Reportáž skončila 21. 12. 2011 7:39

Česko i svět truchlí, zemřel Václav Havel

Zemřel první polistopadový prezident Václav Havel. Bylo mu 75 let.

18:08
Poslanci si Havlovu památku připomenou i krátkým úryvkem z jeho projevu k zákonodárcům. Poslanci TOP 09 si do klopy vetknou srdíčko jako připomínku zesnulého politika. Bude na svobodné volbě každého z nich, zda tak učiní, řekl předseda jejich klubu Petr Gazdík.
18:07
Rakev s ostatky exprezidenta Václava Havla bude při středečním převozu do Vladislavského sálu Hradu tažena koňmi na stejné houfnici jako ostatky Tomáše Garrigua Masaryka.
18:01
Poslanci i ministři v úterý ve Sněmovně uctí památku exprezidenta Václava Havla na smutečním shromáždění. V předsálí jednacího sálu budou na pietním místě až do středy k dispozici kondolenční listiny. Jako první se do nich ráno podepíše předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. Smuteční shromáždění začne v 10 hodin.
17:53
Také v Plzeňském kraji lidé na různých místech přidávají zápisy do kondolenčních knih a zapalují svíčky, informuje ČTK. Na Václava Havla vzpomínají i jako na prezidenta, který se na začátku 90. let účastnil odhalení prvních oficiálních pomníků americkým vojákům z 2. světové války.
17:40
V souvislosti s pietními akcemi Správa Pražského hradu upravuje provoz v areálu. Od pondělních 15 hodin bude až do 25. prosince uzavřený Starý královský palác včetně expozice Příběh Pražského hradu. Tuto středu bude až do 13 hodin s výjimkou vyhrazených míst uzavřen areál Pražského hradu. Od středy do pátku zůstanou zavřeny návštěvnické objekty Hradu, ve středu a v pátek i výstavy Carský dvůr pod žezlem Romanovců a Svatovítský poklad, informoval prezidentův mluvčí Radim Ochvat.
17:33
Katedrála svatého Víta, kde se uskuteční pohřeb Václava Havla, je dějištěm posledního rozloučení jen velmi výjimečně. Pohřeb tu měl v roce 1992 kardinál František Tomášek, o sedm let později lidovecký politik Josef Lux, letos v únoru duchovní Oto Mádr, naposledy v květnu bývalý ministr financí Eduard Janota.
17:23
V ostravské katedrále Božského Spasitele povede smuteční mši ve čtvrtek od 18 hodin biskup František Václav Lobkowicz. Ten se také společně s dalšími členy České biskupské konference zúčastní pátečního pohřbu, informovalo Biskupství ostravsko-opavské.
17:20
Senát uspořádá vzpomínkové setkání na Václava Havla ve středu, s projevem vystoupí například místopředseda horní komory Petr Pithart.
17:17
Univerzita Karlova uskuteční smuteční setkání ve čtvrtek od 14 hodin ve velké aule Karolina. Lítost nad Havlovým odchodem vyjádřili čtyři rektoři, kteří vysokou školu vedli od roku 1990.
17:14
Ministři dorazili na Pražský hrad, kde se zapíší do kondolenční knihy.
17:04
"Český stát i celá Evropa ztratily nejvýznamnějšího Čecha 20. století," řekl po mimořádném jednání vlády ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.
17:00
Ministr obrany Alexandr Vondra označil Havla za odvážného, skromného a otevřeného muže. "Teď po jeho úmrtí budou mnozí mluvit o konci jedné epochy. Přitom on sám, přestože byl v posledních letech nemocemi zesláblý, nikdy do malomyslnosti a beznaděje neupadal," uvedl Vondra v prohlášení na webu ministerstva.
16:51
Vláda také doporučila, aby lidé v době státního smutku zvážili pořadání veřejných akcí, které by mohly narušit jeho důstojnost.
16:47
Na pohřebním obřadu promluví za ústavní činitele prezident republiky, řekl Nečas.
16:45
Státní smutek potrvá od 21. až do 23. prosince, rozhodla vláda. Státní vlajka bude na úřadech vyvěšena na půl žerdi nebo na stožáru. V pátek v poledne občané uctí památku exprezidenta Václava Havla minutou ticha. Vláda také schválila návrh zákona, že se Václav Havel zasloužil o svobodu a demokracii, řekl premiér Petr Nečas. Více zde
16:30
Také Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích uvažuje o tom, že by v následujících dnech uspořádalo pietní vzpomínku. Úterní jednání zastupitelstva Jihočeského kraje začne minutou ticha.
16:25
Památku svého někdejšího nejvyššího velitele si připomínají i vojáci. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek nařídil všem útvarům, aby od 14 hodin vyvěsily státní vlajku na půl žerdi nebo u ní vyvěsily i černý prapor na znamení smutku, informuje ministerstvo obrany.
16:23
  • Pondělní mimořádné jednání vlády kvůli smrti Václava Havla začalo minutou ticha. (19.12.2011) / Autor: Petr TopičMAFRA

16:21
Poslanci se sejdou ke smutečnímu shromáždění v úterý. "Chceme tím ukázat, jak moc si jeho práce vážíme," řekla v ČT předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. Úctu Václavu Havlovi vyjádřila i výkonná rada ODS.
16:17
Členové vlády podepíší v pondělí v 16:45 hodin v Rothmayerově sále Pražského hradu jednu z kondolenčních knih.
Načíst další