náhledy
Křížaly, zdravé vánoční cukroví ovocné i sladká odměna pro děti. Lze je také jednoduše navléknout na obyčejnou nit a jedlý vánoční řetěz je na světě.
Autor: Getty Images
Kynutá vánočka. Vyzkoušet můžete i vánočku zadělanou kváskem, jako se to dělalo dřív.
Autor: Getty Images
Sušené okvětní lístky měsíčku zahradního v kuchyni barevně nahradí šafrán, chuťově nikoli.
Autor: Jana Vlková
Zázvorové krekry. Zdravé cukroví, ideálně s něčím živým zeleným
Autor: Jana Vlková
Lístky popence obecného na ozdobu krekrů klidně také použijte.
Autor: Jana Vlková
Květy sedmikrásek jsou asi nejdostupnější jedlé květy.
Autor: Martina Čermáková
Bršlice kozí noha určitě také ještě někde vystrkuje růžky. (Koneckonců podobně jako malé kopřivy na snímku)
Autor: Jana Vlková
Krvavec menší má také jedlé a zdravé listy.
Autor: Jana Vlková
Krvavec menší (stejně jako řada dalších bylin) přežije i námrazu, v kuchyni se vzpamatuje.
Autor: Jana Vlková
Nezmar pampeliška. Z té vybírejte malé středové lístky, jsou nejméně hořké.
Autor: Jana Vlková
Medové perníčky jsou také tradičním vánočním cukrovím, kterým se zdobily i vánoční stromky. Za syrova je ovšem med samozřejmě mnohem zdravější.
Autor: Getty Images
Jablka, ořechy, sušené šípky, ozdoby ze slámy, smrkové větvičky, vše z místních zdrojů
Autor: Getty Images
Sušící se křížaly v tradiční valašské sušírně
Autor: Martina Čermáková
Úroda se musí také zpracovat, na zimu si nasušte křížaly (Zahrada žije)
Autor: smartpress.cz