náhledy
Onou debatou Španělsko dýchalo. A možná ji neukončila ani aktuální anketa: Patří do tortilly de patas cibule, nebo ne?
Autor: Getty Images
Literátka a novinářka Emilia Pardo Bazánová byla složitou osobností své doby. Feministka, stoupenkyně naturalismu, antisemitismu, rasové teorie kriminologa Lombrosa. A kulinářka.
Autor: commons.wikimedia.org, Creative Commons
V duchu konce devatenáctého století ve Španělsku měla za to, že národní sjednocení bude nositelem pokroku. A oporu hledala i v gastronomii.
Autor: Profimedia.cz
S cibulí, nebo bez? Hlavně národně. Dionýsio Pérez viděl v tortille de patatas národní element pro budování jednotného Španělska.
Autor: commons.wikimedia.org, Creative Commons
Šéfkuchaři se shodnou, že ať s cibulí, nebo bez, podstatné jsou suroviny. „Ne všechny brambory jsou stejné, ani všechna vejce,“ říká například Teresa Cuerda ze známého tortillového baru Casa Dani v Madridu.
Autor: Getty Images
„Některá vejce mají příliš vody. Trvalo nám třicet let, než jsme pro naše tortilly vybrali nejlepší ingredience,“ shrnuje.
Autor: Profimedia.cz