem zahraničí Janem Kohoutem.
09:28
Špalír čestné stráže už stojí po stranách červeného koberce, jeviště pro Obamu je připravené.
09:15
Boeing VC-25 s volacím znakem Air Force One přistál na letišti Ruzyně. Americký prezident Barack Obama je v Praze.
Načíst další