Reportáž skončila 18. 5. 2023 8:45

Stávka učitelů, 6. listopadu 2019

15:33
15:25

„Není vizitkou této vlády, že proti ní protestují učitelé tímto způsobem. Učitelé jsou velmi rozhořčeni, že vláda nenaplnila slib růstu platů o 15 procent i z toho, jakou kampaň proti nim premiér Babiš v posledních dnech spustil. Pro protest a znechucení z politiky současné vlády máme pochopení,“ uvedl předseda opoziční ODS Petr Fiala.

15:11
  • Hlídání dětí zaměstnanců firmy Thermo Fisher Scientific Brno s.r.o. v den...

    Hlídání dětí zaměstnanců firmy Thermo Fisher Scientific Brno s.r.o. v den stávky učitelů. (6. listopadu 2019) / Autor: Patrik Uhlíř, MAFRA

15:08

Do výuky na některých středočeských školách zasáhla dnešní stávka za vyšší platy učitelů jen částečně. Například na základní škole v Úvalech u Prahy se k protestu připojila jen menší část pedagogů, v hodinách je nahradili ostatní kolegové. Podle místopředsedkyně školských odborů Markéty Seidlové bylo ve středních Čechách uzavřeno kvůli stávce 176 škol, dalších 234 kvůli podpoře stávky upravilo či omezilo výuku. V kraji je zhruba 1350 krajských, obecních a soukromých škol.

15:05

Ke stávce se připojila také ZŠ Strossmayerovo náměstí v Praze 7. Učitelé prý svoji účast nevnímají jako krok proti současnému ministrovi školství Robertu Plagovi, ale jako možnost vyjádřit obecný požadavek na nezbytné, výrazné a především koncepční navýšení finančních prostředků do našeho školství. Vytvořili k tomu i placky „Je suis Plaga“. 

  • Vysvětlení stávkujících učitelů ze ZŠ Strossmayerovo náměstí v Praze 7 (6....

    Vysvětlení stávkujících učitelů ze ZŠ Strossmayerovo náměstí v Praze 7 (6. listopadu 2019) / Autor: iDNES.cz

14:55

Učitelé podle předsedy opoziční ODS Fialy ukázali rozhořčení nad tím, že vláda nenaplnila svoje sliby a z kampaně, kterou proti nim spustil premiér Babiš.

14:46

Asi 220 škol se dnes v Jihomoravském kraji zapojilo do stávky, z toho odhadem asi pět desítek zůstalo zavřených.

K vybraným školám v kraji vyslali své hlídky strážníci. „Hlídky před začátkem běžného vyučování prověřily, zda před školami není nějaké bezprizorní dítě, žádné problémy ale řešit nemusely,“ řekl ČTK mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

14:42
  • Stávka učitelů na základní škole ve Slavičíně. Děti v domě dětí a mládeže ve...

    Stávka učitelů na základní škole ve Slavičíně. Děti v domě dětí a mládeže ve Slavičíně mají náhradní program. (6. listopadu 2019) / Autor: Jan Salač MAFRA

14:34

V Libereckém kraji se dnes do stávky školských odborů kvůli platům zapojilo nějakou formou 136 škol z bezmála 500 mateřských, základních a středních škol, které v kraji jsou. Uzavřených jich bylo 38, dalších 98 škol provoz omezilo nebo se zapojila jen menší část pedagogů. Vyplývá to z informací z republikového sekretariátu školských odborů.

14:31

O tři děti - jednoho prvňáka a dvě dívky ze druhé třídy - ze Základní školy Malé Pole ve Slavičíně na Zlínsku se zhruba do oběda postarala vedoucí školní družiny Ladislava Knoppová. Nezaopatřeným dětem z jediné ze čtyř základních škol ve městě, která stávkovala, vymýšlela program v herně Domu dětí a mládeže.

„Nepřipojila jsem se ke stávce, protože tak, jak byla vyhlášená to způsobí problémy rodičům. A to se mi nezdá vhodné,“ říká. 

Z pedagogických pracovníků školy do stávky nešel ještě ředitel Roman Goldbach. Také u něj akce narazila především na to, že ji odbory vyhlásily příliš rychle. S důvody, které k ní vedly, ale souhlasí oba.

„Jen to prostě nepovažuji za vhodnou formu protestu,“ míní Goldbach. Zbylých devět pedagogů se ke stávce připojilo a včera tak mělo neplacené volno. To znamená, že přijdou o denní mzdu, mají nicméně hrazené zdravotní a sociální pojištění. Škola aktuálně vzdělává 137 žáků od první do páté třídy.

