Středa 29. května 2024, svátek má Maxmilián, Maxim
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Načechraný řízek. Vedle vídeňského patří ten savojský k nejoblíbenějším. Jak na něj, poradí Jan Punčochář


Brambory do salátu raději pečte, než vařte, a pokud jsou nové, klidně je nechte ve slupce | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Premium
Ať už savojský řízek získal svůj přívlastek podle regionu na pomezí dnešní Francie, Itálie a Švýcarska, anebo za tím stála nějaká rakousko-uherská kavárna či hotel Savoy, jisté je, že místo svého vzniku dalece překročil. Vedle vídeňské klasiky patří k nejoblíbenějším řízkovým variacím a s lehkým bramborovým salátem je jako stvořený pro nedělní či jiný sváteční oběd.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Bylo by škoda, kdyby tak dobrá věc jako řízek byla jen jedna, říká Jan Punčochář na adresu jednoho z našich nejoblíbenějších jídel vůbec. Savojský řízek navíc s vídeňskou klasikou mnohé spojuje: především zdánlivě obyčejná kombinace mouky, vajíčka a strouhanky, v nichž se plátky masa postupně obalují. Dnešní variace však – na rozdíl od vídeňského řízku – strouhankou nekončí: z trojobalu znovu putuje do rozšlehaného vejce a teprve potom se pomalu smaží.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...