Sobota 10. června 2023, svátek má Gita
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 10. června 2023 Gita

Vaříme podomácku, pacienti si berou recepty, říkají v nejlepší kuchyni

Seriál   0:07
V hodnocení jídla dopadla jednoznačně nejlépe. Podle průzkumu chutná v Nemocnici Na Pleši 96 procentům pacientů. V čem tkví úspěch místních kuchařů? Vaříme, co lidem chutná, a poctivě - instantním ingrediencím se snažíme co nejvíce vyhnout, tvrdí zaměstnanci místní kuchyně. Čtěte další díl seriálu Jídlo v nemocnicích.

Nemocnice Na Pleši se nachází v brdských lesích poblíž Mníšku pod Brdy. Specializuje se na léčbu onkologicky nemocných, pneumologii, rehabilitaci a poskytování paliativní péče. 

Jídlo v nemocnicích

A hned na úvod musí zaznít: je to soukromé zařízení. Nicméně co se týče financování jídla, je to stejné jako ve fakultních či krajských nemocnicích - pacienti za jídlo nic navíc neplatí. Nemocnice dává na stravu část z peněz, které dostává od pojišťoven, a i zde je částka podobná jako v jiných špitálech - 70 až 75 korun na pacienta za den.

Místní kuchařky a kuchaři tedy nemají rozpočet větší, než je zvykem, přesto v průzkumu Kvalita očima pacientů, který zahrnul státní i soukromé špitály, dopadla Nemocnice Na Pleši nejlépe. Podle výsledků, které má iDNES.cz k dispozici, hodnotí 66,8 % pacientů místní jídlo jako velmi dobré a dalších 29,2 % jako spíše dobré. To znamená, že jen čtyřem procentům pacientů zde nechutná.

Knedlíky z prášku

Přitom na první pohled se místní strava nijak zvlášť neliší od jídel v jiných nemocnicích.

„Převládá u nás česká klasika. Pacienti mají rádi omáčky s knedlíky a sladká jídla jako ovocné knedlíky nebo buchtičky se šodó,“ popisuje místní nutriční terapeutka Vendula Strejčková. Pacienti se tak podle ní vrací do školních let. 

Jak se vaří Na Pleši

Podle vedoucího stravování Josefa Koláře je však klíčem k úspěchu to, že se kuchařky snaží vařit jako doma. „Vaříme podomácku. Snažíme se minimalizovat všechny instanty, z devadesáti procent používáme cibulový a zeleninový základ,“ pochvaluje si Kolář. 

Ale i tato snaha má své meze. V kuchyni jsou během jedné směny jen čtyři lidé - vedoucí směny, která je i vyučenou kuchařkou, má k ruce tři pomocníky. I proto se všech instantních pokrmů vyvarovat nemůžou.

„Používáme třeba instantní bramborové těsto. Je pracné uvařit brambory, oloupat je, nastrouhat,“ vysvětluje Kolář s tím, že i ve většině ostatních zařízení používají instantní jídla především z personálních důvodů. „Je snazší vysypat, zamíchat a mít hotovo.“

Na oběd bez pyžama

Personál kuchyně Na Pleši pracuje v dlouhých směnách od půl šesté ráno do půl sedmé do večera a během dne připraví čtyři chody - snídani, oběd, odpolední svačinu a večeři. Každý den uvaří zhruba tři sta obědů, dvě stě pro pacienty a sto pro nemocniční personál. A třikrát týdně - ve středu, v sobotu a neděli - dostávají pacienti večeři studenou.

V jedenáct začínají servírky rozvážet jídlo pro ležící pacienty. O půl hodiny později ožívá i pacientská jídelna, kde se chodící pacienti schází na obědy a teplé večeře. Kulturu stravování podporuje i zdejší pravidlo, podle kterého by se měli všichni pacienti převléknout z pyžama a dorazit v civilním oblečení.

Chodící pacienti dostávají obědy v pacientské jídelně. Pravidlem je, že se před...
Pacienti bez berlí si mohou polévku nandat sami, ostatní obslouží servírka.
V nemocnici Na Pleši roznáší jídlo pacientům na oddělení tři servírky. Než se...

