Reportáž skončila 19. 4. 2010 22:30

Popílek z islandské sopky nad Evropou

Zdroje: zpravodajové iDNES.cz s využitím agentur ČTK a Reuters a TV zpravodajství

17:25
Po Česku zastavilo letový provoz i Slovensko, večer se připojí Rakousko a Maďarsko. Částečné uzavření vzdušného prostoru hlásí Rumunsko a Bulharsko. Letecký prostor během dne muselo uzavřít také Polsko, stále se nelétá v Dánsku, Estonsku, Litvě, v severní Francii a v části Německa.
16:52
Kvůli oblaku sopečného prachu, který se šíří z Islandu, přestaly v Česku do soboty létat vrtulníky letecké záchranné služby. Vzlétnou pouze v nejnutnějších případech, kdy bude bezprostředně ohrožen život pacienta "Většinu případů, ke kterým vrtulník běžně vzlétá, stejně dokážeme bez problémů odbavit sanitkou. Není to nic, co by ochromovalo záchrannou službu jako celek," vysvětluje předseda Asociace zdravotních záchranných složek Marek Slabý.
16:47
Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) a místopředseda Senátu Jiří Liška (ODS) kvůli zastavené letecké dopravě zrušili svoji cestu na sobotní rozloučení s polským prezidentem Lechem Kaczynským. Cesta po zemi by podle nich byla obtížně realizovatelná a hrozilo by, že by poslední rozloučení nestihli.
16:23
Letecká doprava v Evropě bude vážně narušená i v sobotu, uvádí služba Eurocontrol. Popel z islandské sopky se bude šířit dál na jih a východ. Oblak sopečného popela okryje ještě větší část Evropy než dnes. V sobotu ráno by podle agentury DPA mohl jeho jižní okraj dosáhnout linie od jižní Francie přes severní Itálii až po severní Balkán.
15:53

Cestující, kterým aerolinky zrušily let kvůli sopečnému popelu, nemají automaticky nárok na finanční kompenzaci. Podle evropské legislativy je čistě na leteckých společnostech, zda budou peníze za propadlé letenky vracet.

  • Provoz se zastavil i na polském letišti v Krakově.

15:49
Záchranná služba Libereckého kraje kvůli vulkanickému popílku omezila provoz vrtulníku letecké záchranné služby. Posádka bude startovat pouze u případů ohrožujících život. Do odvolání také nebude provádět záchranu osob pomocí podvěsů nebo slaňování z vrtulníku.
15:05
ČSA odhadují, že dnešní uzávěrou letišť přijdou o desítky milionů korun. Klientům nabízejí letenky na jiné datum nebo jim vracejí plnou cenu letenky.
14:49
Letiště Ruzyně zůstane uzavřené minimálně do zítřejších osmi hodin ráno. Vyplývá to z jednání krizového štábu.
14:37
Popel z islandské sopky z Česka zmizí zřejmě až o sobotním poledni. Odborníci přitom původně odhadovali, že se bude nad republikou pohybovat pouze do osmé hodiny ranní.
14:30
Vulkanický popel v minulosti ohrozil bezpečnost cestujících při třech letech. První incident se odehrál v roce 1982, když letoun British Airways vlétl nad Indonésií do vulkanického mračna. Tehdy mu vypověděly čtyři motory, nad zemí se je ale naštěstí podařilo nahodit. Jen o několik dnů později měl obdobné problémy letoun Boeing 747 společnosti Singapore Airlines, podařilo se mu ale přistát na letišti v Jakartě. Zatím poslední případ se odehrál v roce 1989 kdy se letou společnosti KLM dostal u aljašského Anchorage do pásma sopečného popela z nedalekého vulkánu Redoubt. Letadlo několik minut padalo, ale později znovu nabralo výšku.
13:52
Podle mluvčího Řízení letového provozu Richarda Klímy je dnešní uzavření vzdušného prostoru vůbec největší uzavírkou kvůli přírodním živlům v dějinách českého letectví.
13:38
Výbuch islandské sopky evropské klima a tím i úrodu nejspíš neovlivní. Podle geologa Václava Cílka by ale pro Evropany měl být impulzem k tomu, aby přemýšleli o svých strategických zásobách potravin. Ty dosavadní jsou podle Cílka pro případ rozsáhlejší přírodní katastrofy příliš malé. Více čtěte
13:36
Datum pohřbu polského prezidentského páru, který se má konat v neděli v Krakově, se kvůli vulkanickému mraku měnit nebude. Nepřeje si to rodina.
13:34
Kvůli popílku z islandské sopky by lidé neměli větrat. Státní zdravotní ústav navíc doporučuje, aby zejména starší lidé a děti nevycházeli ven. Prachové částice mohou způsobit podráždění spojivek a dýchacích cest.
13:06

Řízení letového provozu ve 13 hodin uzavřelo vzdušný prostor nad Českou republikou. Do 14 hodin ale mohou ještě přistát letadla, která směřují do Brna a Ostravy.

  • Stovky cestujících zůstaly po uzavření vzdušného prostoru nad Českem na ruzyňském letišti. / Autor: ČTK

12:40
Světová zdravotnická organizace dnes vyzvala obyvatele Evropy, aby raději nevycházeli, pokud se popel z islandské sopky začne snášet na zem. Varování platí především pro osoby trpící astmatem a nemocemi dýchacího ústrojí. Vdechování mikroskopických částeček popela totiž může způsobit dýchací potíže. Cíce čtěte zde
12:39
Prezidentská kancelář už připravuje náhradní řešení pro případ, že by lety nad Českem byly zrušeny i během víkendu. Václav Klaus by tak do Polska mohl cestovat vlakem. „Situaci samozřejmě sledujeme. Kromě letecké jsou připraveny i další možnosti dopravy pana prezidenta na nedělní státní pohřeb,“ sdělil iDNES.cz mluvčí Hradu Radim Ochvat. Vlakem chce cestovat i premiér Jan Fischer.
12:18
Dva ze tří plánovaných odpoledních příletů přesměrovalo pražské ruzyňské letiště do Vídně. Třetí letadlo přistane v Brně.
12:12
České dráhy zaznamenaly v souvislosti s rušením letecké přepravy zvýšený zájem o mezinárodní jízdenky. Posílily už proto například spoje z Prahy do Vídně. Přepážky s mezinárodním odbavením budou mít prodlouženou otevírací dobu.
12:10

Pražské letiště v Ruzyni se v poledne uzavřelo. Kvůli popelu z islandské sopky neodletí jen do půlnoci asi 260 letů.

  • Část cestujících zůstává v letištní hala, část si našla náhradní dopravu. / Autor: ČTK

Načíst další