Reportáž skončila 18. 7. 2012 23:22

Hlasování o nedůvěře vládě

Opozice počtvrté testuje stabilitu kabinetu Petra Nečase

16:02
Sobotka po Nečasovi žádá vysvětlení, co myslel slovy o "partě policejních důstojníků". Podivuje se i nad tím, že se premiér ve sporu Lessyho s Kalouskem policejního prezidenta nezastal.
15:56
Do rozpravy se kromě Sobotky přihlásilo dalších šestnáct lidí. Nejdřív promluví Petr Nečas, po něm Lubomír Zaorálek, Jiří Paroubek či Michal Hašek.
15:55
  • Ministr financí Miroslav Kalousek během schůze Sněmovny. (18. července 2012) / Autor: David NeffMAFRA

15:53
Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka vysvětluje, proč jeho strana navrhla vyslovit nedůvěru vládě Petra Nečase. "To, jakým způsobem Nečas i Kalousek postupují v kauze CASA, byly poslední důvody, které nás k tomu vedly," uvedl Sobotka.
15:48
Začíná schůze, na které budou poslanci hlasovat o nedůvěře vládě. Před samotným hlasováním proběhne rozprava.
15:41
Policejní prezident Petr Lessy podle ČTK trvá na tom, že s Kalouskem hovořil o případu CASA, a ne o pořízení passatů. V lednu prý žádal o dotaci na obnovu radarů, odpověď byla negativní, uvedl v reakci na ministrovy dokumenty.
15:36
Poslanci mají pauzu do 15:45.
15:35
O zřízení vyšetřovací komise se jednat nebude. Proti bylo 89 poslanců, pro jen o jeden méně.
15:29
"Jsem ohromena listinnými důkazy, které předložil pan ministr Kalousek. Jen nechápu, proč je nepředložil už v pátek na jednání bezpečnostního výboru," uvedla Kateřina Klasnová. Podle ní Kalouskovy dokumenty nedokazují, že se ministr s Lessym o policejních passatech v telefonátech bavil. "Ministr ukázal důkazy proti sobě," dodal předseda VV Radek John.
15:29
Nečasovým přístupem Česko podle Sobotky připomíná banánovou republiku ze Střední Ameriky. Klesá prý důvěra lidí ve stát a ústavní systém.
15:25
Sobotka vyčítá premiéru Nečasovi, že je ve střetu Kalouska s Lessym nečinný. Podle něj má Nečas jako předseda ODS zájem na tom, že se faktický šéf konkurenční TOP 09 sám diskredituje a že svou stranu oslabuje. "Dalším důvodem je zájem na změně policejního prezidenta," uvedl Sobotka.
15:21
Návrh VV na zřízení vyšetřovací komise ke kauze CASA se nikterak překvapivě zamlouvá i předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. "Je to standardní demokratický nástroj," poznamenal lídr opozice.
15:18
Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc zrekapituloval jednání bezpečnostního výboru, na kterém minulý týden vystoupil Kalousek i Lessy.
15:07
Zaorálek návrh na sestavení vyšetřovací komise podpořil.
15:07
Mimosněmovní Strana zelených k necelým 25 měsícům Nečasovy vlády sestavila 25 důvodů pro její svržení. Patří k nim zvýšení DPH či zpoplatňování vzdělání. "Vláda musí skončit, čím dříve, tím lépe. A právě teď je vhodný okamžik: nové volby lze spojit s již vypsanými volbami do zastupitelstev krajů a výrazně tak ušetřit," uvedl předseda strany Ondřej Liška.
15:02
Podle místopředsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka z ČSSD je Kalousek mistr v technice odkloňování. "Celé dny, hodiny opakuje, že nám něco zásadního sdělí, co si budeme muset zapamatovat, což se také stalo," uvedl ironicky Zaorálek.
15:00
  • Ministr vnitra Jan Kubice a ministr financí Miroslav Kalousek při hlasování o důvěře vládě (18. července 2012). / Autor: David NeffMAFRA

14:59
"Policejní prezident zcela objektivně klame a nemluví pravdu," uvedl Kalousek. V části sálu vzbudila jeho slova smích.
14:57
Kalousek ukázal čtyři dokumenty, v kterých prý Lessy letos žádal ministra vnitra Kubiceho o téměř 18 milionů na nákup policejních passatů. V jednom z dopisů Kalousek žádost zamítl. Podle ministra tyto dokumenty popírají Lessyho tvrzení, že žádný podnět týkající se passatů nepodal. Kalousek minulý týden členům bezpečnostního výboru řekl, že jedním z témat hovorů s Lessym byl právě nákup passatů, což policejní šéf kategoricky odmítl.
14:48
Kalousek chce poslancům pravdivost svých slov doložit listinným důkazem.
Načíst další