Připravujeme online reportáž

Pád letadla s polským prezidentem Kaczynskim

Zdroje: zpravodajové iDNES.cz a MF DNES s využitím agentur ČTK a Reuters a televizního zpravodajství

11:34
Lítost nad úmrtím prezidenta Polska a dalších lidí vyjádřil Mirek Topolánek, Petr Nečas a Jan Zahradil z ODS. "Letecké neštěstí u Smolenska je velkou ztrátou pro celou evropskou politiku. (...) S prezidentem Lechem Kaczyńským nás pojila více než blízkost politických názorů. Se stranou Právo a spravedlnost, kterou v roce 2001 spoluzaložil, vytvořila ODS v loňském roce v Evropském parlamentu novou Frakci evropských konzervativců a reformistů," uvedli v prohlášení.
11:33
Polský prezident se měl v katyňském lese na západě Ruska poklonit památce tisícům polských důstojníků a dalších obětí, které před 70 lety zavraždila tajná sovětská policie. - o katyňském masakru si více přečtěte zde
11:29
  • Nehoda letounu polského prezidenta Kaczynského v ruském Smolensku (10. dubna 2010) / Autor: ČTK

11:14
O tragické nehodě se zmínil i prezident Václav Klaus, když četl v katedrále svatého Víta zdravici při oficiální uvedení nového arcibiskupa Dominika Duky do funkce.
11:10
Televize Rossija-24 odvysílala záběry z místa nehody, na nichž bylo možné vidět hořící kusy letadla rozházené v blátě mezi stromy.
11:03
Letecký expert Martin Velek uvedl pro ČT, že k nehodě s největší pravděpodobností přispělo špatné počasí, ale i opakování přistání, které je pro piloty velmi stresující. "Je spekulativní pomýšlet, co za tím bylo. Nejspíš šlo o souhru náhod," řekl Velek.
11:43
  • Nehoda letounu polského prezidenta Kaczynského v ruském Smolensku (10. dubna 2010) / Autor: ČTK

10:59
Smrt všech lidí na palubě letounu prezidenta Kaczynského, který havaroval u Smolenska, potvrdila ruská diplomacie. "Podle údajů úřadů všichni cestující zahynuli. Bohužel, je tomu tak," uvedlo ministerstvo zahraničí.
10:48
Do Varšavy se sjíždějí ministři k mimořádnému zasedání vlády. Polsko nyní podle ústavy řídí předseda Sejmu Bronislaw Komorowski. Ten je prezidentským kandidátem Občanské platformy premiéra Donalda Tuska. V Polsku se měly na podzim konat prezidentské volby.
10:38
Vyšetřování neštěstí u Smolenska dostane podle pokynu Kremlu na starost vládní komise vedená premiérem Vladimirem Putinem. Na místo neštěstí se na pokyn prezidenta Dmitrije Medveděva vypravil ministr pro mimořádné situace Sergej Šojgu.
10:26
Podle agentury ITAR-TASS bylo v letadle 132 lidí. Z toho jen dva byli podle ruské televize členové posádky, zbytek tvořili polští politici a další činitelé včetně prezidenta a jeho manželky, vicemaršálka Sejmu nebo šéfa Institutu národní paměti.
10:15
Podle agentury Interfax bylo smolenské letiště Severnyj pro mlhu uzavřeno a pilot polského letadla dostal pokyn, aby přistál v Minsku nebo Moskvě. Nakonec se rozhodl přistát podle původního plánu ve Smolensku. Údajně při čtvrtém pokusu o přistání letadlo havarovalo.
10:11
Reportér televize TVN24 ohlásil, že na místě nehody panuje chaos a byla zavedena informační blokáda.
10:05
Smolenský gubernátor potvrdil, že nehodu nikdo nepřežil. S prezidentem Kaczynskim letěl mimo jiné šéf polské centrální banky Slawomir Skrzypek.
9:51
Prezidentský letoun Tu 154 havaroval v mlze zhruba 1,5 kilometru od letiště ve Smolensku.
9:45
Ruská agentura Itar-Tass uvedla, že zahynulo všech 87 lidí na palubě.
9:23
Letadlo polského prezidenta Kaczynského havarovalo při přistání ve Smolensku, oznámila agentura Reuters. Prezident letěl do vzpomínkový ceremoniál do Katyně.
Načíst další