Sobota 29. února 2020, svátek má Horymír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 29. února 2020 Horymír

Vaříme podomácku, pacienti si berou recepty, říkají v nejlepší kuchyni

Seriál   0:07aktualizováno  0:07
V hodnocení jídla dopadla jednoznačně nejlépe. Podle průzkumu chutná v Nemocnici Na Pleši 96 procentům pacientů. V čem tkví úspěch místních kuchařů? Vaříme, co lidem chutná, a poctivě - instantním ingrediencím se snažíme co nejvíce vyhnout, tvrdí zaměstnanci místní kuchyně. Čtěte další díl seriálu Jídlo v nemocnicích.

Nemocnice Na Pleši se nachází v brdských lesích poblíž Mníšku pod Brdy. Specializuje se na léčbu onkologicky nemocných, pneumologii, rehabilitaci a poskytování paliativní péče. 

Jídlo v nemocnicích

A hned na úvod musí zaznít: je to soukromé zařízení. Nicméně co se týče financování jídla, je to stejné jako ve fakultních či krajských nemocnicích - pacienti za jídlo nic navíc neplatí. Nemocnice dává na stravu část z peněz, které dostává od pojišťoven, a i zde je částka podobná jako v jiných špitálech - 70 až 75 korun na pacienta za den.

Místní kuchařky a kuchaři tedy nemají rozpočet větší, než je zvykem, přesto v průzkumu Kvalita očima pacientů, který zahrnul státní i soukromé špitály, dopadla Nemocnice Na Pleši nejlépe. Podle výsledků, které má iDNES.cz k dispozici, hodnotí 66,8 % pacientů místní jídlo jako velmi dobré a dalších 29,2 % jako spíše dobré. To znamená, že jen čtyřem procentům pacientů zde nechutná.

Knedlíky z prášku

Přitom na první pohled se místní strava nijak zvlášť neliší od jídel v jiných nemocnicích.

„Převládá u nás česká klasika. Pacienti mají rádi omáčky s knedlíky a sladká jídla jako ovocné knedlíky nebo buchtičky se šodó,“ popisuje místní nutriční terapeutka Vendula Strejčková. Pacienti se tak podle ní vrací do školních let. 

Jak se vaří Na Pleši

Podle vedoucího stravování Josefa Koláře je však klíčem k úspěchu to, že se kuchařky snaží vařit jako doma. „Vaříme podomácku. Snažíme se minimalizovat všechny instanty, z devadesáti procent používáme cibulový a zeleninový základ,“ pochvaluje si Kolář. 

Ale i tato snaha má své meze. V kuchyni jsou během jedné směny jen čtyři lidé - vedoucí směny, která je i vyučenou kuchařkou, má k ruce tři pomocníky. I proto se všech instantních pokrmů vyvarovat nemůžou.

„Používáme třeba instantní bramborové těsto. Je pracné uvařit brambory, oloupat je, nastrouhat,“ vysvětluje Kolář s tím, že i ve většině ostatních zařízení používají instantní jídla především z personálních důvodů. „Je snazší vysypat, zamíchat a mít hotovo.“

Na oběd bez pyžama

Personál kuchyně Na Pleši pracuje v dlouhých směnách od půl šesté ráno do půl sedmé do večera a během dne připraví čtyři chody - snídani, oběd, odpolední svačinu a večeři. Každý den uvaří zhruba tři sta obědů, dvě stě pro pacienty a sto pro nemocniční personál. A třikrát týdně - ve středu, v sobotu a neděli - dostávají pacienti večeři studenou.

V jedenáct začínají servírky rozvážet jídlo pro ležící pacienty. O půl hodiny později ožívá i pacientská jídelna, kde se chodící pacienti schází na obědy a teplé večeře. Kulturu stravování podporuje i zdejší pravidlo, podle kterého by se měli všichni pacienti převléknout z pyžama a dorazit v civilním oblečení.

Chodící pacienti dostávají obědy v pacientské jídelně. Pravidlem je, že se před...
Pacienti bez berlí si mohou polévku nandat sami, ostatní obslouží servírka.
V nemocnici Na Pleši roznáší jídlo pacientům na oddělení tři servírky. Než se...

Většinu pacientů tvoří Na Pleši starší lidé a to má dle Koláře na zdejší jídelníček podstatný vliv. „Když máte věkové složení šedesát, sedmdesát let, tak ti lidé mají jiné chutě. Když mají knedlík a omáčku, jsou šťastní. V dnešní dvacetileté generaci je to o něčem jiném, ti by chtěli radši přírodní steak se zeleninovou oblohou. Stravování je o generačním návyku,“ říká šéf stravování.

Snaží se ale vyhovět všem. Když pacient nutriční terapeutce předem oznámí, že nejí ryby nebo nemá rád koprovku, pokouší se mu vyjít vstříc a jídlo vyměnit. Například vegetariánskou stravu připravují v nemocnici běžně. „Pokud jsou lidé lakto nebo ovovegetariáni, nemáme problém. Pokud je někdo opravdu přísný vegan, který jí třeba zeleninu jenom syrovou, je to pro nás komplikace,“ dodává Strejčková.

Rozdáváme i recepty

Pacient si může Na Pleši připlatit za nadstandard. Rozdíl však není v kvalitě, nýbrž v kvantitě. V praxi to znamená, že dostane k odpolední kávě zákusek nebo ovocný salát. „V pátek máme sladká jídla a pečou se buchty, tak se jim udělají třeba záviny nebo věnečky. Ostatní jídlo je stejné. Když mají ostatní pacienti řízek s bramborovou kaší, dostanou ho taky. Ale samozřejmě větší,“ vysvětluje nutriční terapeutka.