Většinu pacientů tvoří Na Pleši starší lidé a to má dle Koláře na zdejší jídelníček podstatný vliv. „Když máte věkové složení šedesát, sedmdesát let, tak ti lidé mají jiné chutě. Když mají knedlík a omáčku, jsou šťastní. V dnešní dvacetileté generaci je to o něčem jiném, ti by chtěli radši přírodní steak se zeleninovou oblohou. Stravování je o generačním návyku,“ říká šéf stravování.

Snaží se ale vyhovět všem. Když pacient nutriční terapeutce předem oznámí, že nejí ryby nebo nemá rád koprovku, pokouší se mu vyjít vstříc a jídlo vyměnit. Například vegetariánskou stravu připravují v nemocnici běžně. „Pokud jsou lidé lakto nebo ovovegetariáni, nemáme problém. Pokud je někdo opravdu přísný vegan, který jí třeba zeleninu jenom syrovou, je to pro nás komplikace,“ dodává Strejčková.

Rozdáváme i recepty

Pacient si může Na Pleši připlatit za nadstandard. Rozdíl však není v kvalitě, nýbrž v kvantitě. V praxi to znamená, že dostane k odpolední kávě zákusek nebo ovocný salát. „V pátek máme sladká jídla a pečou se buchty, tak se jim udělají třeba záviny nebo věnečky. Ostatní jídlo je stejné. Když mají ostatní pacienti řízek s bramborovou kaší, dostanou ho taky. Ale samozřejmě větší,“ vysvětluje nutriční terapeutka.

#jidlovnemocnicich

Byli jste v nemocnici spokojeni s jídlem, nebo vám nechutnalo? 

Napište nám svoji zkušenost nebo pošlete fotku jídla na adresu jidlo@idnes.cz.

A nebo sdílejte fotky jídel pod hashtagem #jidlovnemocnicich na Instagramu či Facebooku. Vaše snímky ukážeme na iDNES.cz.

„Myslím, že z devadesáti i víc procent jsou u nás lidé spokojeni. Kdo si řekne, tomu se snažíme vyjít vstříc. Šťoura se ale najde všude. V některých případech může váznout komunikace. Někteří lidé, obzvlášť ti starší, si ale říct nechtějí, aby se to neodrazilo na přístupu k nim,“ vysvětluje Kolář.

Spokojená se stravou Na Pleši je i pacientka Jana Bilinová. „Všechno bylo moc dobré. I to, co běžně nejím, mi tu chutnalo, třeba koprovka. Pracuju v jiné nemocnici a nedá se to srovnat, tady je to výborný,“ říká. „Velmi mi tu chutná. Jsme spokojeni s kvalitou i množstvím. Nejvíc mi chutnal tvarohový nákyp, měl takovou ideální konzistenci,“ vypráví další pacientka Olga Chromá. Zmiňovaný tvarohový nákyp patří podle vedoucí směny k nejoblíbenějším jídlům. „Rozdáváme i recepty,“ dodává vedoucí směny Vlasta Pomahačová.

„Nejlepší pocit je, když se pacient po půl roce na rehabilitaci vrátí, jde se v jídelně přivítat, podat mi ruku a vidím na něm, že je šťastný. To je odměna,“ uzavírá Kolář.

Nemocnice Na Pleši se nachází kousek od Mníšku pod Brdy.

Nemocnice Na Pleši se nachází kousek od Mníšku pod Brdy.

VIDEO: Sledujte Rozstřel s Margit Slimákovou a Pavlem Kohoutem na téma jídlo v nemocnicích:

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Od 30. června do 8. července 2023 se bude konat 57. ročník MFF Karlovy Vary. Tváří nové znělky bude Johnny Depp.
Na zahajovacím koncertu zahraje Indoor Garden Party a Morcheeba. V hlavní soutěži se utká 11 filmů, Česko bude mít dva zástupce: detektivní drama Úsvit a přepis románu Jáchyma Topola Citlivý člověk

Hosté:

  • Nejčtenější

Žralok zabil Rusa u pláže v Hurghadě, boj o život natočili přihlížející

Turisté v egyptské Hurghadě, oblíbeném letovisku podél pobřeží Rudého moře, zažili ve čtvrtek šokující podívanou....