14:20
  • Čtyřicítka učitelů a učitelek ze třech různých litvínovských škol, kteří se...

    Čtyřicítka učitelů a učitelek ze třech různých litvínovských škol, kteří se zapojili 6. listopadu 2019 do stávky, vytvořili na setkání v Litvínově společné prohlášení. (6. listopadu 2019) / Autor: ČTK

14:13

Ve školství chybí program pro prevenci syndromu vyhoření u pedagogů, učitelé jsou podhodnocení a mladým učitelům se proto do škol nechce, řekli dnes novinářům zástupci tří stávkujících škol z Litvínova a okolí. V Litvínově na Mostecku se jich sešlo 40. Plat začínajícího pedagoga v příštím roce se podle nich ani zdaleka nepřiblíží tomu, co vláda slibovala. Dalších zhruba deset škol z Litvínovska se k dnešní stávce za vyšší mzdy učitelů nepřipojilo.

14:11

Odboráři spočítali, že v Karlovarském kraji zůstalo zcela uzavřeno 24 škol. Dalších 74 stávku podpořilo částečným uzavřením nebo změnou rozvrhu.

„Řada škol pak vyjádřila stávce nějakým způsobem podporu, ale běžně se zde učilo. Kolik jich bylo, nejsme schopni dnes spočítat. Není to v našich silách. Tyto informace budeme mít k dispozici nejspíše ve čtvrtek,“ uvedla místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství Markéta Seidlová.

14:10
  • Ke stávce učitelů se připojilo také olomoucké Gymnázium Hejčín. (6. listopadu...

    Ke stávce učitelů se připojilo také olomoucké Gymnázium Hejčín. (6. listopadu 2019) / Autor: Stanislav Heloňa, MAFRA

14:08

Na střední škole Charbulova v Brně využilo vedení školy stávku k promítání dokumentů o sametové revoluci. Naprostá většina učitelů nebyla ve škole, připojili se ke stávce individuálně. Dva učitelé ve škole pak rozdávali visačky, kterými mohli dát studenti podporu učitelům s jejich stávkou. Chyběla i naprostá většina všech žáků školy.

14:02

Vláda počítá v navrženém rozpočtu s navýšením sumy na učitelské platy o deset procent, tedy o 11 miliard korun. Ministr Plaga uvedl, že jednání se nevedla o této částce, ale jen o jejím rozdělení mezi základ platu a odměny. Zopakoval, že k protestu tedy nevidí důvod. V roce 2021 by podle něj učitelské platy měly vzrůst minimálně o dalších devět procent.

14:00

Ministr školství Plaga na dnešní tiskové konferenci uznal, že učitelé mají stále nízké platy. Řekl, že chápe jejich nespokojenost s dlouhodobým vývojem. Podle něj je to ale důsledek mnohaletého podfinancování školství, které se nedá vyřešit za dva roky.

Současná vláda věnuje podle něj problematice školství větší pozornost než předchozí kabinety a hodlá splnit svůj slib, že platy učitelů do roku 2021 vzrostou na minimálně 45 000 korun. Zopakoval, že vláda počítá s růstem platů jak v příštím roce, tak i v roce 2021. Odbory poukazují na to, že platy rostou zároveň i v jiných odvětvích a učitelé se od průměrné mzdy vzdalují jen pomalu.

13:55
  • Stávka učitelů na Vyšší odborné škole a střední škole elektrotechnické v Plzni....

    Stávka učitelů na Vyšší odborné škole a střední škole elektrotechnické v Plzni. (6. listopadu 2019) / Autor: Petr Eret MAFRA

13:50

V jihlavské Základní škole Kollárova s 602 žáky se kvůli dnešní stávce učili jen prvňáci, fungovala i přípravná třída a družina. Z 33 učitelů se ke stávce v této škole nepřipojilo pět. Učebny prvních tříd ale byly podle ředitele Tomáše Zemana zaplněné jen asi z poloviny. Škola musela zajistit také provoz školní jídelny, protože se tam vaří také pro dvě další školy, které fungovaly normálně.

13:45
  • Učitelský sbor Základní školy J. A. Komenského v Přerově-Předmostí se 6....

    Učitelský sbor Základní školy J. A. Komenského v Přerově-Předmostí se 6. listopadu 2019 připojil k celostátní stávce učitelů. Škola nezavřela, ale jednotlivé třídy měly individuální program. Dívky z 2. A dostaly od učitelky lízátka a malují si. (6. listopadu 2019) / Autor: ČTK

Načíst další