Reportáž skončila 29. 5. 2011 16:14

Velká cena Monaka formule 1

Velkou cenu Monaka komentuje Marek Hlava

15
Mercedesy nestačí, odcházejí jim gumy - Rosberga předjeli Massa a dokonce i Maldonado s Williamsem!
13
Schumacher je v boxech, musel pro nové pneumatiky.
11
Dobrou zprávou pro fanoušky dramatického závodění je, že vedoucí Vettel už pár kol Buttonovi neujíždí - jsou mezi nimi stále jen 4 vteřiny odstupu.
10
Hamilton to dokázal! Využil pohyblivého zadního křídla i uvadajících pneumatik Michaela Schumachera a v cílové rovince a v zatáčce Ste Devote milimetrovým manévrem předjel sedminásobného mistra světa.
9
Nejrychlejší čas závodu zajel Alonso. Ale co je mu to platné, když ho od prvního Vettela dělí až příliš opatrný Jenson Button.
8
Hamilton se lepší na devátého Schumachera, který je viditelně pomalejší, ale jede se v Monaku. A zde místo na předjíždění prostě není.
7
Pořadí po 6. kole:
1. Sebastian Vettel (Red Bull)
2. Jenson Button (McLaren) +4,5
3. Fernando Alonso (Ferrari) +6
4. Mark Webber (Red Bull) +8
5. Nico Rosberg (Mercedes) +12,5
6. Felipe Massa (Ferrari) +13
7. Pastor Maldonado (Williams) +14,5
8. Vitalij Petrov (Renault) +17
9. Michael Schumacher (Mercedes) +19
10. Lewis Hamilton (McLaren) +19,5
11. Rubens Barrichello (Williams) +21
12. Paul di Resta (Force India) +22
4
Zpomalené záběry startu ukazují, že Michael Schumacher se rozjížděl tragicky pomalu, jakoby mu podklouzla spojka. A jediným jezdcem, kterého nezbrzdil a který se dokázal kolem něj protáhnout bez chyby, byl jeho týmový kolega Nico Rosberg.
3
Vedoucí Vettel už druhému Buttonovi mérně poodjel.
2
Hamilton hlásí týmu, že má problémy s pravým zadním kolem. Jakoby nebylo dost jeho smůly v kvalifikaci.
1
Úžasný start měl Nico Rosberg, který s s Mercedesem protáhl ze sedmého na páté místo. Naopk zcela propadl jeho týmový kolega Schumacher, který spadl z 5. na 10. místo. Ale ještě v prvním kole se mu podařilo ve vlásence předjet Hamiltona. Je nyní devátý.
1
Bylo odstartováno. Vede Vettel před Buttonem a Alonsem, který se v krátké rovince protáhl před Webbera.
Hamilton má jako jediný jezdec na voze měkkou směs pneumatik. Všichni jeho soupeři z první desítky "superměkkou", tedy měkčí a teoreticky méně trvanlivou směs.
14:00
Závodníci vyjeli do zaváděcího kola.
Všichni jezdci i jejich vozy jsou na startu.
Hamiltonovi byl kvůli tomu, že si v hektické snaze v kvalifikaci zajistit si po havárii Péreze kvalitní postavení na startu zkrátil zatáčku, odebrán nejlepší a jediný čas z poslední části kvalifikace. Jeden z favoritů tak bude startovat až z 9. místa.
V Monte Carlu je 23°C, ale asfalt na trati slunce rozpálilo na 42°C.
Na startu bude pouze 23 jezdců. Poprvé v letošní sezoně. Oba jezdci týmu Hispania Racing, kteří nejeli kvalifikaci, byli k závodu připuštěni, ale Sergio Pérez, nejmladší jezdec šampionátu, po těžké sobotní havárii nenastoupí.
Formule 1 mají od letošní sezony nové pneumatiky. Gumy Pirelli kloužou na asfaltu více než dřívější Bridgestone, ve čtvrtek viděli fanoušči tři nehody, v sobotu to byly další tři havárie. A byla by velká náhody, kdyby v nedělním závodě nikdo nechyboval.
Největším favoritem závodu je Sebastian Vettel, ale v zádech bude mít McLaren Jensona Buttona, nenáviděného týmového kolegu Marka Webbera a všehoschopného Fernanda Alonsa. Velká cena Monaka slibuje napínavou podívanou.
Načíst další