Reportáž skončila 9. 4. 2010 11:49

Podpis smlouvy START v Praze

Zdroje: zpravodajové iDNES.cz a MF DNES s využitím agentur ČTK a Reuters a televizního zpravodajství

18:00
Prezidentův tajemník Ladislav Jakl a předseda Strany zelených Ondřej Liška se do sebe ostře pustili kvůli tomu, že Hrad nepozval na slavnostní oběd po podpisu smlouvy START zelené. Jakl podotkl, že ani neví, kolik stran zelených v parlamentu je, že by pro ně nestačil stůl a že by "Hrad celý zezelenal".
Liška opáčil, že hulvátství, neznalost a arogance pana Jakla nezná mezí. - celý článek čtěte zde
17:40
Premiér Jan Fischer přivítal v pražském Hrzánském paláci prezidenty a předsedy vlád zemí střední a východní Evropy. Po číši vína se přesunou na večeři s Obamou.
17:13
Hlavním bodem večera bude večeře Baracka Obamy se dvanácti politiky střední, východní a jižní Evropy (včetně Václava Klause a Jana Fischera). Americký prezident chce uklidnit partnery, že na ně USA nezapomínají a jednáním s Ruskem je neobešly.
  • Kdo nebude chybět na večeři s americkým prezidentem Barackem Obamou 8. dubna 2010 v americké rezidenci v pražské Bubenči.

16:41
"Prezident Spojených států amerických a ruský prezident dnes učinili pamětihodné gesto. USA a Rusko tak jasně převzaly roli v procesu odzbrojování a posílily záruky celosvětové bezpečnosti," komentoval podpis smlouvy mluvčí Skupiny zelených v Evropském parlamentu pro za bezpečnostní politiku Reinhard Bütikofer.
16:38
Šéf ODS Petr Nečas připomněl, že i po snížení jaderných arzenálů zbude oběma velmocem kapacita několikanásobně zlikvidovat život na planetě. "Ale obecně je pozitivní zpráva, že je kusů jaderných zbraní méně," prohlásil Nečas.
Předseda ČSSD Jiří Paroubek řekl, že neví, zdali je smlouva přelom. "Ale určitě je to výborná věc. Jakékoliv zmírnění napětí je výborná věc pro Evropu i pro svět," řekl Paroubek. "Myslím, že Obamova politika přinesla ovoce, a z druhé strany musím také ocenit realismus Rusů. To je myslím věcný přístup a ukazuje se, že současní vládcové Ruska Medveděv a Putin jsou realističtí politici," dodal šéf ČSSD.
"Kdyby tady nebyly autoritativní režimy, které se snaží získat jaderné zbraně, bylo by to hezké, ale obávám se, že takto bezpečný svět ještě není a nebude," řekl ještě lídr ODS Nečas.
16:28
Americký prezident se po summitu odebral z hradu do hotelu Hilton, kde bude nocovat. Odpoledne má soukromý program, v jehož rámci zřejmě poskytne rozhovory zahraničním médiím. Už na Hradě rozmlouval se štábem americké televize ABC.
Mezitím přilétají prezidenti či premiéři dalších deseti středo- a východoevropských zemí.
Český premiér některé z nich zve v 17:30 na číši vína v Hrzánském paláci, pak se přesunou na recepci pořádanou od 19:00 Barackem Obamou v rezidenci amerického velvyslance v Bubenči. Fischer po ní předstoupí před novináře.
V pátek se Obama setká s Klausem a premiérem Fischerem na dvoustranné schůzce, pak se vrátí do USA.
16:01
Server amerického listu The Wall Street Journal:
Odzbrojovací smlouva odráží mentalitu studené války, protože se tváří, jako kdyby největší hrozbou současného světa byla americko-ruský jaderný konflikt a ne hrozba ze strany nepředvídatelných režimů v Íránu a KLDR. Obama se mýlí, pokud si myslí, že Teherán a Pchjongjang budou následovat příkladu, který jim Washington s Moskvou daly v Praze. Pokud v minulosti něco přispívalo k nešíření jaderných zbraní, byla to síla jaderného deštníku Spojených států, na nějž se ostatní země mohly spolehnout.
15:58
Reportérka iDNES.cz hlásí, že kolona s Obamou odjela z Hradu za přihlížení asi stovky mávajících lidí. Zamířila k hotelu Hilton, kde by měl přespat. Teď bude mít soukromý program, jeho náplň není známá.
15:55
Zajímavost z podpisu smlouvy: zápěstí Baracka Obamy muselo provést akrobatický prvek, aby mohl dohodu START podepsat. Obama je totiž levák a tak se musel kroutit, aby podpis nerozmazal.
15:51
Barack Obama odjíždí z Pražského hradu.
  • Ruský prezident Dmitrij Medveděv nastupuje do svého letadla chvíli před odletem z Prahy. (8. dubna 2010) / Autor: Michal SváčekMAFRA

