Reportáž skončila 18. 7. 2021 22:50

Tour de France 2021, 21. etapa

Etapu komentuje Jiří Punčochář.

72 km do cíle

Zcela po zásluze se obdivně mluví hlavně o Tadeji Pogačarovi, ale připomeňme si i výrazný úspěch Richarda Carapaze. Tento 28letý ekvádorský cyklista v Paříži uzavře zajímavou trilogii, když stane na stupních vítězů při každé z Grand Tour. Z letošní Tour de France bude mít 3. místo, z dřívejška je vítězem Gira d’Italia (2019) a druhým mužem Vuelty (2020).

80 km do cíle

Pořád se jede volným tempem, jsme zhruba 13 kilometrů před Paříží. Závěrečných 52 kilometrů se jede po osmi okruzích.

89 km do cíle

Slovinští závodníci (zleva) Matej Mohorič, Tadej Pogačar a Luka Mezgec představili na trase do Paříže číslo svého krajana Primože Rogliče, který letošní Tour musel pro zranění opustit. 

92 km do cíle

Oslava Tour de France pokračuje, jezdci si ve volném tempu užívají krásného počasí a přízně fanoušků. Na čele pelotonu se objevil španělský veterán Alejandro Valverde, jemuž taky běží poslední sezona v profesionální cyklistice.

93 km do cíle

Pocta odcházejícímu André Greipelovi

98.6 km do cíle

Takhle vypadá vítězná radost

100.3 km do cíle

Vrchařskou prémii vyhrál časovkář Mikkel Bjerg, pod bránou na Côte de Grès projel rozesmátý s rukama nad hlavou.

100.5 km do cíle

Blížíme se k dnešní vrchařské prémii, na čele jsou stále Pogačar a spol., jedoucí ve speciálních dresech se žlutými prvky. 

101 km do cíle

Pogačar z této lajny ujel kus dopředu a předvádí závodění. Pro UAE Team Emirates je dnešní triumfální dojezd velkým zadostiučiněním, protože se během Tour spekulovalo o tom, že tým není tak silný, aby Pogačara dokázal udržet ve žlutém dresu.

102 km do cíle

Sledujeme sólo pro tým UAE Team Emirates, který jede v jedné řadě, pózuje fotografům a užívá si aplausu fanoušků. 

107 km do cíle

Směrem do Paříže se vydalo 141 borců, kteří dokázali letošní závod zdolat.

108 km do cíle

Současně se začátkem 21. etapy přišla z oficiálního webu Tour de France zpráva, že dnes nestartuje Jakob Fuglsang, 38. muž celkového pořadí ze stáje Astana. 

108.4 km do cíle

A máme odstartováno! Ředitel závodu Christian Prudhomme zamával ze svého červeného ředitelského vozu vlajkou, což značí, že závěrečná etapa letošní Tour de France je zahájena.

Na čele šlapou držitelé čtyř prestižních trikotů. Tadej Pogačar jede ve žlutém, Mark Cavendish v zeleném, Jonas Vingegaard v bílém a Wout Poels v puntíkatém.

Jedním z těch, kteří se budou Cavendishovi jeho rekordní 35. etapové prvenství na Tour de France překazit, bude jistě německý spurter André Greipel. Pro něho jde o rozlučkový rok s profesionální cyklistikou, na Tour se tedy představuje naposled.

Velká pozornost se dnes bude upínat na Marka Cavendishe, držitele zeleného trikotu pro nejlepšího sprintera. Má 304 bodů, druhý Michael Matthews má 269 bodů. Maximum možného je dnes 70 bodů, prémie na jezdce čeká na 68. kilometru.

Připomeňme si ještě včerejší dění ve včerejší etapě:

Van Aert se potil v „horkém křesle“. Pouze vedrem, soupeři na něho neměli

přečíst článek

Peloton už směřuje k ostrému startu, do tohoto bodu mu chybí překonat ještě sedm kilometrů.

Že by se ale vůbec nezávodilo? S tím rozhodně nepočítejte. Etapové vítězství na Champs-Élysées, to je sprinterský grál, který chce získat každý. Před jubilejními dvaceti lety si jej mohl vychutnat i Ján Svorada. Sam Bennett kvůli zranění loňský triumf v Paříži neobhájí. Vyhraje zde celkově již popáté legendární Mark Cavendish? Nebo si první výhru v hlavním městě připíše třeba Jasper Philipsen?

Dojezd do Paříže se už téměř jistě odehraje ve slavnostní atmosféře. Jak velí tradice, v poslední etapě se již nezávodí na krev. Vítěz celkového pořadí si se svým týmem a skleničkou šampaňského užívá oslavy. Jeho jediným nepřítelem tak může být snad jen nepříjemný pád.

Výškový profil 21. etapy:

  • Tour de France 2021 / výškový profil 21. etapy

    Tour de France 2021 / výškový profil 21. etapy / Autor: Tour de France

Načíst další