náhledy
Kačenka česká, první smržovitá jarní houba s vynikající a velmi specifickou kořenitou chutí.
Autor: Jiří Dubec
Krásný úlovek, který potěšil rodinu i přátele.
Autor: Jiří Dubec
Kačenka české mají rády stanoviště na okrajích lesa a vážou se s oblibou na růžovokvěté dřeviny, tedy hlohy, plané třesně, osiky či vrby jívy.
Autor: Jiří Dubec
Kačenky české ve společnosti ohnivců rakouských. Takto vypadá v praxi střídání ročních období.
Autor: Jiří Dubec
Dokázali byste je najít? Takto se může schovávat kačenka česká v terénu.
Autor: Jiří Dubec
Takto vypadá maličká kačenka česká. Pokud ji přelízne mrazík nebo ofoukne vítr, už nevyroste.
Autor: Jiří Dubec
Kačenky české rostou v listnatých lesích, nicméně spíš v remízcích nebo při okrajích lesů. Mají rády třeba i výsypky, protože milují vzdušnou půdu – na jílu je nenajdete.
Autor: Jiří Dubec
Kačenka česká, vynikající aromatická a chutná první jarní houba, jejíž klobouček tvoří jakási zrpohýbaná oka.
Autor: Jiří Dubec
Pozor na záměnu kačenky české s ucháčem obecným (na snímku), který je jedovatý!
Autor: Profimedia.cz
Ucháč obrovský je kačence české z laického pohledu také na první pohled podobný a bohužel také obsahuje jed, jeho konzumaci tedy také nelze doporučit.
Autor: Profimedia.cz
Kačenky české rostou na úplně jiných stanovištích než typicky podzimní houby, ve smrčině je nenajdete.
Autor: Jiří Dubec
Kačenky se nedoporučuje ze země vydloubávat jako jiné houby. Lepší je třeň odříznout, abyste houbu nerozmačkali.
Autor: Jiří Dubec
Už od pohledu je kačenka křehká a jemná houba. Má také jemnou aromatickou chuť, kterou je škoda přebít výrazným kořením.
Autor: Jiří Dubec
Zkušený houbař Jiří Dubec dobře ví, jaká místa kačenky české milují a umí si je každé jaro užít.
Autor: Jiří Dubec
Kačenka česká s krásnou dlouhou křehkou nožkou.
Autor: Jiří Dubec
Pro kačenku českou jsou typickou lokalitou okraje listnatých lesů.
Autor: Jiří Dubec
Úspěšní houbaři se rádi rozdělí s rodinou a přáteli, houba se dá samozřejmě i sušit, nejlepší je ale čerstvá. Prodávat se nesmí, narozdíl od smržů nepatří mezi tržní houby.
Autor: Jiří Dubec
Aktuálně roste i drobná penízovka smrková, která se dá nasbírat třeba do polévky.
Autor: Getty Images
Pozor ovšem na záměnu penízovky s jedovatou závojenkou jarní, už roste! Pamatujte, že po celý rok platí, že sbírat má člověk jen to, co velice dobře zná.
Autor: ČTK
Rostou už i první pravé smrže – smrže kuželovité – jak dokládají fotky na instagramu fotbalisty Dominika Maška.
Autor: Dominik Mašek
Na smrže obecné, které patří mezi tržní houby, si letos ještě chvíli počkáme. Někomu prý ale v předchozích letech vyrostly i na zahradě, na mulčovací kůře.
Autor: Profimedia.cz
Smrž obecný je také výjimečnou lahůdkou, i když má zase jinou chuť než kačenka česká.
Autor: Profimedia.cz
Tmavobělka žlutavá také patří mezi první jarní jedlé houby.
Autor: Jan Kramoliš
Šťavnatka březnovka je vynikající jedlá houba, která je u nás chráněná.
Autor: Profimedia.cz
Šťavnatka březnovka je tak vzácná houby, že ji i tak zkušený houbař jako Jiří Dubec letos našel poprvé.
Autor: Jiří Dubec
A takto se umí šťavnatka březnovka schovávat. Dokonalé mimikry.
Autor: Jiří Dubec