náhledy
Sladovna v Záhlinicích těsně sousedí s bývalým pivovarem.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Cihlový výstupek na střeše sladovny je párníkem, kterým odchází pára při hvozdění sladu. Aby optimálně táhl, je vybavený otočným kohoutem. „Přezdívá se mu klobouk pana starého. Když ho dříve spatřili poutníci ve městě, hned věděli, že se tam vaří pivo,“ říká spolumajitel sladovny Aleš Přinosil.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Máčení obilí trvá dva až tři dny.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Slad je potřeba dva dny sušit - „hvozdit“.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
V dávných dobách sladovníci klíčící ječmen na humnech přehazovali dlouhými plochými lopatami ze dřeva, nyní k tomu využívají malý traktůrek s bubnem.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Takto vypadá naklíčený slad.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Slad, který v Záhlinicích vzniká tradičním humnovým způsobem, odebírají podle spolumajitele sladovny Aleše Přinosila především regionální a restaurační pivovary.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA