náhledy
Japonská delikatesa otsukuri. Plátky syrových ryb podávaných s jemně krájenou bílou ředkví
Autor: Ladislav Ptáček, iDNES.cz
Plátky syrových ryb neboli sashimi, podávané pod vznešenějším názvem otsokuri.
Autor: YAMATO, Marek Dienstl
Ingredience potřebné na přípravu japonského otsukuri. Tedy sashimi, což jsou plátky syrových ryb.
Autor: video.iDNES.cz
Z ředkve okrájejte kolem dokola tenké plátky, jako byste ji loupali.
Autor: video.iDNES.cz
Několik plátků ředkve si položte na sebe.
Autor: video.iDNES.cz
A pokrájejte je na tenké nudličky.
Autor: video.iDNES.cz
Díky tomuto promývání se ředkev zbaví svého typického zápachu a zkřehne.
Autor: video.iDNES.cz
Nudličky z ředkve přendejte do misky a proplachujte je pět až deset minut pod tekoucí vodou.
Autor: video.iDNES.cz
Lososa pokrájejte na zhruba půlcentimetrové plátky.
Autor: video.iDNES.cz
Také tuňáka pokrájejte na zhruba půlcentimetrové plátky.
Autor: video.iDNES.cz
Sépii pokrájejte na tenké proužky.
Autor: video.iDNES.cz
Na mělkou mističku nejprve položte smoteček proužků z bílé ředkve a lístek bylinky shiso.
Autor: video.iDNES.cz
Přidejte dva plátky tuňáka.
Autor: video.iDNES.cz
K tuňákovi přidejte opět smotek bílé ředkve a dva plátky lososa, vedle pak další hnízdečko z bílé ředkve a nudličky ze sépie, které ozdobte kaviárem z létající ryby.
Autor: video.iDNES.cz
Dokončování servírování japonského otsukuri. Tedy sashimi, což jsou plátky syrových ryb.
Autor: video.iDNES.cz
Ještě plátek ředkvičky s čerstvým wasabi
Autor: video.iDNES.cz
Vlevo vzadu vývar ze sušeného tuňáka, vepředu vařená bílá ředkev, vpravo otsukuri jako zatím třetí chod japonského menu.
Autor: video.iDNES.cz
V jakémkoliv menu japonské kuchyně je základem kvalitní rýže vařená v rýžovaru.
Autor: YAMATO, Marek Dienstl
Základem japonské polévky osuimono je vývar z řasy a sušeného tuňáka.
Autor: YAMATO, Marek Dienstl
Jeden z možných chodů menu japonské kuchyně: daikon no nimono, tedy vařená bílá ředkev
Autor: YAMATO, Marek Dienstl