Reportáž skončila 20. 6. 2010 19:10

Kongres volí nové vedení ODS

Zdroj: redaktoři iDNES.cz a MF DNES, ČTK

13:47
Vodrážka poděkoval všem, kteří ho chtěli mít 1. místopředsedou a blahopřál Němcové. "Jsem rád, že jsem mohl krýt Petru Nečasovi záda v procesu změny. Věřím v týmovou spolupráci, slušnost a pracovitost," řekl v krátkém projevu Vodrážka.
13:40
"Nesmíme se ve vládě soustředit jen na resorty, které máme, ale musíme pracovat i v těch oblastech, kde ministra nemáme," vyzval další kandidát, Nečasem "vyvolený" Jiří Pospíšil. Mluvil třeba o školství, které v minulé vládě měla Strana zelených. Sám Pospíšil je teď děkanem plzeňské právnické fakulty.
13:26
Kuba nabídl jako novinku rozšíření grémia o členy z regionů s hlasem poradním, kteří by přinášeli ideové náměty.
13:20
Jihočeský předseda Martin Kuba vzpomněl, jak loni na podzim na kongresu upozornil na Topolánkovy chyby a expředseda pak začal mluvit o kmotrech ODS. Podle Kuby se ale ukázalo, že kritika nebyla neoprávněná. "Přeju vám, aby se nikdo z vás nedostal mezi nečisté. Pak můžete jen sedět v sále a čekat, až se prognózy stanou obecnou pravdou," řekl Kuba.
13:10
Pavel Drobil z Moravskoslezského kraje přirovnal ODS ke lvu, králi zvířat. "Dokud žije, dokáže si vylízat rány a postavit se na vlastní nohy. Věřím, že jsme schopni opanovat politickou džungli," zaujal delegáty Drobil.
13:09
Čerstvá poslankyně Jana Černochová z Prahy poděkovala za nominaci na místopředsedkyni, ale odmítla ji. Podpořila Davida Vodrážku, který neúspěšně kandidoval na 1. místopředsedu.
13:07
Europoslanec Milan Cabrnoch vyzval k jednotě a zalitoval, že si lidé politiků neváží. "Chci pracovat pro ODS a nabízím, že povedu její volební kampaň," řekl.
13:04
Jako první kandidát promluvil Pavel Blažek a začal brněnsky. "Hledáme glocnu a hercnu, neboli hlavu, ve které něco je, a srdce. Srdce rovná se víra, že naše cesta je správná a musíme domu přizpůsobit naše jednání. Loajalita k předsedovi není patolízalství a podlézání," řekl Blažek. Za další důležitou věci označil kritickou diskusi v grémiu.
12:51
Začaly kandidátské projevy uchazečů o post místopředsedy.
12:46
Senátor Jaroslav Kubera navrhl do budoucna snížení počtu místopředsedů. Nečas se ale vyslovil proti změnám. Chce totiž, aby v grémiu strany měli převahu členové volení kongresem. Zasedají tam totiž také šéfové poslanců, senátorů a europoslanců ODS.
12:43
Řadový místopředseda se bude volit ve dvou kolech. Kromě jmenovaných kandidují také předseda jihočeské ODS Martin Kuba a středočeský europoslanec Milan Cabrnoch a David Vodrážka, který neuspěl v boji o křeslo prvního místopředsedy.
12:40
Čtvrtým navrženým je jihomoravský Pavel Blažek. "Vědomně rezignuje na vládní ambice a chce se věnovat chodu strany. Prosím vás o jejich podporu," ukončil "nominační" projev Nečas.
12:40
Dalším je Pavel Drobil, který má zkušenosti z krajské politiky. Je to vicehejtman v Moravskoslezském kraji.
12:39
"Druhým kandidátem je Alexandr Vondra. Vstoupil do ODS jako hotová politická osobnost, politický vězeň, signatář Charty 77, zastánce transatlantické vazby. Jeho zvolení by bylo symbolem otevřené strany," míní Nečas.
12:38
"Rozhodl jsem se hrát s otevřenými kartami. Na pozice místopředsedů ODS podporuji Jiřího Pospíšila, talentovaného politika. Je to komunikativní politik a respektovaný odborník," řekl Nečas.
12:37
Budou se volit místopředsedové. Petr Nečas říká, koho by chtěl za další místopředsedy.
12:28
Němcová poděkovala především do Žďáru nad Sázavou, kde začala s politikou a kde má mateřskou organizaci.
12:26
Po oznámení výsledků volby prvního místopředsedy sál asi půl minuty tleskal. Vítězství Němcové se nečekalo, favoritem byl Vodrážka. Podle některých delegátů si uškodil i projevem těsně před volbou.
12:25
Potvrzeno: Miroslava Němcová získala 314 z 617 vydaných hlasovacích lístků. Vodrážka dostal jen 257 hlasů.
Načíst další