Jídlo v nemocnicích - seriál iDNES.cz
Autor: iDNES.cz
V soukromé nemocnici Na Pleši vaří podle průzkumu Kvalita očima pacientů nejlépe. 66,8 procent pacientů hodnotilo zdejší stravu jako velmi dobrou a dalších 29,2 % jako spíše dobrou.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
„Vaříme podomácku. Kuchařky se snaží vařit tak, jako kdyby vařily doma,“ říká vedoucí stravování Josef Kolář.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
V době naší návštěvy nemocnice měli pacienti k obědu holandský řízek s bramborovou kaší.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
V nemocnici Na Pleši připraví každý den zhruba 300 obědů, dvě stě pro pacienty a sto pro personál.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
„Pokud máte věkové složení šedesát sedmdesát let, tak ti lidé mají nějaké návyky. Když mají knedlík s omáčkou, jsou šťastní. V dnešní dvacetileté generaci je to o něčem jiném. Stravování je o generačním návyku,“ vypráví vedoucí stravování Josef Kolář (na snímku).
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Na Pleši připravují pro pacienty čtyři jídla - snídani, oběd, odpolední svačinu a večeři. Ve středu a o víkendu je večeře studená, zbylé dny je teplé jídlo.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Myslím, že z devadesáti procent jsou u nás lidé spokojení. Šťoura se ale najde všude,“ říká vedoucí stravování Josef Kolář.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
„Snažíme se minimalizovat instanty. Z devadesáti procent se snažíme dělat cibulový nebo zeleninový základ,“ říká vedoucí stravování Josef Kolář.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
„Převládá u nás česká klasika. Pacienti mají rádi omáčky s knedlíky a sladká jídla jako ovocné knedlíky nebo buchtičky se šodó,“ popisuje nutriční terapeutka Vendula Strejčková (na snímku).
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Pacienti mají podle vedoucí směny Vlasty Pomahačové nejraději omáčky s knedlíky. „Mají tu rádi i tvarohový nákyp. Rozdáváme i recepty,“ vypráví Pomahačová.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
„Práce je špatně finančně ohodnocená. Člověk to musí dělat s láskou,“ říká vedoucí směny Vlasta Pomahačová.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Vedoucí směny, na snímku vpředu, dohlíží na přípravu všech jídel. Pomocné síly uvaří například polévku, přílohu nebo zadělají těsto na knedlíky.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Celkem v nemocniční kuchyni pracuje osm lidí. Na jedné dvanáctihodinové směně jsou vždy čtyři lidé, vedoucí směny a pomocné síly, a během dne připraví všechna jídla.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Chodící pacienti na obědy dochází do pacientské jídelny. Ležícím jídlo zavezou ve vyhřívaných boxech servírky.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Chodící pacienti dostávají obědy v pacientské jídelně. Pravidlem je, že se před odchodem na oběd musí převléci z pyžama do civilního oblečení.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Pacienti bez berlí si mohou polévku nandat sami, ostatní obslouží servírka.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
V nemocnici Na Pleši roznáší jídlo pacientům na oddělení tři servírky. Než se první z nich vrátí, roznáší jídlo v pacientské jídelně i vedoucí stravování Josef Kolář.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Jaké by mělo být jídlo v nemocnicích podle odbornic na výživu?
Autor: iDNES.cz
Štěpánka Čápová pravidelně přispívá na svůj blog a pracuje s klienty, kterým pomáhá změnit zažité omyly, jichž se při sestavování vlastních jídelníčku dopouštějí.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Ovesné vločky s banánem, medem a lněným semínkem
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Domácí zeleninová pomazánka
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Domácí zeleninová pomazánka s celozrnným rohlíkem
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Nemocnice by se měly podle Čápové zaměřit na to, aby v každém jídle bylo alespoň malé množství zeleniny a dostatečné množství bílkovin.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Nemocnice by se měly podle Čápové zaměřit na to, aby v každém jídle bylo alespoň malé množství zeleniny a dostatečné množství bílkovin.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Ječné kroupy s cizrnou a se zeleninou (na talíři není naservírovaná celá porce)
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Kompletní hlavní chod i s bramborovým krémem se zeleninou.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Zeleninové karbanátky z hovězího masa osmahla na rozpáleném oleji.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Zeleninové karbanátky z hovězího masa s bramborem a zeleninovou oblohou.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Menu pro pacienty podle Štěpánky Čápové, které uvařila pro seriál Jídlo v nemocnicích.
Autor: Yan Renelt, MAFRA
Renata Lukášová, ředitelka projektu Fresh and Tasty, který se zabývá školním stravováním.
Autor: iDNES.cz
Stačí trocha kreativity a k snídani nemusí být nutně koblihy nebo pečivo s máslem. Kuchaři Timeout Restaurant zvolili fermentované ječné kroupy s rozmačkaným banánem, bílým jogurtem, kokosovými hoblinami, ovocem a dýňovými semínky. (2.5.2018)
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Kuchaři Timeout Restaurant Tomáš David a Aleš Pelka (na fotce) připravili čtyřchodové zdravé menu, které by se mohlo podávat v nemocnicích. (2.5.2018)
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Jako oběd pro pacienty šéfkuchaři zvolili indické kuřecí kari s jasmínovou rýží. (2.5.2018)
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Salát k obědu - pečená červená řepa s ředkvičkami, červenou čočkou, quinoa a malinovým dresinkem
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Také odpolední svačina podávaná pacientům může být zdravá a přesto chutná. Kuchaři připravili do vzorového jídelníčku zeleninové crudité s jogurtovým bylinkovým dipem. (2.5.2018)
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Šéfkuchař studené kuchyně Tomáš David ukazuje svačinu, kterou připravil do vzorového jídelníčku. (2.5.2018)
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Svačina - zeleninové crudité s jogurtovým bylinkovým dipem (2.5.2018)
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Máslový croissant plněný šunkou a sýrem může být v nemocnici podáván jako zdravá a rychlá večeře. (2.5.2018)
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Kuchaři Timeout Restaurant Tomáš David (na fotce) a Aleš Pelka připravili čtyřchodové zdravé menu, které by se mohlo podávat v nemocnicích. (2.5.2018)
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Kuchaři Timeout Restaurant Tomáš David a Aleš Pelka připravili čtyřchodové zdravé menu, které by se mohlo podávat v nemocnicích. (2.5.2018)
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Máslový croissant plněný šunkou a sýrem může být v nemocnici podáván jako zdravá a rychlá večeře. (2.5.2018)
Autor: Tomáš Krist, MAFRA
Kuchaři Timeout Restaurant Tomáš David a Aleš Pelka připravili čtyřchodové zdravé menu, které by se mohlo podávat v nemocnicích. (2.5.2018)
Autor: Tomáš Krist, MAFRA