Připravujeme online reportáž

Pád letadla s polským prezidentem Kaczynskim

Zdroje: zpravodajové iDNES.cz a MF DNES s využitím agentur ČTK a Reuters a televizního zpravodajství

18:02
Podle polské Gazety Wyborczy zůstanou v neděli všechny supermarkety a hypermarkety zavřeny.
18:00

V Polsku zahájili týdenní smutek. V půl deváté se na Pilsudského náměstí ve Varšavě bude sloužit smuteční mše. Poláci se schází po celé zemi na náměstích měst i vesnic, kam přináší květiny a svíčky. Modlí se a pláčí, Polsko se zahalilo do smutku.

  • Davy lidí před prezidentským palácem ve Varšavě uctívají památku polského prezidenta Kaczynského. (10.4.2010) / Autor: AP

17:51
Poláci už mnohokrát v historii mohli mít pocit, že si s nimi osud nepěkně zahrává. Tragická letecká nehoda u ruského Smolensku je v tom jistě utvrdí. V letadle zahynuli prezident a další desítky vrcholných představitelů státu, armády a veřejného života. Přinášíme vám jména obětí, jak je zveřejnila polská média.
17:45
Podle polské ústavy musím být do čtrnácti dnů od úmrtí prezidenta vypsán termín předčasných voleb, které by se měly uskutečnit do dvou měsíců. Volby prezidenta se tak budou konat nejpozději 20. června, uvedl na svém webu polský rozhlas.
17:25
Ruské řízení letového provozu potvrdilo, že posádka havarovaného letounu ignorovala pokyny kontrolní věže. Pilot dostal pokyn, aby přistál na letišti v Minsku.
17:09

"V těsné spolupráci s Polskem objasníme, jak k tragédii došlo. V pondělí bude v celém Rusku vyhlášen státní smutek," řekl ruský prezident Dmitrij Medveděv. "Všichni Rusové sdílí s Poláky jejich žal," dodal.

  • Premiér Ruska Vladimir Putin s prezidentem Dmitrijem Medveděvem projevují soustrast nad pádem letadla, v němž zemřela elita Polska včetně prezidenta Kaczynského. (10.4.2010) / Autor: AP

16:51
Na místě havárie se našla druhá černá skříňka.
16:41
Ruské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že leteckou havárii u Katyně nikdo z pasažéru letounu nepřežil. Vyvrátilo tak dohady, které se objevily před několika hodinami, že katastrofu mohli dva až tři lidé přežít.
16:38
"Tato zpráva je zničující pro Polsko, i pro celý svět," uvedl americký prezident Barack Obama, který v souvislosti s neštěstím připomněl, podobně jako řada dalších politiků, tragické události v Katyni před sedmdesáti lety. "Skutečnost, že tito lidé zahynuli jako vůdci silného a svobodného Polska při cestě za připomínkou devastujícího masakru z druhé světové války, je zkouškou síly polského lidu," dodal Obama.
16:22
Podle polského listu Gazeta Wyborcza bylo na palubě celkem 96 lidí, z toho 88 cestujících a 8 členů posádky.
16:40
  • Trosky letadla, v němž zemřel mimo jiné i polský prezident Lech Kaczynski. (10.4.2010) / Autor: AP

16:16
Oficiální státní smutek začne v Polsku v 18 hodin.
16:14

Do Katyně letí dvojče zemřelého prezidenta Jaroslaw Kaczynski. Na místo se také vypravil polský premiér Donald Tusk.

  • Polský premiér Donald Tusk několik hodin po nehodě ledadla, v němž letěl polský prezident Kaczynski. (10.4.2010) / Autor: AP

16:11
Podle moskevského rozhlasu už prý v minulosti Kaczynski chtěl po pilotovi, aby přistál i za nepříznivých podmínek. V srpnu 2008 prezident letěl do Tbilisi, ale kapitán letadla z bezpečnostních důvodů přistát odmítl a zamířil na záložní letiště v Ázerbájdžánu. Po přistání prý rozčilený Kaczynski prohlásil, že incident bude řešit "na nejvyšší úrovni".
17:11
  • Trosky letadla, v němž zemřel mimo jiné i polský prezident Lech Kaczynski. (10.4.2010) / Autor: AP

16:05
Prezident USA Barack Obama: Skutečnost, že tito lidé zahynuli jako vůdci silného a svobodného Polska při cestě za připomínkou devastujícího masakru z druhé světové války, je zkouškou síly polského lidu. Tato síla zajistí, že Polsko překoná hloubku této neuvěřitelné tragédie a že odkaz vůdců, kteří dnes zahynuli, bude osvětlovat cestu Polska a celého světa k lidskému pokroku.
15:55
Na přání prezidenta republiky Václava Klause zavlají na Pražském hradě z důvodu tragického úmrtí polského prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky česká a polská vlajka. Na polské státní vlajce budou černé smuteční pruhy, oznámil mluvčí hradu Radim Ochvat.
15:49
Květiny k polskému velvyslanectví nosí i lidé v Moskvě. Vyjadřují tím soustrast nad tragédií, která se odehrála na jejich území, oznámilo rádio Ekho Moskvy.
15:48
Krzystof Bywalec průvodce z Katowic: Byl jsme na zájezdu v Českém Těšíně, ale když sem se tu zprávu dozvěděli, výlet jsme ihned přerušili a šli jsme se pomodlit do kostela. Pak jsem šli zjišťvat další podrobnosti na internet.
15:42
Památce obětí letecké havárie se symbolicky kloní i lidé v Praze. Před polskou ambasádu pokládají květiny a zapalují svíčky. V nejbližších dnech bude vystavena i kondolenční kniha. Na polské oběti si vzpomene při nedělní ranní mši i nový pražský arcibiskup Dominik Duka.
Načíst další