#jidlovnemocnicich

Byli jste v nemocnici spokojeni s jídlem, nebo vám nechutnalo? 

Napište nám svoji zkušenost nebo pošlete fotku jídla na adresu jidlo@idnes.cz.

A nebo sdílejte fotky jídel pod hashtagem #jidlovnemocnicich na Instagramu či Facebooku. Vaše snímky ukážeme na iDNES.cz.

„Myslím, že z devadesáti i víc procent jsou u nás lidé spokojeni. Kdo si řekne, tomu se snažíme vyjít vstříc. Šťoura se ale najde všude. V některých případech může váznout komunikace. Někteří lidé, obzvlášť ti starší, si ale říct nechtějí, aby se to neodrazilo na přístupu k nim,“ vysvětluje Kolář.

Spokojená se stravou Na Pleši je i pacientka Jana Bilinová. „Všechno bylo moc dobré. I to, co běžně nejím, mi tu chutnalo, třeba koprovka. Pracuju v jiné nemocnici a nedá se to srovnat, tady je to výborný,“ říká. „Velmi mi tu chutná. Jsme spokojeni s kvalitou i množstvím. Nejvíc mi chutnal tvarohový nákyp, měl takovou ideální konzistenci,“ vypráví další pacientka Olga Chromá. Zmiňovaný tvarohový nákyp patří podle vedoucí směny k nejoblíbenějším jídlům. „Rozdáváme i recepty,“ dodává vedoucí směny Vlasta Pomahačová.

„Nejlepší pocit je, když se pacient po půl roce na rehabilitaci vrátí, jde se v jídelně přivítat, podat mi ruku a vidím na něm, že je šťastný. To je odměna,“ uzavírá Kolář.

Nemocnice Na Pleši se nachází kousek od Mníšku pod Brdy.

Nemocnice Na Pleši se nachází kousek od Mníšku pod Brdy.

VIDEO: Sledujte Rozstřel s Margit Slimákovou a Pavlem Kohoutem na téma jídlo v nemocnicích:

Koronavirus

Nový typ koronaviru SARS-CoV-2 způsobující onemocnění COVID-19 se z Čínského města Wu-Chan rozšířil do více než 40 dalších zemí.


  • Nejčtenější

Co dělat v případě epidemie? Pomohou zásoby vody i hotovosti

Opuštěné ulice, zavřené restaurace a kavárny, v několika málo otevřených obchodech zákazníci narážejí na prázdné regály...

Koronavirus je v dalších třech zemích Evropy. V Itálii přibyli čtyři mrtví

V Rakousku se v úterý potvrdily první dva případy nákazy koronavirem. S odvoláním na tyrolského zemského hejtmana...

Koronavirus by postihl až 3 miliony lidí v Česku, ukazuje pandemický plán

Pokud by Česko zasáhla pandemie nového typu koronaviru, mohly by jím postupně onemocnět více než tři miliony obyvatel....

Trumpův Air Force One letěl rovně nad Českem. Obloukem se náhle vyhnul Brnu

Americký prezident Donald Trump v noci z neděle na pondělí letěl do Indie na státní návštěvu. Jeho speciál Air Force...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je to peklo, popisuje česká rodina karanténu v hotelu na Tenerife

Dovolená v hotelu H10 Costa Adeje Palace na slunném španělském ostrově Tenerife se pro pětičlennou českou rodinu...

Premium

Luxusní auta a vily. Pohádkový život utnula mladíkům až policie

Jakubovi O. bylo dvacet let, když založil firmu J.O. Investment a začal podnikat. Po třech letech jezdil v kabrioletu...

Premium

Lhaní se dá naučit. Emoce se však obelhat nedají, radí kriminální psycholog

Naproti vám sedí podezřelý. Říká pravdu, nebo lže? Kriminální psycholog Ondrej Kubík ví, jak u výslechu přečíst mysl...

Premium

Dojemná záchrana? Nikoliv. MF DNES odhalila síť černého byznysu se psy

Líbivá záchrana psů z nevhodných podmínek je skvělý byznys. Na jeho financování se podílí česká i německá veřejnost....

  • Další z rubriky

Místo vrtulníků peníze rodinám. SPD slibuje desetitisícové daňové úlevy

Hnutí SPD rozjelo po celé republice kampaň, která slibuje až neuvěřitelné částky pro rodiny s dětmi. Chce zavést...

Galerie se soudí s majitelkou peruckého zámku kvůli síni malíře Filly

Okresní soud v Lounech začal projednávat spor mezi krajskou Galerií Benedikta Rejta a majitelkou zámku v Peruci na...

Historickou budovu hyzdí dotační plakát EU, bez něj by ji však neopravili

Velký plakát s logem Evropské unie hyzdí už několik měsíců brněnský Palác šlechtičen. Moravské zemské muzeum, které...

Premium

Den, který je navíc. Někdy přinese milionovou ztrátu, jindy novou ústavu

Každý den slaví někdo osmnáctiny. Ale jen výjimeční lidé na ně čekají 72 let, někteří se dočkají i dnes. Máme 29. únor....

SOUTĚŽ: Vyhrajte vstupenky na veletrh Prodítě
SOUTĚŽ: Vyhrajte vstupenky na veletrh Prodítě

Zúčastněte se 16. ročníku veletrhu Prodítě, který se koná na brněnském výstavišti od 5. do 8. března. Těšit se můžete nejen na nákupy potřeb pro děti za zvýhodněné ceny, ale také na bohatý doprovodný program pro maminky i dětičky.

Najdete na iDNES.cz