15:47
Reportérka iDNES.cz na křižovatce ulic U Prašného mostu a Jelení hlásí, že lidí na místě přibylo. "Je jich tu přes sto, i mladí," řekla. Třeba dvacetiletý Tomáš Říha z Prahy se přišel podívat, jak vypadají bezpečnostní opatření, a zklamalo ho, že neviděl odstřelovače. Další lidé míní, že opatření jsou dobře zorganizovaná, ale přehnaná. "Spíš než o podpis jde o osobnosti," říká dvojice mladých návštěvníků z Kolína. Medveděva propásli, ale chtějí vidět Obamu. A litují, že je zavřený Pražský hrad.
15:42
Ruský prezident Dmitrij Medveděv odletěl z Česka.
15:36
Britský web BBC News:
Jedná se o první pořádnou odzbrojovací smluvu podepsanou po konci studené války. Ale o kolik redukuje arzenály obou mocností, je ve skutečnosti hádankou. Smlouva obsahuje řadu způsobů vzájemného ověřování počtu strategických zbraní. To je důležité jak pro vztahy mezi Moskvou a Washingtonem, tak pro další Obamovu snahu na poli jaderného odzbrojení. Díky dohodě, které by nejspíše slušelo jméno Pražská smlouva, budou vztahy mezi USA a Ruskem daleko více předvídatelné. Před rokem Obama v Praze nastínil svoji vizi světa bez jaderných zbraní. O dvanáct měsíců později udělal na této cestě první malý krůček.
  • Bezpečnostní opatření v okolí Pražského hradu. (8. dubna 2010) / Autor: Lukáš Bíba, MF DNES

15:30
Medveděvův iljušin roluje po letištní ploše Staré Ruzyně.
15:29
Web ruského listu Pravda:
Nová smlouva může být východiskem pro budoucnost, ale záleží především na plánech Washingtonu. Činy řeknou více než slova. USA přes slib Rusku pokračují v plánech na výstavbu protiraketového štítu. Pokud Washington nadále připravuje stavbu protiraketové základny (jedno jestli v Polsku, České republice, Bulharsku nebo Rumunsku) a zároveň s Moskvou podepisuje smlouvu o snížení strategických zbraní, je to jako když si s někým třesete rukou, zatímco za zády v druhé ruce svíráte nůž.
15:25
Z Hradu bude odjíždět i Barack Obama. Už přijela jeho limuzína Cadillac One, na Obamu čeká asi stovka novinářů.
15:23
Ruský prezident Dmitrij Medveděv na Staré Ruzyni čile vyběhl po schůdkách ke svému Iljušinu Il-96, zamával a rozloučil se. Jeho návštěva Česka končí.
15:23
Prezident Václav Klaus summit zhodnotil jako významný a mimořádně úspěšný. Pochvaloval si také to, že Barack Obama i Dmitrij Medveděv měli čas na to, aby prohloubili vzájemné vztahy a debatovali o dalších vztazích USA a Ruska.
Návštěva obou prezidentů zřejmě byla velmi působivá. Zatímco včera Václav Klaus napsal, že podpis smlouvy nebude žádnou "odzbrojovací revolucí", nyní novinářům řekl, že by si "slova o tom, že to nebyla revoluce, skoro odpustil".
Obama si podle Klause vybral k podpisu Prahu proto, aby symbolicky ujistil střední a východní Evropu, že na ně Amerika nezapomíná.
15:12
Na letišti už je pro Medveděva připraven červený koberec, přivážejí se květiny. Rozloučení s ruským prezidentem v Ruzyni bude přihlížet asi dvacet novinářů.
15:10
Policie zastavuje dopravu kvůli cestě Dmitrije Medveděva na letiště. Provoz je zastavený třeba v Jelení ulici, ve vysílačkách je slyšet, že kolona pojede z Hradu rovnou na letiště.
14:55
Summit se zatím obešel bez bezpečnostních problémů, uvedl policejní prezident Oldřich Martinů. Policisté podle něho pouze v Praze kolem 11:00 nalezli kufřík a prověřovali, zda neobsahuje nástražný výbušný systém. V zavazadle byl však podle Martinů počítač, který policie vrátila majiteli. - celý článek čtěte zde
14:50
Odpoledne má Obama v plánu natáčení velkého televizního rozhovoru pro americkou televizní stanici ABC. Pozoruhodné přitom je, že řada Američanů nyní netuší, kde vlastně jejich prezident je. Podle zpravodaje Českého rozhlasu ve Washingtonu si většina Američanů myslí, že Obama má na programu návštěvu Iráku nebo Afghánistánu.
14:39
Menu slavnostního oběda sestává z dýňové polévky, roštěné s knedlíky, moravského vína a českého piva. Pak by se měl Medveděv přesunout na letiště.
Zlatavý mok z Česka ostatně Rusové mají rádi - dokládá to i skutečnost, že si kartony piva bere ruská delegace i do letadla.
  • Ruská delegace se chystá do letadla. Odváží si s sebou české pivo / Autor: Romana Navarová, iDNES.cz

14:35
"Smlouva má velký význam. Důležité je i to, že si Obama a Medveděv vybrali k podpisu smlouvy Prahu," řekl český premiér Jan Fischer.
14:22
Odlet Dmitrije Medveděva z Prahy bude kvůli slavnostnímu obědu zpožděný na 15:30 až 15:45, řekl novinářům David Šebek z Kanceláře prezidenta republiky. Ruská delegace ale i tak balí kufry a míří na Staré Ruzyni na palubu letadla. Třeba ministr zahraničí Sergej Lavrov.
14:06
Vesměs všechny zahraniční zpravodajské weby se podpisu smlouvy věnují a detailně rozebírají, co v dohodě je. Citace sbírá BBC News s tvrzením, že "skutečná důležitost této dohody je v tom, že poukazuje na oteplení vztahů USA-Rusko a může být jakousi první vlaštovkou tvrdšího postoje Rusů vůči Íránu a jeho jadernému programu".
Španělský El País si všiml tvrzení Baracka Obamy, že "nová smlova START ukončí 'separaci' mezi dvěma zeměmi, starými rivaly z dob studené války". El País dále cituje Medveděva, hovořícího o "čistém listu" ve vztazích mezi Moskvou a Washingtonem.
Italská La Repubblica sleduje dění v Praze podrobně od rána, francouzský Le Monde spíše jen v rovině prostého zpravodajství.
Načíst další