náhledy
Velikonoce jsou primárně křesťanské svátky, proto na sváteční stůl patří i tento koláč s křížovou symbolikou.
Autor: Stanislav Pomahač
I cukrář Pepa Maršálek má rád slané koláče.
Autor: Stanislav Pomahač
Do mísy nasypte naváženou mouku a sůl, zamíchejte a do mouky rozdrobte droždí, na které nalijete vlažnou vodu.
Autor: Stanislav Pomahač
Přidejte vejce.
Autor: Stanislav Pomahač
Přidejte špenátové pyré.
Autor: Stanislav Pomahač
Přidejte ještě římský kmín a tymián a vše pak lehce zamíchejte.
Autor: Stanislav Pomahač
Teprve po zamíchání přidejte olivový olej a hněťte asi 10 až 15 minut, dokud nezískáte hladké, lesklé a elastické těsto.
Autor: Stanislav Pomahač
Přidejte nahrubo nastrouhaný sýr čedar.
Autor: Stanislav Pomahač
Nahrubo nastrouhaný sýr čedar do těsta lehce zapracujte, těsto dobře přikryjte kuchyňskou fólií nebo utěrkou a nechte na teplém místě nakynout do dvojnásobného objemu.
Autor: Stanislav Pomahač
Těsto by mělo vykynout zhruba na dvojnásobek svého objemu.
Autor: Stanislav Pomahač
Vykynuté těsto rozvažte či rozdělte na dvacet stejných dílků.
Autor: Stanislav Pomahač
Každý dílek na lehce pomoučené ploše dobře zakulaťte a jednotlivé kuličky vkládejte do pekáčku vymazaného olivovým olejem.
Autor: Stanislav Pomahač
Koule vyskládané do pekáčku ještě ze všech stran potřete olivovým olejem a nechte znovu na teplém místě dobře nakynout. Po vykynutí by měl být objem dvou a půl až trojnásobný.
Autor: Stanislav Pomahač
Poté v misce rozmíchejte do hladkého těstíčka mouku, prášek do pečiva a vodu.
Autor: Stanislav Pomahač
Hmotou naplňte cukrářský sáček a na povrch nakynutých bochánků nakreslete křížky, tedy v podstatě mřížku.
Autor: Stanislav Pomahač
Posypte zbylým čedarem a pečte ve vyhřáté troubě při 190 °C asi 20 až 25 minut.
Autor: Stanislav Pomahač