náhledy
Za vermikompostér s fešáckým designem studia Jiřího Pelcla se v kuchyni či předsíni nemusíte vůbec stydět. Naopak.
Autor: plastia.cz
Za vermikompostér s fešáckým designem studia Jiřího Pelcla se v kuchyni či předsíni nemusíte vůbec stydět. Naopak.
Autor: plastia.cz
Zaběhnutý vermikompostér kupodivu není cítit, takže jeho umístění v bytě opravdu nic nebrání. Když k němu přičichnete zblízka, cítíte vůni čerstvé zeminy.
Autor: MaČ
Vermikompostér má pomáhat vracet organické zbytky tam, kam patří. Nelze planetu jen zatěžovat - dopravou potravin z jednoho konce světa na druhý, rozvážením do obchodů, převozem z obchodu domů... Jsou věci, které zvládneme každý sám - třeba nastartovat díky kompostování koloběh návratu zbytků z kuchyně zpět do půdy.
Autor: plastia.cz
Vypadá naprosto nevinně, ale ve spolupráci se žížalami umí neuvěřitelné věci.
Autor: plastia.cz
Když po třech měsícíh kompostování nahlédnete do spodní části, uvidíte propadaný substrát vytvořený žížalami. Pod filtrem, kterým je spodní díl vystlán, se shromažďuje tzv. žížalí čaj. Není to nic jiného než kvalitní tekuté hnojivo, které ocení třeba bylinky na vašem okně.
Autor: MaČ
Když po třech měsících kompostování nahlédnete do spodní části, uvidíte propadaný substrát vytvořený žížalami. Pod filtrem, kterým je spodní díl vystlán, se shromažďuje tzv. žížalí čaj. Není to nic jiného než kvalitní tekuté hnojivo, které ocení třeba bylinky na vašem okně.
Autor: MaČ
Kompletní vermikompostér má dva středové díly, druhý se ale vkládá jen po přechodnou dobu: jakmile je totiž první středový díl plný, posadíte nad něj ten druhý, prázdný, a pokračujete v odkládání biologických zbytků do něj. Jakmile si žížaly do toho horního přelezou, ten spodní - plný kvalitního kompostu - jednoduše vyjmete, kompost využijete, díl umyjete a uložíte, než ho budete zase potřebovat.
Autor: plastia.cz
"Slupky, čajové sáčky, ruličky od toaletního papíru. Třeba na slupky cutrusů ale raději zapomeňte, tolik chemie žížaly nezdolají," radí Radka Pokorná z Kokozy.
Autor: MaČ
Na stánku Kokozy bylo možné si minulý týden v rámci veletrhu Evolution vermikompostér doslova osahat a nechat si vysvětlit, jak pracují. (Ten v popředí je vyrobený svépomocí z plastových krabic z Ikea.)
Autor: MaČ
Koho láká městské pěstování bez chemie, tomu umí v Kokoze poradit.
Autor: MaČ
Pod organickými zbytky se ve vermikompostéru skrývá již hotový substrát s žížalami.
Autor: MaČ
Když sáhnete pod povrch organické hmoty ve vermikopostéru, nahrábnete kyprý substrát i s pracovitými žížalami.
Autor: MaČ
Vizí lidí ze sdružení Kokoza je „uzavřený cyklus jídla ve městě“ - to znamená, že se zbytky z kuchyně přímo v místě vzniku zpracují na organické hnojivo, díky němuž vyroste zelenina nebo bylinky... Ty v kuchyni opět zpracujete a opět jejich zbytky poputují do kompostéru...
Autor: MaČ
Žížaly zvládnou zpracovat i kávový lógr, kartonové obaly od vajíček, ohryzky, cibulové slupky...
Autor: MaČ