náhledy
Rodině se před lety naskytla možnost koupit léta opuštěnou chalupu. "Za pár let by asi spadla, a tak jsme se s majitelem rychle dohodli," líčí Provazníková vznik kozí farmy.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA
S plemenem, které od počátku chovají, přišli před lety v Česku mezi prvními a pořídili ho z Německa.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA
Chov se začal postupně rozšiřovat až na padesát kusů a s tím rostl i objem výroby sýrů.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA
Každá z koz ve stádu má své jméno a jejich majitelka si asi nejvíc užívá jejich pastvu.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA
"Hodně lidí si třeba myslí, že padesát koz jde těžko zvládnout, ale není to tak. Jsou jako hejno a jdou stejným směrem," říká Provazníková.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA
"Jsou to chytrá a kontaktní zvířata," podotýká Provazníková.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA
Většinu produkce sýra rodina prodá na farmářských trzích, zbytek se zaváží do pražských restaurací a lahůdkářství.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA
Na farmě vyprodukují zhruba tři litry mléka na zvíře denně.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA
Jana Provazníková vyměnila jistotu stálého příjmu v Praze, odkud pochází, za nejistotu podnikání v zemědělství na samotě uprostřed Vysočiny.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA
Postupem času zjistila, že mateřství se s farmařením časově neslučuje.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA
Na farmě odchovávají i mladá kůzlata.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA
Chov však nemají v plánu dál rozšiřovat, ale spíš jen doladit formu svého současného stáda k dokonalosti.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA
Bronzová medailistka v soutěži Farma roku 2013 Jana Provazníková.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA