Profiteroly plněné dýňovým krémem, ozdobené slaninovým chipsem a opečenými lístky šalvěje.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Potřebné ingredience
Autor: Dan Materna, MAFRA
Dýni rozkrojte napůl, vydlabejte a nakrájejte do pekáče na kostičky zhruba 2 x 2 cm.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Dýni na pekáčku pokapejte olivovým olejem, posolte, přidejte lístky šalvěje a dejte péct.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Do kastrolu nalijte mléko, přidejte máslo, cukr a sůl.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Mléko pomalu přiveďte k varu.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Jakmile se směs začne vařit, stáhněte ji z plotny a najednou vmíchejte všechnu mouku.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Jakmile se mléko s moukou spojí v jakýsi lepkavý knedlík. , vraťte kastrol na plotnu a na mírném žáru těsto pár minut takzvaně odpalujte. Zbavíte ho vlhkosti.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Těsto nechte vychladnout, přendejte ho do robotu s protínací metlou a postupně do něj jedno po druhém zapracujte vejce.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Další vejce vždy přidejte až tehdy, když se to předchozí úplně zapracuje do těsta.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Správné těsto je konzistentní, hladké, lepivé a lehce tekuté.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Těstem naplňte cukrářský sáček s větším kulatým otvorem a na plech vyložený pečicím papírem tvořte hromádky.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Nechte mezi nimi mezery, pečením se "nafouknou".
Autor: Dan Materna, MAFRA
Než profiteroly vložíte do trouby, uhlaďte mokrým prstem špičky a nerovnosti, aby z nich po upečení vznikly jakési kuličky.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Pečte v troubě předehřáté na 200°C...
Autor: Dan Materna, MAFRA
Po deseti minutách ztlumte žár na 170°C a pečte ještě 15 až 20 minut, profiteroly by měly mít nazlátlou barvu. Troubu během pečení neotvírejte!
Autor: Dan Materna, MAFRA
Dýně by měla být po 20 až 30 minutách dostatečně měkká.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Pečenou dýni přendejte z pekáčku do mísy...
Autor: Dan Materna, MAFRA
Pak dýni i se šalvějí a zbytkem oleje rozmixujte.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Mixujte, dokud z ní nebude hladká kaše.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Přidejte rozdrobený sýr...
Autor: Dan Materna, MAFRA
Přidejte i ricottu a opět mixujte.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Do hladké směsi pak přilijte i smetanu, abyste ji trochu naředili.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Profiteroly právě vytažené z trouby
Autor: Dan Materna, MAFRA
Profiteroly vypadají po upečení jako nadýchané kuličky.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Profiteroly nechte po upečení vychladnout.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Na plech vyložený papírem vyskládejte tolik lístků šalvěje, kolik máte profiterolí, a na každý lístek položte kousek slaniny. Pečte, dokud slanina nezezlátne.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Vychladlým nadýchaným kuličkám odřízněte vršky asi tak ve dvou třetinách.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Profiteroly připravené na naplnění
Autor: Dan Materna, MAFRA
Dýňový krém dejte do cukrářského sáčku s větším kulatým otvorem, profiteroly naplňte, přiklopte a ozdobte slaninovým chipsem a opečenými lístky šalvěje.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Profiteroly plněné dýňovým krémem
Autor: Dan Materna, MAFRA
Dýňový krém můžete samozřejmě nahradit jiným, podle chuti.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Jednohubky jedna báseň
Autor: Dan Materna, MAFRA
Jako jednohubky jsou kuličky z odpalovaného těsta naplněné dýňovým krémem neodolatelné.
Autor: Dan Materna, MAFRA