Ideální steak - Well done: velmi propečené maso, kde ani ve středu nenajdete polosyrová místa. Smažíme ho pět minut z každé strany.
Isifa
Ideální steak - Medium well: středně propečený steak je patrně nejoblíbenější, všechno maso je hotové, jen ve středu narazíte na narůžovělou část. Smažit ho musíte čtyři minuty z každé strany.
Isifa
Ideální steak - Medium rare: maso je tzv. středně syrové, na okrajích řezu přechází od světlerůžové do červené. Smažíme dvě minuty z každé strany.
Isifa
Ideální steak - Rare - Smaží se zprudka, jen krátkou dobu - stačí minuta z každé strany. Maso je pak zvenku hotové, ale uvnitř polosyrové až krvavé.
Isifa
Jak se dělá steak - 1. Maso omyjte pod tekoucí studenou vodou a osušte. Krájejte vždy přes vlákno ostrým nožem, abyste jemné maso nepotrhali. Výška jednotlivých bifteků by měla být 2-4 cm.
Isifa
Jak se dělá steak - 2. Aby maso při smažení zachovalo pravidelný tvar, ovázejte ho před tepelnou úpravou provázkem.
Isifa
Jak se dělá steak - 3. Smažte v pánvi, která má těžší a rovné dno. Teflon se nehodí - lepší vlastnosti má ocel, litina nebo železo (drží stabilní teplotu a obsah se nepřepaluje). Použijte na olivový nebo slunečnicový olej.
Isifa
Jak se dělá steak - 4. Jemná chuť másla, které se na konci smažení přidává na biftek, doladí výslednou chuť.
Isifa
Jak se dělá steak - 5. Hotový biftek vyjmeme z pánve a teprve teď jej osolíme. Kdybychom ho solili na začátku smažení, sůl by vytáhla z masa vlhkost a biftek by byl vysušený. Nechte odpočívat alespoň tři minuty v alobalu. Šťávy se rovnoměrně rozloží a chuť bifteku bude ještě jemnější.