Ukrajinská protiofenziva začala? Kyjev mlží, tanky se u Záporoží valí do boje

Sledujeme online Ukrajinská protiofenziva začala, tvrdí americká média s odvoláním na armádní zdroje z Kyjeva. Kabinet prezidenta...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Výbuch protrhl Kachovskou přehradu. Byli to ruští motostřelci, tvrdí Kyjev

Ukrajina oznámila, že ruské jednotky vyhodily do povětří Kachovskou přehradu na jižním toku Dněpru. Podle armády tak...

Děti se začnou kývat a pak umřou. Jižním Súdánem se šíří divná nemoc, ničí mozek

Kývavá nemoc je nová africká metla: mají ji jen děti, nikdo neví, co ji způsobuje a jak ji léčit. Nemá ještě ani jméno,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusko je lepší. Spolužáci poplivali ukrajinskou dívku, chování odsoudil i Rakušan

„Ukrajina je ku*va. Ukrajina je blbá. Rusko je lepší. Rusko je silnější.“ To jsou slova, která míří na ukrajinskou...

Matka na pervitinu a italská domácnost. Jak to bylo s vraždou dítěte v Mostě

Premium Vyostřené konflikty, dvojí život matky, neúspěšné podněty sociálce, problémová čtvrť a drogy. Z pozadí sporu o tříleté...

Jsme na prahu epidemie srdečního selhání, vyléčit se nedá, říká kardiolog

Premium Zatímco infarkt zná každý, povědomí o srdečním selhání je malé. Často se mylně zaměňuje právě za infarkt či zástavu...

Kam zmizel lupič století. František Procházka podle svědků žije v Karibiku

Premium Policie si chvíli myslela, že je František Procházka, který ukradl 540 milionů korun, po smrti. Jenže někteří Češi ho...

ČSSD se pře o nový název, zkratku i logo, okvětní lístek růže v cihlové barvě

Přímý přenos Sociální demokracie je připravena dát České republice naději, prohlásil na volebním sjezdu v Plzni předseda strany...

Znovu jsem se narodil, řekl po vážné nehodě zakladatel Milionu chvilek Minář

Mikuláš Minář, který se do veřejného povědomí dostal jako organizátor protestů spolku Milion chvilek, měl v pátek večer...

Online výuka místo úřadu práce. Nepřijatí deváťáci mají další možnost

Řada rodin, jejichž potomci se nedostali na střední školu, řeší situaci studiem v zahraničí. Existuje ovšem další...

KOMENTÁŘ: Přespat v kalhotkách a bez obtěžování? Ženy nechápou, jak funguje svět

Premium Ministerstvo spravedlnosti představilo tento týden dvě varianty trestného činu „sexu bez souhlasu“. Je to jen další z...

Stejně ošklivá jako všechno, co Rusko dělá, komentují vítězku soutěže krásy

V každoroční soutěži krásy pro vdané ženy získala titul Paní Ruska světa 2023 učitelka angličtiny Natalja Oskarová....

Zemřel český e-sportový šampion Twisten, bylo mu teprve 19 let

Ve věku pouhých devatenácti let zemřel český profesionální hráč počítačové střílečky Valorant Karel Ašenbrener, známý...

Jsme unavení úplně jako staří lidé, říkají Mišík a Jirásková

Zpěvák Adam Mišík (26) už rok randí s dcerou Ivy Kubelkové, modelkou Natálií Jiráskovou (18). Nedávno spolu začali...

Miluji tě, ale podvádím tě. A nelituji. Studie nahlédla do hlubin nevěry

Premium Je jedním z nejrozsáhlejších výzkumů svého druhu a přináší víc než paradoxní zjištění. Vyjevuje, že důvody nevěry jsou...

Nejsou menší, jen jsou výš, říká o modelaci prsou za 65 tisíc Krejčíková

Aneta Krejčíková (32) se rozhodla pro plastiku prsou. Představitelka sekretářky Květy ze seriálu Volha si své...