náhledy
Leoš Jelínek a jeho syn Jan společně se dvěma dalšími kolegy vybudovali v bývalé sušárně domku v Chotěboři pěstírnu mikrobylinek, o něž se stará počítač. Malé rostlinky jsou bio, pěstují se bez chemie a na zalévání se používá pouze čistá voda.
Autor: Tomáš Blažek, MAFRA
Ke zcela bezobslužnému systému, který by se při troše fantazie mohl v budoucnu využívat například i ve vesmíru či na jiných planetách, vede ale velmi dlouhá cesta. Pěstitelé chtějí postupovat po malých krůčcích. Například plánují zapojit recyklaci vody, řízený generátor oxidu uhličitého nebo senzory na rozpoznávání podílu zelené hmoty v rostlinkách.
Autor: Tomáš Blažek, MAFRA
„Nemusíme se vůbec o nic starat. Nemusíme hlídat vlhkost, teplotu, vnitřní klima, nemusíme zalévat a rozsvěcet. To si systém ohlídá sám,“ vysvětluje Leoš Jelínek.
Autor: Tomáš Blažek, MAFRA
Správný přísun čisté vody, teplotu, vlhkost, ale i třeba koncentraci oxidu uhličitého v pěstírně snímají čidla. Data vyhodnocuje počítač a automaticky nastavuje klimatizaci nebo množství závlahy.
Autor: Tomáš Blažek, MAFRA
Mikrobylinky se dají popsat jako malé rostlinky, které během dvou týdnů vyrostou jen do deseti až patnácti centimetrů. V podstatě jsou to jen výhonky rostlinek, jako je hrášek, ředkvička, slunečnice, cibule, hořčice a spousta dalších.
Autor: Tomáš Blažek, MAFRA
Gardenauti chtějí dostat mikrobylinky do povědomí zákazníků, aby se je naučili jíst ve větším. „Restaurace je používají, ale zatím hlavně jen jako třešničku na dortu, spíše na ozdobu pokrmů. Ale takový salát ze slunečnice, ten nemá chybu,“ tvrdí chotěbořští pěstitelé.
Autor: MAFRA
Rostlinky se jí celé, mají velice výraznou chuť a obsahují mnohonásobně více vitaminů. „Mikrobylinky se používají hlavně jako ozdoba v restauracích. A také na dochucování jídel, protože chuť mají opravdu koncentrovanou,“ říká Jan Jelínek.
Autor: Tomáš Blažek, MAFRA
Pěstitelé se nespokojí s tím, že pěstírna je funkční a dokáže si na sebe vydělat. Rádi by se vydali cestou dalšího výzkumu a inovací. Potřebují také více prostoru, jedna místnost ve sklepě už rozhodně stačit nebude.
Autor: Tomáš Blažek, MAFRA
Cílem těchto vesmírných zahradníků je vyvinout systém, díky němuž by se dalo zemědělství provozovat ve všech možných podmínkách. I třeba mimo Zemi.
Autor: Tomáš Blažek, MAFRA
Pěstitelé z Chotěboře tvrdí, že intenzivní zemědělství výrazně plýtvá zdroji a postupně je vyčerpává. Pěstování mikrobylinek považují za nesrovnatelně šetrnější a úspornější.
Autor: Tomáš Blažek, MAFRA
Mikrobylinky se dají popsat jako malé rostlinky, které během dvou týdnů vyrostou jen do deseti až patnácti centimetrů. V podstatě jsou to jen výhonky rostlinek, jako je hrášek, ředkvička, slunečnice, cibule, hořčice a spousta dalších. Jsou bio, pěstují se výhradně bez jakékoliv chemie.
Autor: Tomáš Blažek, MAFRA
Mikrobylinky se dají popsat jako malé rostlinky, které během dvou týdnů vyrostou jen do deseti až patnácti centimetrů. V podstatě jsou to jen výhonky rostlinek, jako je hrášek, ředkvička, slunečnice, cibule, hořčice a spousta dalších.
Autor: Tomáš Blažek, MAFRA
Leoš Jelínek a jeho syn Jan společně se dvěma dalšími kolegy vybudovali v bývalé sušárně domku v Chotěboři pěstírnu mikrobylinek, o něž se stará počítač. Malé rostlinky jsou bio, pěstují se bez chemie a na zalévání se používá pouze čistá voda.
Autor: Tomáš Blažek, MAFRA