Reportáž skončila 14. 4. 2018 20:40

Vojenský úder spojenců na Sýrii

Spojené státy, Francie a Británie provedly společný vojenský úder proti Sýrii. Letecký úder je reakcí na chemický útok před týdnem s desítkami obětí. Události sledujeme on-line.

17:16

Německý ministr zahraničí Heiko Maas je přesvědčen, že mír Sýrii zajistí jen politické řešení, jehož součástí bude i Rusko. Dodal, že Berlín se připojí k Francii s novým mezinárodním úsilí v hledání míru. K jeho dosažení chce Německo využít všechny diplomatické možnosti.

16:57

Kuvaj oznámil, že úder spojenců na Sýrii přijal s obavami a že situaci bedlivě sleduje. "Stát Kuvajt vážný vývoj v Sýrii sleduje s velkým zájmem a s obavami," uvedlo kuvajtské ministerstvo zahraničí. Domnívá se také, že vyhrocení situace je následkem neúspěšné snahy mezinárodního společenství vyřešit konflikt v Sýrii politickou cestou.

16:43

Seznam cílů spojeneckého úderu

ImageText

16:40

Rusko na dnešním mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN navrhne podle Reuters schválit rezoluci, která odsoudí úder USA, Británie a Francie na Sýrii jako akt agrese v rozporu s mezinárodním právem a Chartou Spojených národů.

16:26

Syrská vláda tvrdě kritizuje Katar za to, že podpořil úder USA, Francie a Británie proti Sýrii. Syrské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Damašek je znechucen hanebným postojem Kataru.

16:20

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil úder USA, Británie a Francie na Sýrii za nepřijatelný a protiprávní.

16:18

Rusko podle Pentagonu po spojeneckém úderu na Sýrii spustilo dezinformační kampaň. Ruská aktivita takzvaných trolů, které na internetu záměrně šíří nepravdivé či zavádějící informace, vzrostla za posledních 24 hodin o 2000 procent, uvedlo americké ministerstvo obrany.

16:11
  • Zničené syrské vědecké výzkumné středisko, které bylo napadeno americkými,...
16:08

Lídr britské opozice Jeremy Corbyn premiérku Theresu Mayovou kritizoval a řekl, že její vojenská akce nemá zákonný základ. Zopakoval rovněž svůj názor, že zahraniční intervenci měla vláda předložit ke schválení zákonodárcům. Corbyn podle svých slov už napsal premiérce a požádal ji, aby zveřejnila právní analýzu, kterou dostala před tím, než přijala rozhodnutí podílet se na úderech v Sýrii.

15:50

Španělský premiér Mariano Rajoy prohlásil, že úder spojenců proti Sýrii byl oprávněný a přiměřený, neboť reagoval na chemický útok v Dúmě, který byl podle něj zločinem proti lidskosti.

15:47

Sýrie má podle Pentagonu víc chemických vojenských provozů, než byly tři cíle zasažené při útoku. Zůstala část infrastruktury, ale škody jsou značné.

15:39

Syrská vzdušná obrana nedokázala zneškodnit žádnou ze 105 střel vypálených spojenci, prohlásil americký generál Kenneth McKenzie s tím, že 76 střel mířilo na zařízení u Damašku, 22 u Homsu a zbytek na třetí cíl. Rusko po útoku uvedlo, že Sýrie zneškodnila 71 ze 103 střel.

15:30
  • Střela Tomahawk (14. dubna 2018)
15:29

Rusko během útoku podle všeho neaktivovalo svůj protiletecký obranný systém, uvedl Pentagon. Pokus Sýrie se útoku bránit pak americké ministerstvo obrany označilo za převážně neúčinný, neboť žádná ze syrských zbraní nijak úder neovlivnila. Zasaženy byly podle USA všechny stanovené cíle, civilní oběti nebyly zaznamenány.

15:20

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan útok na Sýrii přivítal. Operace byla podle Erdogana varováním pro syrského prezidenta Asada, že jím vedené masakry nezůstanou bez povšimnutí.

15:18

Americké ministerstvo obrany považuje útok na Sýrii za úspěšný, přesný, efektivní a drtivý. Dodalo, že cílem nebyl vstup do konfliktu, ale jasné vzkázání syrskému režimu, že svět nebude tolerovat používání chemických zbraní. Úder podle Pentagonu uvrhl syrský program vývoje chemických zbraní o několik let zpět.

15:14

Radikální palestinské hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy, spojenecký útok na Sýrii označilo za americkou agresi. Hnutí zároveň vyzvalo k ukončení všechno vnitroarabských sporů a ke sjednocení arabských sil.

15:10
  • Palestinci protestují proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a...
15:06

Odvetný útok spojenců na Sýrii označila Čína za jednostranný vojenský akt, který obešel Radu bezpečnosti OSN, čímž porušil principy mezinárodního práva. Peking trvá na důkladném a nestranném vyšetřování údajného chemického útoku, kvůli kterému se USA s Francií a Británií rozhodly na Sýrii zaútočit.

15:02

Británie na Sýrii během nočního úderu vypálila celkem osm střel s plochou dráhou letu Storm Shadow, cílem bylo chemické zařízení nedaleko Homsu, uvedl bezpečnostní korespondent BBC Jonathan Beale. Dodal, že střely byly vypuštěny ze čtyř britských letounů Tornado.

Načíst další