Reportáž skončila 7. 11. 2011 1:41

Bitva o reformy skončila

Zákony míří k prezidentovi. Řečnění trvalo desítky hodin, hlasování 35 minut.

10:04
"Vás zajímá to, když vás někdo nazve pařezy. Když vás někdo urazí. To je teď podstatné," ironicky dodává Zaorálek a nechává svá slova chvíli vyznít do ticha.
10:02
Místopředseda Sněmovny dává za příklad devadesátiletou paní, která mu přišla do kanceláře, že nemá kam jít, protože ji dovedný chlapík vystrnadil z bytu přes právnické kličky. "A ona nemá děti. Taky se vám to možná stane, pane poslanče. Mně přijde nenormální, že ta společnost funguje tak, že poslanec musí někam zavolat a jen proto, že ho znají, se něco stane," gestikuluje živě Zaorálek. Klasnová teď zasáhla v jeho prospěch a tišila naopak auditorium.
10:01
"Jako se nechcete bavit se mnou, tak se nechcete bavit s nimi, aroganti jedni!" spílá Zaorálek a Klasnová ho znovu volá ke slušnosti.
10:00
Zaorálek se dostal do ráže a rázem si získal pozornost klimbající Sněmovny. "Vy na ty lidi kašlete! Že lidi nebudou mít co do huby a půjdou pod mosty, to je vám úplně jedno, vy měkoty! Tady si hrajete na to, že je uražena vaše důstojnost? A co důstojnost těch lidí venku? Já vaše chování pokládám za nehorázné!! Já mluvím za ty, kteří zítra nebudou mít co do huby!" křičí Zaorálek.
09:53
Zaorálek tvrdí, že vláda s opozicí málo komunikuje a neposkytuje jí prostor k vyjádření. Další vláda pak podle něj bude muset schválené reformy po volbách zrušit. "Reformy, které děláte vy, to je spíš revoluce. Takové bolševické způsoby vládnutí," kritizuje vládu.
09:49
Lubomír Zaorálek si stěžuje, že se s opozičními poslanci ministři nebaví. "Prosím, abyste se držel slušného vychování," požádala ho předsedající Kateřina Klasnová. "Děkuji. Ministři tady sedí jako pařezové," vrátil se ke slovu Zaorálek.
09:41
Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura zablokoval jménem tří koaličních poslaneckých klubů všechny návrhy na změnu pořadu schůze. Pokud soudíte, že dále nastal čas na prodloužení jednací lhůty až za půlnoc na neděli, máte pravdu. Poslanci to schválili poměrem hlasů 71 : 31.
09:39
Technici systému domluvili. Pro případ dalších problémů uvedli činovníci Sněmovny do pohotovosti skrutátorky.
09:37
Obrazovka hlasovacího zařízení pokračuje v obstrukci. Nejprve ukázala oranžový obdélník, pak zhasla úplně.
09:31
Technika ve Sněmovně odmítá o víkendu pracovat. Vypadlo hlasovací zařízení. Kateřina Klasnová zkusila na hlasovací zařízení použít metodu vypnout-zapnout, ale nezabralo to. Technici budou muset systém restartovat.
09:23
Sociálnědemokratičtí poslanci se adaptovali na omezení času příspěvku v rozpravě na dvakrát deset minut. Po Sobotkovi vystoupili jeho kolegové Tejc, Šindl a Zaorálek a obšírně vysvětlují, proč navrhují zařazení různých nových či staronových bodů na jednání schůze. Čas utíká.
09:08
09:03
Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD, navrhuje nový bod pořadu schůze: informace předsedy vlády k majetkovým poměrům ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka, zejména v transakci spojené se společností Key Investments.
09:00
Dobré sobotní ráno, milé čtenářky a milí čtenáři. Vítáme vás u pokračování on-line reportáže ze sněmovní bitvy o reformy.
Poslanci velmi netradičně zasedli i v sobotu. Mnozí z nich se omluvili - z osobních, rodinných, zdravotních či pracovních důvodů. Komunista Miroslav Opálka se omluvil z osobních, zdravotních i rodinných důvodů zároveň.
00:14
Spolu s poslanci si do rána dopřeje oddechový čas i on-line reportáž iDNES.cz. Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost a přejeme poklidnou noc.
00:09
Posledním, kdo v rozpravě vystoupil, byl Jeroným Tejc. Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová poté na návrh šéfa poslanců TOP 09 Petra Gazdíka přerušila jednání. Pokračovat se bude v 9 ráno.
00:03
Jednání Sněmovny k reformním zákonům, které vrátil Senát, se přehouplo do soboty. Hlasování o zákonech je v nedohlednu, stále pokračuje obecná rozprava.
23:44
Nejčastějším diskutérem z řad koalice je v posledních hodinách ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), který už několikrát reagoval na výroky opozičních poslanců. Jako jeden z mála koaličních politiků ocenil možnost diskutovat. "Každý tu klademe věcné argumenty a snažíme se tu pochválit svůj postup a své názory," uvedl Drábek.
23:15
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka opět požádal o přerušení jednání do úterý. Koaliční poslance jeho návrh přiměl, aby se houfně vrátili do poloprázdného sálu, a žádost zamítli.
22:56
Rozpravě podle očekávání dominují sociální demokraté. Například mezi nejbližšími pěti řečníky má jinou stranickou knížku pouze komunista Stanislav Grospič. Petr Hulinský momentálně kritizuje zákon o zdravotnické záchranné službě, který prodlužuje dojezdovou dobu sanitky z 15 na 20 minut.
22:27
Zákonodárce čeká podle všeho pracovní víkend. Oželet musí úklid zahrady, výlov rybníka či narozeninovou oslavu. Dlouhé směny jim zpříjemní laskominy nebo literatura. (více zde)
22:22
Dohovořil poslední z přihlášených senátorů Miloš Malý, v rozpravě pokračují poslanci.
22:00
Pozdní páteční večer plyne v jednácím sálu Sněmovny v poklidném rytmu. Vzájemné slovní výpady, kterými se v uplynulých dnech a hodinách častovali představitelé vládní koalice a opozice, ustaly. Senátoři čtou připravené příspěvky, ambici dostat se šťavnatými výroky do titulků novin (alespoň prozatím) nemají.
21:24
Sociální demokraté mají v Senátu 41 lidí, takže do sněmovní arény můžou vyslat ještě hodně řečníků.
21:07
Dienstbier si rýpnul do vládní koalice, že omezila délku proslovů i členům horní komory. "Myslím si, že to není důstojné ve vztahu obou komor. A že se takto chováte k Senátu a jeho zástupcům, nepovažuji za vhodné," prohlásil senátor.
Načíst další