Reportáž skončila 5. 12. 2007 14:13

Hlasování o nedůvěře vládě

zdroj: redaktoři iDNES.cz a MF DNES, zpravodajství ČT

Podrobná on-line reportáž:
13:06
Vláda podle očekávání ustála hlasování o vyslovení nedůvěry. Pro návrh vyslovení nedůvěry bylo jen 97 levicových poslanců. Opozici chyběly čtyři hlasy, Petr Wolf (ČSSD) nebyl kvůli nemoci přítomen. Proti návrhu hlasovalo 99 koaličních poslanců a dva bývalí členové ČSSD Melčák a Pohanka. Omluven byl místopředseda vlády Petr Nečas.
12:52
Poslanci začali hlasovat o nedůvěře vládě. Podle abecedy vstávají a říkají, zda jsou pro nebo proti návrhu vyslovit vládě nedůvěru. Začal Jan Vidím z ODS, vylosoval ho předsedající.
12:47
Premiér Mirek Topolánek pronesl závěrečný krátký proslov před zahájením hlasování. Předsedající Sněmovny uzavřel rozpravu.

Nepřehlédněte

12:45
Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek připomněl včerejší zprávu amerických tajných služeb o tom, že Írán od roku 2003 už nevyvíjí jadernou zbraň. Pozastavuje se nad vyjádřením Alexandra Vondry, že to na plánované stavbě amerického radaru u nás nic nemění.
12:33
Dnešní hlasování je podle Haška také hlasováním o důvěře či nedůvěře Jiřímu Čunkovi.
12:28
Slova se ujal šéf poslanců ČSSD Michal Hašek. Vláda premiéra Mirka Topolánka je prý nedůvěryhodná, postavená na "dalíkovských intrikách".
12:19
U řečnického pultíku se střídají další levicoví poslanci. Vysvětlují, proč nemohou vládu podpořit.
12:16
Jako první v rozpravě vystoupil poslanec a místopředseda sociální demokracie Zdeněk Škromach. Ptá se, v jaké sestavě vláda bude a zda se do ní vrátí předseda lidovců Jiří Čunek. Poté kritizuje reformní počiny Topolánkova kabinetu.
12:15
Místopředseda Sněmovny Jan Kasal zahájil pokračování přerušené mimořádné schůze o vyslovení nedůvěry vládě.
19:29
Předseda Sněmovny Vlček přerušil jednání do zítřejšího rána a popřál kolegům dobrou noc. Zatím není jasné, jestli se poslanci budou návrhem vyslovení nedůvěry vládě zabývat ve středu, nebo jiný den. Nyní se čeká na rozhodnutí KDU-ČSL, zda se Jiří Čunek vrátí zpět do kabinetu. rozhodnutí o Čunkovi sledujte zde
19:29
Opoziční poslanci reagují na rozhodnutí Jiřího Čunka před několika hodinami, že se chce vrátit do vlády. Chtějí počkat, jestli k tomu skutečně dojde a vyžádali si přestávku kvůli jednání klubů.
19:28
David Rath vyzval premiéra, aby konkrétně označil ty, kteří požívají alkoholické nápoje. Topolánek je mimo jednací sál.
19:26
Premiér Mirek Topolánek obvinil některé opoziční poslance, že během jednání požívají alkoholické nápoje a rozprava je nedůstojná. "Toto jednání není komedie, ale je to sprostá komedie," řekl.
19:24
Kateřina Konečná z KSČM hovoří o zahraniční politice vlády. Je prý nekompetentní, odporuje českým národním zájmům a je servilní vůči silným partnerům.
19:04
Řízení rozpravy přebral předseda Sněmovny Vlček.
19:03
Návrh o přerušení rozpravy nakonec neprošel - pro je 97 poslanců, proti 99. Námitka žádná není.
19:02
Poslanec ODS Tom Zajíček namítá, že hlasoval hlasoval jinak, než jak se objevilo na monitoru. Hlasování se opakuje.
19:00
Návrh o přerušení rozpravy prošel - pro je 101 poslanců a proti 91.
18:59
Miroslava Němcová svolala poslance k hlasování o návrhu odročení rozpravy.
Načíst další