náhledy
Perníková chaloupka
Autor: Kulinární studio Mafra
1. Na vál prosejeme mouku, cukr, kakao a jedlou sodu. Uprostřed uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce, přidáme med, změklé máslo a perníkové koření. Vypracujeme nelepivé těsto a uložíme je přes noc do chladničky.
Autor: Kulinární studio Mafra
3. Válečky přiložíme k sobě a přejedeme kuchyňským válečkem, aby se spojily.
Autor: Kulinární studio Mafra
4. Z těsta vykrojíme 2 štíty a 2 boky chaloupky a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
Autor: Kulinární studio Mafra
5. Teprve na plechu vyřízneme okénka, která dáme na druhý plech a rozpůlíme je, čímž vzniknou okenice. Ve štítech vykrojíme srdíčka. Další třetinu těsta rozválíme na 4 mm silnou placku a vykrojíme 2 díly střechy, části komína a hvězdičky. Ze zbytku těsta vyválíme ovál, na nějž umístíme chaloupku. Části chaloupky rozdělíme na tři plechy a pečeme při 200 °C asi 15 minut.
Autor: Kulinární studio Mafra
6. Horké perníky potřeme rozšlehaným vejcem a necháme zaschnout. Mezitím si připravíme polevu. Z bílků odebereme lžičku stranou a zbytek utřeme s moučkovým cukrem dohladka.
Autor: Kulinární studio Mafra
7. Čtyři lžíce polevy dáme do mikrotenového sáčku, ozdobíme jí štíty a malé tvary a přilepíme okenice.
Autor: Kulinární studio Mafra
9. Zbylou polevu dáme do cukrářského sáčku a celou střechu pokryjeme silnější vrstvou.
Autor: Kulinární studio Mafra
10. Okolí chaloupky potřeme zbylým bílkem, posypeme krystalovým cukrem a necháme zaschnout.
Autor: Kulinární studio Mafra