Jiří Stejskal a Lukáš Koudelka vyrábějí čokoládu Jordi´s. (21.1.2019).
Lukáš Urban
Ve firmě na výrobu čokolády Jordi´s (21.1.2019).
Lukáš Urban
Ve firmě na výrobu čokolády Jordi´s (21.1.2019).
Lukáš Urban
Ve firmě na výrobu čokolády Jordi´s (21.1.2019).
Lukáš Urban
Ve firmě na výrobu čokolády Jordi´s (21.1.2019).
Lukáš Urban
Takhle se čokoláda plní do forem. Po semletí se musí zchladit na 30 °C, aby si čokoláda zachovala stejnou barvu. Jinak by se na jejím povrchu vysrážel tuk, tzv. by vykvetla. Zchlazená čokoláda se plní do forem na padesátigramové tabulky nebo čtyřgramové čtverečky.
Robert Tichý pro časopis Krásný venkov
Jiří Stejskal (vlevo) a Lukáš Koudelka mají ze své práce radost. Loni vyrobili na 100 tisíc tabulek, pomáhá jim ještě zaměstnanec Fanda. Čokoládu ochutnávají denně a rádi, protože pravidelná konzumace kvalitní čokolády prokazatelně zlepšuje život.
Robert Tichý pro časopis Krásný venkov
Nejnovějším přírůstkem do výrobny je moderní naleštěný nerezový dražér. Slouží k rovnoměrnému obalení kakaových bobů, kávových zrn či ořechů čokoládou. Jiří u této míchačky stojí celé dvě hodiny a postupně přilévá čokoládu, až vzniknou hladké kuličky.
Robert Tichý pro časopis Krásný venkov
Při pohledu na dokonalý tvar jednotlivých tabulek
se nechce věřit, že jsou výsledkem ruční výroby. Tmavá čokoláda se v mlýnku mele s cukrem, mléčná ještě se sušeným kravským, kozím či ovčím mlékem, do čokolády totiž smí přijít pouze suché přísady.
Robert Tichý pro časopis Krásný venkov
A takhle své čokolády ochucují. Napůl ztuhlá čokoláda se posype příchutěmi, které jí dodají texturu.
Robert Tichý pro časopis Krásný venkov
Takhle formy z tvrdého plastu čekají na opětovné použití. Dočkají se ho brzy, protože o čistou kvalitní čokoládu obsahující látky, které zpomalují stárnutí a spalují tuky, je zájem.
Robert Tichý pro časopis Krásný venkov
Výrobci pravé čokolády Lukáš Koudelka (vlevo) a Jiří Stejskal (vpravo) s odrůdou kakaových bobů Criollo z Madagaskaru.
Autor: Martin Veselý, MF DNES
Výrobci pravé čokolády Lukáš Koudelka (vlevo) a Jiří Stejskal (vpravo) s odrůdou kakaových bobů Criollo z Madagaskaru.
Autor: Martin Veselý, MF DNES
Jiří Stejskal z Hradce Králové při výrobě pravé čokolády.
Autor: Martin Veselý, MF DNES